Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 03.04.2020.
CIJENE ISTE: ČOKOLADA SPALA NA 70 G, ČIPS NA NEKOLIKO KOMADA
Petak, 21.02.2020. | Princip News

 Potrošačima u BiH sve više se na rafama nude proizvodi sa gramažom manjom od uobičajene, dok cijena tih artikala nije smanjena, saglasni su u udruženjima za zaštitu interesa potrošača.

I sami kupci su svjesni toga, jer odavno, na primjer, čokolada od sto grama to više nije. Takođe, primjera radi, iako smo donedavno bili navikli da kupujemo kesicu čipsa od 50 grama, sada je taj proizvod kod nekih proizvođača težak svega 30 grama.

"Iako na poleđini piše tačna gramaža proizvoda, ono što zavara kupca je vizuelno isto pakovanje, ali i cijena koja ne naslućuje da je manje proizvoda", ističu iz udruženja.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača DON Prijedor, rekla je da proizvođači manju gramažu određenih proizvoda pravdaju i time što je smanjen broj članova u porodicama.

"Najveća obmana je to što su proizvodi kojima je smanjena gramaža ostali i dalje u istom pakovanju i tek kada kupac okrene poleđinu proizvoda, onda vidi da ima manje grama nego ranije", kazala je Marićeva.

Dodaje da skoro pa da nema više artikla kojem nije smanjena gramaža.

"Iako je prvo manja gramaža počela sa čokoladama, onda su postepeno skoro pa svim proizvodima počeli da smanjuju grame, tako smo ranije imali gotove supe za četiri osobe, a sad je to često pakovanje za dvije-tri osobe", pojasnila je Marićeva.

Dodala je i da je poražavajuće to što pakovanje šećera više nije od kilogram, nego od 900 grama.

"Tu smo imali najviše reakcija domaćica, a posebno u jesenjem periodu, kada se prave sokovi ili džemovi", dodaje Marićeva za "Nezavisne" i ističe da je u zemljama regiona, poput Srbije, došlo do smanjena gramaže čak i ulja.

Kako objašnjava Marićeva, na ovaj način proizvođači ne krše zakon, jer su na poleđini naznačili gramažu proizvoda.

"Iako proizvođači na taj način nisu prekršili zakon, oni potrošače dovode u zabludu da kupuju proizvod od 100 grama, a zapravo kupuju manji", zaključila je Marićeva.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" Bijeljina, kazao je da je jedan od problema to što kod smanjene gramaže proizvoda ostaju iste cijene.

"Primjera radi, ranije smo imali pakovanje čokolada od 100 grama, a sad su smanjene i na 70 grama, a cijene su ostale iste. Tako je faktički došlo do povećanja cijena do 30 odsto", kazao je Vasilić.

Da je manje grama, a ista cijena određenih proizvoda jedan vid tihog poskupljena, smatra i Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" iz Banjaluke.

"Trebalo je možda na prednjoj strani omota naznačiti da je u pitanju manja gramaža, tako, recimo, potrošači bivaju u zabludi da kupuju čokoladu od 300 grama, a zapravo je u pitanju ona od 270 grama", istakao je Srdić.

Većina kupaca uglavnom pazari po navici određeni brend, ali se u najvećem broju slučajeva ne informiše koje je zapravo gramaže proizvod.

Banjalučanka Maja S. ističe da uglavnom ne obraća pažnju kada je gramaža u pitanju dok ne otvori proizvod da ga pojede.

"Kupila sam bombone koje su ranije imale 100 grama pa sam se iznenadila kad sam vidjela da su teške samo 80 grama. Ili, recimo, u velikoj kesici bude samo nekoliko komada čipsa", kazala je ona.

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača "Klub potrošača" Tuzlanskog kantona, ističe da manje grama određenih proizvoda po istoj cijeni dovodi potrošača u zabludu.

"Takav 'crni rast' cijena ne može više niko da kontroliše", rekla je ona.

Neki od proizvoda sa smanjenom gramažom

  • Čokolade 70, 80, 90 g
  • Kikiriki 27, 85 g
  • Čaj 28, 36 g
  • Bombone 80 g
  • Štapići 45 g
  • Čips 30 i 90 g
  • Šećer 900 g

/NEZAVISNE NOVINE/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ŽELJKO BEKRIĆ IZ SOKOCA TREBA NAŠU POMOĆ: POZOVIMO HUMANITARNI BROJ 1458
Ispit humanosti građani Istočnog Sarajeva i Republike Srpske do sada su položili bezbroj puta. A ona je u ovim teškim vremenima i te kako po...
BROJ ZARAŽENIH VIRUSOM KORONA NA SVIJETU DOSTIGAO MILION
Broj zaraženih virusom korona večeras je dostigao milion. Smrtonosni virus se samo nakon samo nekoliko mjeseci iz kineske provincije Hubei i grad...
OBJAVLJENA ODLUKA O PROGLAŠENJU VANREDNOG STANJA U REPUBLICI SRPSKOJ
Odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske usljed virusa korona objavljena je u Službenom glasniku, rekao je Srni direk...
TRIVIĆ: UPIS DJECE U PRVI RAZRED ČIM SE STEKNU USLOVI
Republički štab za vanredne situacije usvojio je zaključak da upis djece u prvi razred, propisan Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, ko...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEŠLIJA: NA KUĆNOM LIJEČENJU ČETIRI LICA POZITIVNA NA VIRUS KORONA
Srijeda, 01.04.2020.
Republika Srpska
VIRUSOM KORONA ZARAŽENE JOŠ 24 OSOBE U SRPSKOJ
Četvrtak, 02.04.2020.
BIH
DODIK: DŽAFEROVIĆ ZLOUPOTRIJEBIO INSTITUCIJU, PREKRŠIO USTAV I OBMANUO DRŽAVNIKE
Srijeda, 01.04.2020.