Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Amerika obilježava 20 godina od terorističkog napada: Dan koji je promijenio svijet

11 Septembar 2021
4 min.
Amerika obilježava 20 godina od terorističkog napada: Dan koji je promijenio svijet

Amerika danas obilježava 20 godina od terorističkog napada pripadnika „Al Kaide“ na kule “blizanke” u Njujorku i na zgradu Pentagona, u kojem je poginulo gotovo 3.000 ljudi, dok je više od 25.000 civila povrijeđeno.

Do tada se napad velikih razmjera na američko tlo smatrao nemogućim i nezamislivim – ali 11. septembar je šokirao SAD, a taj šok mnogi porede sa onim koji je Amerika doživjela tokom desanta na Perl Harbur. Teroristički napad jeo promijenio mnoge stvari u SAD, ali i svijetu, koji je započeo globalni rat protiv terorizma.

“Naš rat protiv terorizma počinje sa „Al Kaidom“, ali se tamo ne završava. Neće se završiti dok svaka teroristička grupa na svijetu ne bude pronađena, zaustavljena i pobijeđena”, rekao je tada američki predsjednik Džordž Buš.

Nakon napada SAD su zvanično pokrenule rat protiv terorizma i pritisak na Avganistan radi svrgavanja talibana koji su odbili zahtjev te zemlje da protjeraju vođu „Al Kaide“ Osamu bin Ladena.

Bin Laden je odgovornost za napad 11. septembra preuzeo 2004. godine, a kao motiv napada naveo je podršku Izraelu i prisustvo američke vojske u Iraku i Saudijskoj Arabiji.

Sedam godina kasnije Bin Laden je ubijen u Pakistanu u akciji koju su sprovele američke snage.

Ovaj najveći teroristički napad svih vremena bacio je veliku sjenku na američki život iz kojeg nacija tek treba u potpunosti da izađe, a promjene su se, između ostalog, dogodile u transformisanju avio sobraćaja.

Jer ulaskom 19 terorista u avione na komercijalnim linijama pokazalo je da avio-kompanijama bezbjednost nije bio prioritet.

Formirana je Uprava za bezbjednost transporta, potpuno nove savezne agencije koju je Kongres ovlastio u novembru 2001, a američkim putnicima predstvaljeni su novi bezbednosni protokoli – karte i lična karta postali su obavezni kako bi prošli kroz skrining, cipele se izuvaju, kompjuteri i elektronika vade iz torbi.

Patriotski zakon usvojen je samo šest nedelja nakon tog 11. septembra, dok su se kongrresmeni trudili da poprave obavještajne propuste koji su poznatim teroristima omogućili da uđu u Sjedinjene Države i izvrše najsmrtonosniju zavjeru u američkoj istoriji.

Kongres je dao FBI i NSA nove mogućnosti za skupljanje i dijeljenje podataka. Novi zakon u toj oblasti dao je pravo agentima da pretražuju pojedince i kuće bez prethodnog obavještenja vlasnika, kao i da prisluškuju telefonske razgovore i bez razloga.

U godinama nakon 11. septembra, Amerika je možda postala bezbjednija, ali ostaje podatak da su pojedinci inspisani ideologijom džihadista do septembra prošle godine ubili više od 100 ljudi u više terorističkih napada.

Napad

„Al Kaida“ je napad izvela sa tri oteta aviona na različitim aerodromima.

Avion na letu „Amerikan erlajnsa“ uletio je u sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra na donjem Menhetnu, a dvadesetak minuta kasnije avion „Junajted erlajnsa“ udario je u južnu kulu.

Obe “kule blizanke” sa po 110 spratova srušile su se za manje od dva sata, što je dovelo i do značajnog oštećenja okolnih zgrada.

Treći avion koji je poletio sa aerodroma u Dalasu otet je iznad Ohaja pao je na zapadnu stranu Pentagona što je dovelo do urušavanja zgrade.

Četvrti avion letio je u pravcu Vašingtona, ali se srušio u polje u Pensilvaniji, nakon što su putnici ušli u kabinu i borili se sa otmičarima za kontrolu.

Čišćenje prostora oko Svjetskog trgovinskog centra trajalo je godinu dana, kao i popravka Pentagona, a šteta je procijenjena na oko 10 milijardi dolara.

Izgradnja novog trgovinskog centra počela je 1. novembra 2006. godine, a nova kula je otvorena krajem 2014, a na tom mestu napravljeni su i brojni memorijali.

Bajden pozvao na jedinstvo

Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je danas na nacionalno jedinstvo.

Bajden je odao počast poginulima u napadima i više hiljade povrijeđenih, te vatrogascima, medicinskim radnicima i brojnim drugim koji su rizikovali ili dali svoje živote tokom kasnijih spasilačkih operacija.

Američki predsjednik je priznao da su „mračne sile ljudske prirode, strah i bijes, izazvale nasilje protiv muslimana koji su istinski i vjerni sljedbenici svoje mirnodopske vjere, te dovele do savijanja, ali ne i pucanja jedinstva SAD“.

“Za mene je glavna pouka 11. septembra da je nešto što nam je nekad najugroženije u životnim borbama koje nas čine ljudima i bitka za dušu Amerike ujedno i naša najveća snaga, a to je jedinstvo”, istakao je Bajden u poruci koju je objavila Bijela kuća.

Prema njegovim riječima, jedinstvo ne znači vjerovanje u iste stvari već da se mora imati poštovanja i vjere u drugo ljudsko biće i u narod SAD.

Bijela kuća je objavila snimak Bajdenovog govora uoči obilježavanje 20 godina od napada.

Bajden će danas obići tri lokacije koje su bile napadnute 11. septembra 2001.

Povezani članci

NATO se na istoku Evrope sprema za mogući sukob sa Rusijom

 Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocijenjeno je da aktivnosti NATO saveza u istočnoj Evropi i crnomorskom regionu imaju za cilj pripremu za potencijalni sukob sa Rusijom. “Takve aktivnosti članica NATO-a su provokativne, pogoršavaju vojnu napetost duž naših granica i stvaraju dodatne prijetnje po bezbjednost Rusije”, rekli su iz ruskog spoljnih poslova za “Sputnjik”. Iz Ministarstva […]

Putin: Aerodromi sa kojih polete F-16 biće naša legitimna meta

Ukoliko američki lovci F-16 budu učestvovali u sukobu u Ukrajini, polijećući sa aerodroma u trećim zemljama, ti aerodromi će postati legitimna meta ruske vojske, upozorio je ruski predsjednik Vladimir Putin. Putin je tokom posjete Tverskoj oblasti podsjetio da borbeni avioni F-16 mogu da nose nuklearno oružje i naglasio da će Moskva i to “morati da […]