Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 25.04.2019.
WHATSAPP ROMAN: KNJIGA NAPISANA NA MOBILNOM TELEFONU (VIDEO)
Srijeda, 06.02.2019. | Princip News
Izbjeglica, koji se trenutno nalazi u zarobljeništvu na Papua Novoj Gvineji, osvojio je dva najviša književna priznanja u Australiji sa svojom knjigom, koju je napisao na mobilnom telefonu i poslao poglavlje po poglavlje preko WhatsAppa, prenosi Headliner.

Iranac, Behruz Bučani, dobitnik je ovogodišnje Viktorijanske nagrade za književnost, vrijedne 100.000 australijskih dolara, kao i nagrade “Prize for Non-Fiction” vrijedne 25.000 australijskih dolara.

Nagrađena autobiografija pod naslovom “No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison”, je objavljena prošle godine. Australija je uhapsila kurdsko-iranskog novinara na ostrvu Manus 2013. godine zbog pokušaja ulaska u Australiju bez važeće vize, nakon što je više puta pokušao da emigrira i pobjegne od rata iz Irana u Australiju.

Dok je bio u centru za zatvorenike, Bučani je napisao knjigu na svom maternjem persijskom jeziku i poslao je preko WhatsAppa prevodiocu Omid Tofighian u Australiji, a izdavač Picador Australia je primio transkript od njega parcijalno, putem tekstualne poruke.
Dobitnik nagrade je rekao da se nada da će nagrada usmjeriti pažnju na teškoće više od 1.000 ljudi koji se nalaze u Australiji u zatvoreničkim centrima na ostrvima.
Bučani je rekao da je jedan od njegovih najvećih strahova, dok je pisao knjigu, bio da će njegov telefon konfiskovati stražari u zatvoreničkom centru.
– Brinuo sam se da će, ako upadnu u moju sobu, konfiskovati moje stvari – rekao je Bučani.

 

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
NOVI DŽEJMS BOND- JOŠ JEDNOM DANIJEL KREJG (VIDEO)
Detalji nastavka sage o najpoznatijem agentu Džejmsu Bondu, 25. po redu, biće poznati danas, na zvaničnom predstavljanju informacija, a uoči po...
SNIMLJEN BMW SERIJE 4 CABRIO
Novi BMW Serije 4 kabriolet uskoro stiže, a biće, kako stvari stoje, značajno različit od svog prethodnika, što se najprije odnosi na njegov n...
U VIŠEGRADU ZA VASKRS RADE SAMO PEKARE, DRAGSTORI I BENZINSKE PUMPE
U opštini Višegrad, na Vaskrs radiće samo pekare, dragstori i benzinske pumpe, dok će 1. i 9. maja radnje biti otvorene do 14.00 časova, reče...
NARODNA BIBLIOTEKA SOKOLAC BOGATIJA ZA 85 NOVIH NASLOVA
Narodna biblioteka Sokolac ove godine nabavila je 85 novih naslova povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, rekla je Srni viši knjižniča...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
LUBURA: SEZONA GRIJANJA ZAVRŠENA USPJEŠNO
Srijeda, 24.04.2019.
Republika Srpska
MILANOVIĆ PUŠTEN, PODNESEN IZVJEŠTAJ PROTIV BALDE, ĐUKANOVIĆA I KOVAČEVIĆA
Srijeda, 24.04.2019.
BIH
VELIKI POŽAR KOD SARAJEVA: GORI SKLADIŠTE PRIVATNE FIRME, ŠTETA OGROMNA
Srijeda, 24.04.2019.