Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Ponedeljak, 13.07.2020.
NA ROMANIJSKOM PLATOU LJEPŠE VRIJEME NAKON TROJIČINSKIH ZADUŠNICA
Ponedeljak, 01.06.2020. | Princip News
Narodna meteorologija predviđala je na području Romanije krajem maja ili početkom juna nešto nižu temperaturu vazduha, odnosno "studenu sedmicu" koja se završava o Trojičinskim zadušnicama, nakon kojih se na romanijskom platou može očekivati ljepše vrijeme, rekao je Srni osamdesetpetogodišnji Bogdan Stanić iz sela Margetići kod Sokoca.

On se prisjeća priče svog oca Ljuba, koji je dobro poznavao narodne običaje i tradiciju ovog kraja, da "studena evta" ili "studena sedmica" dolazi desetak dana prije pravoslavnog praznika Duhovi /Trojice/, koji se obilježava kao silazak Svetog duha na apostole.

"Studena sedmica se, prema narodnom vjerovanju, završava Zadušnicama, u narodu poznatim kao Trojičinske, nakon kojih se na Romanijskom platou može očekivati ljepše vrijeme", rekao je Stanić.

Stanić je u kratkoj priči za Srnu istakao da su ranije stočari na Romaniji, prateći vremenske prilike, vodili računa o dolasku "studene sedmice", sjećajući se da se početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka krajem maja i početkom juna na Romaniji i okolnim brdima snijeg zadržao i po nekoliko dana.

Prema podacima koje je Srna dobila u Meteorološkoj stanici u Sokocu minuli maj se po temperaturi vazduha i količini padavina ne izdvaja od prosjeka zabilježenog u ovom mjesecu u prethodne tri godine.

Prosjek padavina u Sokocu u proteklom mjesecu bio je 69,1 litar, 2019. iznosio je 107,6, litara, u 2018. godini 89,5 litara, a u 2017. godini 51,7 litara.

Prema podacima ove stanice srednja mjesečna temperatura u maju ove godine bila je 11,9 stepeni Celzijusovih, prošle godine 9,7 stepeni, godinu dana ranije 14,3 stepena, a 2017. godine 12,7 stepeni Celzijusovih.

Silazak Svetog duha na apostole - Trojičindan, prema pravoslavnom kalendaru pada u pedeseti dan ili sedmu nedjelju poslije Vaskrsa, a ove godine Srpska pravoslavna crkva i vjernici ovaj praznik obilježiće u nedjelju, 7. juna. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
"TERMAG ČELENDŽ REJS" OKUPIO 221 TAKMIČARA (FOTO)
Trejl-trka "Termag čelendž rejs" na Jahorini okupila je danas 221 takmičara iz osam zemalja, a pobjednici na najdužoj stazi od 47 kilometara bi...
U TRNOVU OBILJEŽEN DAN I KRSNA SLAVA OPŠTINE (FOTO)
U Trnovu je služenjem liturgije u crkvi Svetog velikomučenika Georgija i lomljenjem slavskog kolača danas obilježen Dan i krsna slava opštine...
INFEKTOLOG BASETI: EPIDEMIJA U ITALIJI JE PROŠLA, IZAŠLI SMO IZ KRIZE
Infektolog Mateo Baseti, direktor Klinike za Infektivne Bolesti u Đenovi, izjavio je da je epidemija kovid-19 u Italiji prošla i da se to vidi po...
OBILJEŽENO 28 GODINA OD STRADANJA SRBA NA PETROVDAN 1992. GODINE
Na Zalazju kod Srebrenice danas je obilježeno 28 godina od stradanja 69 Srba, koji su ubijeni na Petrovdan 1992. godine. Predstavnik Ministarst...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
JUGOVIĆ: TRAŽIMO ODGOVORNOST GRADSKE TV "OSM" (FOTO)
Subota, 11.07.2020.
Republika Srpska
U REPUBLICI SRPSKOJ NOVOZARAŽENE 34 OSOBE
Nedelja, 12.07.2020.
BIH
DODIK: NOVI SAZIV SREDSTVO DA SE SDA I SDS SVETE DRUGIM STRANKAMA
Nedelja, 12.07.2020.