Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 23.02.2020.
KANABIS JOŠ NEKOLIKO KORAKA DO LIJEKA
Utorak, 10.09.2019. | Princip News

Da bi se kanabis u BiH počeo koristiti u medicinske svrhe, preostalo je još nekoliko proceduralnih koraka.

Naime, na potezu su resorna entitetska ministarstva, a zatim i Savjet ministara BiH, te na kraju - Parlamentarna skupština BiH.

Kako je "Nezavisnim" pojašnjeno iz Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, oni su ranije formirali multiresornu radnu grupu, koja je izradila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, a koji se odnosi na upotrebu kanabisa u medicinske svrhe.

Na sastanku Komisije, održanom prije nekoliko mjeseci, taj nacrt je razmatran i Komisija je saglasna da se nakon dobijenih mišljenja, odnosno saglasnosti resornih ministarstava, upiti prema Savjetu ministara BiH.

"Nakon toga, on će biti upućen u Parlamentarnu skupštinu BiH na usvajanje. U slučaju usvajanja, biće objavljen u 'Službenom glasniku BiH' i stupiti na snagu, odnosno biti primjenjiv. Trenutno se čekaju mišljenja resornih ministarstava, a po dobijanju predmetni nacrt će biti upućen prema Savjetu ministara BiH", rekli su za "Nezavisne" iz Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS rekli su da će prijedlog Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Republike Srpske uputiti i zatražiti saglasnost Vlade Republike Srpske na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga. To se, dodaju, odnosi isključivo na izmjene o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.

"Nakon što Vlada Republike Srpske zauzme stav po ovom pitanju, Nacrt zakona će biti upućen Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga BiH, odnosno u dalju proceduru usvajanja prema Savjetu ministara BiH", rekli su za "Nezavisne" iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, te podsjećaju da podržavaju legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, ali i upozoravaju da je za to potrebno stvoriti zakonski osnov.

U ovoj oblasti nadležno je i Ministarstvo civilnih poslova BiH, odakle nam je potvrđeno da je struka već dala zeleno svjetlo za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, još u prvoj fazi ovog procesa.

"Prva faza procesa podrazumijevala je da stručnjaci iz oblasti zdravstva donesu mišljenje o opravdanosti primjene kanabisa u medicinske svrhe, te je s tim u vezi, a nakon inicijative zaprimljene od strane Komore magistara farmacije, Ministarstvo civilnih poslova BiH oformilo ekspertsku radnu grupu, koja je donijela zaključak o opravdanosti primjene kanabisa u medicinske svrhe", kažu za "Nezavisne" iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na potrebu korištenja kanabisa juče je ukazano i sa konferencije za novinare u parlamentu BiH. Hajrija Bajrić-Jahić, članica Udruženja "Nijemi krik" iz Kalesije, a koja se bori protiv karcinoma, poručila je da kanabis mora biti legalizovan u medicinske svrhe i pozvala da se ovaj problem konačno riješi.

Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, tvrdi da se u ovom trenutku više od 10.000 bh. građana liječi koristeći kanabis, a da država po tom pitanju ne radi ništa, iako su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da se kanabis legalizuje u medicinske svrhe.

"U našoj državi od oboljelih su napravili kriminalce i krijumčare, jer ulje kanabisa nabavljaju iz drugih zemalja gdje je to legalno", rekao je Magazinović.

Na konferenciji se obratio i Irfan Ribić, predstavnik Udruženja "KanaBiH", ističući da je izlječenje uljem kanabisa moguće. On je naveo kako je 2007. godine obolio od multiple skleroze te da je ulje kanabisa efikasno uticalo na njegovo liječenje.

Omer Isović, član Udruženja "Zmajevo srce", rekao je da je vlast jedini krivac zbog čega BiH nema legalizovan kanabis u medicinske svrhe.

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ŠPIRIĆ: OČEKIVANJA DA SE POZDRAVI RJEŠAVANJE PITANJA USTAVNOG SUDA
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je da je očekivao da iz Sarajeva, od ljudi koji imaju državničku l...
SKANDAL: "RADNA SNAGA IDE NA ZAPAD, SMEĆE IDE NA BALKAN"
Dok bogate zemlje propovjedaju zaštitu životne sredine i kritikuju one koji nisu dovoljno napredni, istovremeno izvoze smeće u Bugarsku i Rumuni...
MLADIĆ (17) IZ BIJELJINE DOBIO POVREDE OPASNE PO ŽIVOT, PREVEZEN U BEOGRAD
Sedamnaestogodišnjak koji je danas povrijeđen u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Ljeljenči, transportovan je za Beograd, jer je zadobio...
ČUDNA, ALI MOĆNA KOMBINACIJA: NARODNI LIJEK ZA MNOGE BOLESTI
Nezamjenjiv u ishrani, crveni luk sadrži mnoštvo korisnih sastojaka, zbog čega je izuzetno djelotvoran kod određenih zdravstvenih tegoba. Pr...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
U HUMANITARNOJ TRCI NA JAHORINI PRIKUPLJENO 15.500 KM (FOTO)
Nedelja, 23.02.2020.
Republika Srpska
DODIK: UNIVERZITET ZA POSLOVNE STUDIJE TREBA ODMAH ZATVORITI
Nedelja, 23.02.2020.
BIH
DODIK: NISU SLUČAJNO ISTOVREMENO OTVORENE KRIZE U BIH, CRNOJ GORI I NA KOSMETU
Subota, 22.02.2020.