Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 13.12.2019.
DANAS JE SVJETSKI DAN LJEVORUKIH OSOBA
Utorak, 13.08.2019. | Princip News

Međunarodni dan ljevorukih osoba se slavi 13. avgusta. U posljednjih 100 godina broj ljevorukih se gotovo učetvorostručio. Oko 10 odsto stanovništva piše lijevom rukom.

Ljevoruki ljudi u prošlosti su smatrani čudacima, pa čak i demonima, a zabilježeni su i brojni slučajevi kada su roditelji pokušavali "ispraviti" svoju ljevoruku djecu i natjerati ih da se više koriste desnom rukom. Danas je sve to stvar prošlosti, bar se nadamo, a novija istraživanja zapravo u mnogočemu idu u prilog ljevorukim ljudima.

Stručnjaci tvrde da ljevaci brže razmišljaju i brže donose odluke, navodno su bolji u matematici i u prosjeku su inteligentniji od dešnjaka. Zbog toga su u stanju i uspješno obavljati više stvari odjednom, kada su u pitanju intelektualne aktivnosti. Neka istraživanja pokazuju da se ljevaci brže oporavljaju od moždanog udara, no, s druge strane, ljevaci navodno kraće žive, u prosjeku devet godina, nespretniji su, češće se od dešnjaka osjećaju neugodno, a i skloniji su depresiji i pesimističnom načinu razmišljanja.

Ljevorukost,  kod djece,  češće se  javlja kod dječaka nego djevojčica. Skoro polovina te djece ima ljevoruke roditelje. Neki  roditelji  pokušavaju da ”isprave” djecu, davanjem kašike ili igračke u desnu ruku, vježbom za korišćenjem desne ruke.

Kako prepoznati, kojom rukom se dijete služi: gađa loptom, crta, drži kašiku ili čašu, oblači lutku, ređa kocke… 

Najsigurnije, da ispitivanje prepustite  stručnjaku.  Ako je razvijenija lijeva polovina mozga,  dijete je dešnjak, a ako je razvijenija desna strana mozga, ono  je ljevoruko. Naše polovine mozga odgovorne su ne samo za suprotne strane tijela, već i za karakter naših aktivnosti.

Ljevoruka djeca koja imaju sklonost ka istraživanju i kreativnosti. Razvoj ljevorukih često ide  neravnomjerno, neke sposobnosti su niže od prosječnih vršnjaka, a druge više. Ljevoruko dijete može biti   bolji matematičar, lako izvodi zaključke, ali teže pamti, nema  jaču  koncentraciju ili ima  poteškoće u pisanju.

Potrebno je  vježbanje korišćenja sveske, papira i podsjećanje na pravac korišćenja papira sa lijeve strane na desnu i od vrha stranice do dna.Vežbanje grafo-motorike treba da bude zabavno i bez prisile. Iako je dominantna na primjer lijeva ruka, i stoji jasna preporuka da ne treba prevježbavati ruku, ne znači da se lijeva ruka ne upotrebljava.

Treba koristiti različite aktivnosti u kojima se vježba motorika obje šake i tijela u cjelini.Odrasli ne treba da pokazuju  negativan odnos prema levorukosti. Nemojte prebacivati ljevorukog na desnorukost: To ozbiljno ugrožava dječije zdravlje. Obično se u takvim situacijama najbrže primijeti početak mucanja takvog djeteta. Ljevoruki su temperamentni, nestrpljivi i često rade, a da ne promisle. Pažnja im je kratkotrajna i imaju potrebu za smijenjivanjem aktivnosti. Nije da neće da sjede, već ne mogu.

Stručnjaci savjetuju : naučite dijete da pravilno sjedi za stolom, koristi prostor sveske, vodite računa da njemu svjetlost treba da dopire sa desne strane. Ne tjerajte ih da čitaju, iako znaju slova, ako sami ne pokazuju interesovanje. Njima treba više vremena igranja na slovo na slovo, različitih vježbi, igara sa prepoznavanjem slova i njihovih elemenata.

Poznati ljevoruki: Julije Cezar, Aleksandar Makedonski, Napoleon, Leonardo da Vinči, Nikola Tesla,  Džulija Roberts, Opra Vinfri, Robert De Niro…

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
MIROVIĆ: RUSOFOBSKA ELITA I NAROD KOJI SA LJUBAVLJU GLEDA U RUSIJU
 Srpski političar i pravnik Dejan Mirović održao je večeras u Andrićgradu predavanje pod nazivom "Rusofobija kod Srba od 1878. do 2017. godin...
U ROGATICI OTVOREN RENOVIRANI VRTIĆ BAMBI, VRIJEDNOST RADOVA 156.000KM (FOTO)
U Rogatici je danas otvoren renovirani vrtić "Bambi" u koji je investirano 156.000 KM koje su obezbijedili Vlada Srbije, predsjednik Republike Srp...
NEŠIĆ: PROTIV BOŽOVIĆA JE GRUPICA U DNS KOJA JE PREDLOŽILA TINTORETA
Potpredsjednik DNS Nenad Nešić potvrdio je za "Srpskainfo" da je predložio Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savje...
U ISTOČNOM SARAJEVU POČELI "DANI VOJINA KOMADINE"
 Dvodnevna manifestacija "Dani Vojina Komadine" počela je danas u Istočnom Sarajevu, a u okviru nje biće održana predavanja iz oblasti muzikol...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
AKTIVISTA SDS-a OŠTETIO STAKLENE PORTALE NA KANCELARIJI SDS-a
Četvrtak, 12.12.2019.
Republika Srpska
DIJANA GRAHOVAC NAPUSTILA SDS
Petak, 13.12.2019.
BIH
MLAĐEN BOŽOVIĆ JOŠ JEDAN KANDIDAT DNS-a ZA FUNKCIJU MINISTRA
Petak, 13.12.2019.