Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 17.08.2019.
DANAS JE SVJETSKI DAN LJEVORUKIH OSOBA
Utorak, 13.08.2019. | Princip News

Međunarodni dan ljevorukih osoba se slavi 13. avgusta. U posljednjih 100 godina broj ljevorukih se gotovo učetvorostručio. Oko 10 odsto stanovništva piše lijevom rukom.

Ljevoruki ljudi u prošlosti su smatrani čudacima, pa čak i demonima, a zabilježeni su i brojni slučajevi kada su roditelji pokušavali "ispraviti" svoju ljevoruku djecu i natjerati ih da se više koriste desnom rukom. Danas je sve to stvar prošlosti, bar se nadamo, a novija istraživanja zapravo u mnogočemu idu u prilog ljevorukim ljudima.

Stručnjaci tvrde da ljevaci brže razmišljaju i brže donose odluke, navodno su bolji u matematici i u prosjeku su inteligentniji od dešnjaka. Zbog toga su u stanju i uspješno obavljati više stvari odjednom, kada su u pitanju intelektualne aktivnosti. Neka istraživanja pokazuju da se ljevaci brže oporavljaju od moždanog udara, no, s druge strane, ljevaci navodno kraće žive, u prosjeku devet godina, nespretniji su, češće se od dešnjaka osjećaju neugodno, a i skloniji su depresiji i pesimističnom načinu razmišljanja.

Ljevorukost,  kod djece,  češće se  javlja kod dječaka nego djevojčica. Skoro polovina te djece ima ljevoruke roditelje. Neki  roditelji  pokušavaju da ”isprave” djecu, davanjem kašike ili igračke u desnu ruku, vježbom za korišćenjem desne ruke.

Kako prepoznati, kojom rukom se dijete služi: gađa loptom, crta, drži kašiku ili čašu, oblači lutku, ređa kocke… 

Najsigurnije, da ispitivanje prepustite  stručnjaku.  Ako je razvijenija lijeva polovina mozga,  dijete je dešnjak, a ako je razvijenija desna strana mozga, ono  je ljevoruko. Naše polovine mozga odgovorne su ne samo za suprotne strane tijela, već i za karakter naših aktivnosti.

Ljevoruka djeca koja imaju sklonost ka istraživanju i kreativnosti. Razvoj ljevorukih često ide  neravnomjerno, neke sposobnosti su niže od prosječnih vršnjaka, a druge više. Ljevoruko dijete može biti   bolji matematičar, lako izvodi zaključke, ali teže pamti, nema  jaču  koncentraciju ili ima  poteškoće u pisanju.

Potrebno je  vježbanje korišćenja sveske, papira i podsjećanje na pravac korišćenja papira sa lijeve strane na desnu i od vrha stranice do dna.Vežbanje grafo-motorike treba da bude zabavno i bez prisile. Iako je dominantna na primjer lijeva ruka, i stoji jasna preporuka da ne treba prevježbavati ruku, ne znači da se lijeva ruka ne upotrebljava.

Treba koristiti različite aktivnosti u kojima se vježba motorika obje šake i tijela u cjelini.Odrasli ne treba da pokazuju  negativan odnos prema levorukosti. Nemojte prebacivati ljevorukog na desnorukost: To ozbiljno ugrožava dječije zdravlje. Obično se u takvim situacijama najbrže primijeti početak mucanja takvog djeteta. Ljevoruki su temperamentni, nestrpljivi i često rade, a da ne promisle. Pažnja im je kratkotrajna i imaju potrebu za smijenjivanjem aktivnosti. Nije da neće da sjede, već ne mogu.

Stručnjaci savjetuju : naučite dijete da pravilno sjedi za stolom, koristi prostor sveske, vodite računa da njemu svjetlost treba da dopire sa desne strane. Ne tjerajte ih da čitaju, iako znaju slova, ako sami ne pokazuju interesovanje. Njima treba više vremena igranja na slovo na slovo, različitih vježbi, igara sa prepoznavanjem slova i njihovih elemenata.

Poznati ljevoruki: Julije Cezar, Aleksandar Makedonski, Napoleon, Leonardo da Vinči, Nikola Tesla,  Džulija Roberts, Opra Vinfri, Robert De Niro…

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DJEVOJČICA IZUJEDALA NASTAVNICU U NJEMAČKOJ
Početak školske godine za đake prvake počeo je u Njemačkoj incidentom, čiji je glavni učesnik sedmogodišnja djevojčica. U osnovnoj ško...
ODBOJKAŠICE SRBIJE OSVOJILE TURNIR U BELEKU
Ženska seniorska reprezentacija Srbije, osvojila je prvo mjesto na Glorija kupu u Beleku, u okviru priprema za Evropsko prvenstvo.  Srbija je dan...
GRAND KAFA PREDSTAVILA SVOJE UČEŠĆE NA SFF
Kao ponosni sponzor Sarajevo Film Festivala već drugu godinu za redom,  Grand kafa je danas na Festivalskom trgu održala doručak i druženje sa...
TAKSISTA POLNO UZNEMIRAVAO TINEJDŽERKU U NOVOM PAZARU
Novopazarska policija privela je i saslušala B.A. (28) iz ovog grada zbog sumnje da je sinoć polno uznemiravao devetnaestogodišnju djevojčicu. ...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Istočno Sarajevo
LUBURA: SVE SPREMNO ZA NOVU SEZONU GRIJANJA
Petak, 16.08.2019.
Republika Srpska
ĐOKIĆ PREDAT U NADLEŽNOST TUŽILAŠTVA, PRIJETIO SUDIJI OLGICI PANTIĆ
Petak, 16.08.2019.
BIH
MARKO VUJOVIĆ V.D. UPRAVNIK ZATVORA U VOJKOVIĆIMA
Subota, 17.08.2019.