Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Na današnji dan, 1918. godine, završen je najveći oružani sukob koga je svijet vidio

11 Novembar 2021
2 min.
Na današnji dan, 1918. godine, završen je najveći oružani sukob koga je svijet vidio

Na današnji dan, 1918. godine, završen je najveći oružani sukob koga je svijet vidio. Prvi svjetski rat okončan je pobjedom sila Saveznika, a među njima i pobjedom slavne Srpske vojske.


Rat koji je i počeo napadom na Kraljevinu Srbiju, okončan je nakon srpskog proboja Solunskog fronta septembra 1918. godine, koji je bio prvi front koji je probijen u tom ratu.


Srbija je platila strašnu cijenu tog rata u ljudskim žrtvama. Naša zemlja ostala je bez trećine stanovništva i bez polovine muškog dela stanovništva. Do danas (uz hrvatski genocid tokom Drugog svjetskog rata i najžešći vid njemačke okupacije, kao i komunističkih masovnih ubistava) se naša država nije demografski oporavila.


Rat koji je počeo zbog Srbije se u neku ruku i završio probojem fronta kog su Srbi izveli. Svakako, nemerljiv doprinos završetku rata izvršile su i američke trupe svojom intervencijom na Zapadnom frontu, što je dovelo do sloma izuzetno moćnog Njemačkog Rajha. Od aprila 1917. godine kada ulaze u rat, SAD su prikupile vojsku od neverovatnih 4 miliona vojnika, dok su u ljeto 1918. godine slale 10.000 svježih vojnika u Francusku dnevno što je nešto sa čime Njemačka nije mogla da se nosi, iako je uspjela da izbaci carsku Rusiju iz rata, tako što joj je uvezla komunističku revoluciju.


Ipak ostaje zabilježeno da je Srbija platila najveću cijenu Prvog svjetskog rata. Zato se danas sjećamo naših slavnih predaka koji su svojom krvlju iznijeli slobodu i nezavisnost vaskolikom srpstvu.


Ostavite nam u komentarima imena vaših predaka koji su služili u slavnoj pobjedničkoj srpskoj vojsci, njihov čin, mjesto odakle su i jedinice u kojima su služili.

Žrtva naših predaka za slobodu, kralja i Otadžbinu je naša svetinja! Pomjenimo njihova imena kako bi mogli da uzvisimo sljedeće riječi našem Tvoritelju:
Pomjani, Gospodi, u Carstvu svojemu sve junake srpske i sotvori im vječnuju pamjat.
Naša nebeska vojska stoji uz nas.


S verom u Boga, za kralja i otadžbinu!
Živela Srbija!
Bog čuva Srbe!
Neka je slava srpskom vojniku!j

Povezani članci

Dogodilo se na današnji datum, 14. april

Danas je nedjelja, 14. april, 105. dan 2024. Do kraja godine su 261 dan. 1629. – Rođen holandski astronom, matematičar i fizičar Kristijan Hajgens, koji je 1655. otkrio tajnu izgleda Saturnovog prstena, posmatranog sa Zemlje, i objasnio promjene tog izgleda tokom heliocentričnog kretanja Saturna. Otkrio je i Saturnov satelit Titan i tačno odredio trajanje njegove […]

Na današnji dan počela bitka na Košarama – najčuvenija bitka u savremenoj srpskoj istoriji

Na današnji dan prije 25 godina počela je nesumnjivo najčuvenija bitka u savremenoj srpskoj istoriji – bitka na Košarama, kada su pripadnici terorističke OVK uz pomoć NATO avijacije i albanske vojske namjeravali da zauzmu karaulu Košare, a potom naprave koridor za kopnenu invaziju iz pravca Albanije. Napad je pokrenut u tri pravca prema vrhu Rase […]