Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 20.07.2019.
SOVJETSKI GENERAL OPISAO KAKO JE STVARNO IZGLEDALA KATASTROFA U "ČERNOBILJU" (VIDEO)
Petak, 07.06.2019. | Princip News

O novoj seriji "Černobilj", koja se prikazivala na kanalu HBO, progovorio je i sovjetski general-major Nikolaj Tarakanov. On je za RT istakao da je ova ekranizacija tačno predstavila kako su izgledali njegovi postupci nakon nuklearne katastrofe 1986. godine. Dodao je da heroji nisu bili komandanti ili zvaničnici, već vojnici koji su svoje živote stavili na kocku.

Tarakanova je glumio britanski glumac Ralf Ineson, a on je istakao da je on bio pravi za tu ulogu, prenosi telegraf.rs.

Muškarac koji je nadgledao uklanjanje radioaktivnih elemenata sa lokacije černobiljske nuklearne elektrane, izjavio je za RT da nema nikakvih pritužbi na rekonstrukciju istorijskih događaja u seriji, jer je samo kraj bio drugačiji od onoga što se zapravo desilo.

"Nuklearna elektarna je nakon katastrofe bila zastrašujući prizor", rekao je on.

"Lebdio sam iznad reaktora u helikopteru i jednostavno nisam mogao da zamislim šta se tamo dogodilo. Bila je to snažna eksplozija koja je srušila konstrukciju od armiranog betona", rekao je on.

Tarakanov je objasnio kako je sprovedena dekontaminacija Černobilja.

"Oko 300.000 kubnih metara zemlje je izvađeno u području oko nuklearne elektrane, stavljeno u kamione i odvezeno. Zamenjeno je sa 300.000 kubnih metara drobljenog kamena, preko koga je izliven beton, a potom stavljene teške betonske ploče", rekao je on.

Ove mjere su dovele do pada nivoa radijacije za "stotinu puta" oko lokacije, što je omogućilo dalji rad, koji su sprovodili vojnici.

Sovjetske trupe koje su učestvovale na račišćavanju područja su "glavni heroji", rekao je on.

Potvrdio je da je svima data šansa da odbiju da rade na ovom, ali da su svi volonteri hteli da učestvuju, stavljajući svoje zdravlje i živote pod veliki rizik.

General-major sada ima 85 godina, a već 33 godine živi sa radijacijom. On je rekao da je jedan od vodećih sovjetskih lekara Evgenij Čazov, bio u pravu kada je upozorio na posljedice: "Do kraja života ćete patiti. Černobilj vas neće pustiti".

Bolest se kod njega manifestovala kroz krvarenje desni i krvavu stolicu, pored drugih stvari.

"Napravite mali rez dok se brijete, a on nije zacelio ni dvije nedjelje poslije toga. Probao sam sve vrste lijekova. Trenutno pijem njih osam, koje uzimam ujutru, za večeru i noću", rekao je general.

/Nezavisne novine/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
"TOP GAN" SE VRAĆA NA VELIKO PLATNO (VIDEO)
"Top Gan" se vratio u četvrtak kad se Tom Kruz (57) iznenada pojavio na Komik-konu kako bi prikazao prvi insert iz dugoočekivanog nastavka tog vo...
JEDITE BOROVNICE I USPORITE STARENJE
Muškarci i žene nemaju iste navike kada je riječ o ishrani i izboru svakodnevnih namirnica. Dok se ženama savjetuje ishrana sa više kalcijuma ...
SARA LUČIĆ 14. NA EVROPSKOM PRVENSTVU U ŠVEDSKOJ
Atletičarka sokolačkog kluba "Glasinac" Sara Lučić zauzela je 14. mjesto na Evropskom prvenstvu za juniore/ke u Švedskoj skokom uvis 178 centi...
HARADINAJ PODNIO OSTAVKU
Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj podnio je ostavku na sjednici privremene vlade i rekao da je dobio poziv za saslušanje u Hagu u ...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
U ISTOČNOM SARAJEVU UHAPŠENO LICE ZBOG ORGANIZOVANOG KRIMINALA
Četvrtak, 18.07.2019.
Republika Srpska
DODIK: SVAKOM NOVOM BRAČNOM PARU KREDIT OD 30.000KM
Petak, 19.07.2019.
BIH
ZA SAMO ŠEST DANA U SARAJEVU PRIJAVLJENO 57 SLUČAJEVA ZARAZNIH BOLESTI
Četvrtak, 18.07.2019.