Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 09.07.2020.
DODIK: UZURPIRANA PRAVA SRBA; 5. SEPTEMBAR ROK (VIDEO)
Utorak, 27.08.2019. | Princip News
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, da je spreman do 5. septembra da se pojavi u Predsjedništvu i da se riješi pitanje formiranja Savjeta ministara, ali da on više tim povodom neće zakazivati sjednice.

- Oni moraju da znaju i da neću izaći iz Predsjedništva, nego ću koristiti sva prava kao član Predsjedništva da zaštitim prava srpskog naroda - istakao je on.

Dodik je upozorio da Bošnjaci u političkom smislu ostvaruju nacionalni plan uzurpacije prava Hrvata i Srba u BiH, što se ogleda u izboru Željka Komšića bošnjačkim glasovima na poziciju hrvatskog člana Predsjedništva i neformiranju Savjeta ministara čime se srpskom narodu uskraćuje pravo na legitimno predstavljanje.

Dodik je poručo da neće dozvoliti da se Srpskoj uskraćuju prava, što SDA čini.

- Rok važenja sporazuma tri lidera je 5. septembar. Nećemo dozvoliti da se Srbima uskraćuju politička prava. Naši pokušaji su bili da se formira vlast bez ikakvih uslovljavanja. Sve ovo znači da nam nisu ni potrebne zajedničke institucije - istakao je on.

Dodik je rekao da će, ukoliko pitanje izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara ne bude riješeno do 5. septembra, biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se obaviti raspravu o tome.

- Održaćemo sjednicu NSRS. Do 5. septembra ništa nećemo raditi. Ako toga nema, pokupiću srpske predstavnike i prikupiti materijal o štetatama koje srpski narod ima od BiH - istakao je on.

Naglasio je da njegova politika nije uzurpacija prava Bošnjaka i Hrvata, već odbrana Republike Srpske.

Istakao je da ukoliko ne bude formiran Savjet ministara, Republika Srpska ima pravo na svoj potez.

- Ne mislim da BiH dobro funkcioniše, ona vrlo loše funkcioniše i ona je u permanentnoj krizi. Da smo u ustavnim okvirima i da nije bilo međunarodog miješanja, BiH bi već odavno imala formiranu vlast - dodao je Dodik.

On je rekao da se BiH nalazi u jednoj teškoj političkoj krizi.

On je podsjetio da su evropski zvaničnici poručili da BiH mora što prije da formira vlast na svim nivoima kako bi nastavila put  ka kandidatu za članstvo u EU.

- Vjerovao sam da je to moguće, ali se to nije desilo. Riješeno je pitanje rominga koje je bilo jedan od uslova, ali vlast nije formirana. Nakon održanih izbora očekivalo se da će se pristupiti formiranju svih organa, ali je došlo do destrukcije u sprovođenju rezultata izbora - naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je Savjet ministara trebalo da bude formiran u decembru, te da opstrukcije formiranja ovog savjeta predstavljaju kršenje zakona i uzurpaciju prava srpskog naroda u BiH.

Srpski član Predsjedništa je naveo da su stvoreni svi zakonski uslovi za imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara i da je Komšić to danas potvrdio.

On je rekao da su Komšić i bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović odmah na početku današnje sjednice rekli da neće podržati Zorana Tegeltiju kao kandidata za predsjedavajućeg.

Dodik je podsjetio da ne postoji mandatar za Savjet ministara i da pokušaji da se kandidat za predsjedavajućeg naziva mandatarom predstavljaju uzrupiranje prava koje BiH nema.

- Nema mandatara, samo kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara - poručio je Dodik.

/RTRS/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
KOŠARAC I SATLER O PODRŠCI I OPORAVKU POLJOPRIVREDNOG I TURISTIČKOG SEKTORA
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije EU i specijalnim predstavniko...
ZA LOKALNE IZBORE U BIH PRIJAVILO SE ČAK 135 POLITIČKIH STRANAKA
Za Lokalne izbore 2020. godine Centralnoj izbornoj komisiji prijavilo se 587 političkih subjekata od čega je 135 političkih stranaka, saopšetno...
JOKIĆU POTREBNA ČETIRI NEGATIVNA TESTA
Nikola Јokić, najbolji centar svijeta, testiran je ponovo na virus korona i rezultat je negativan, međutim pitanje je kada će se priključiti e...
HIRURZI UKC SRPSKE SPASILI AMPUTIRANU RUKU
Hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedij...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ISTOČNO SARAJEVO: DANAS REKORDAN BROJ ZARAŽENIH KORONOM
Srijeda, 08.07.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ 83 SLUČAJA VIRUSA KORONA, PREMINULE TRI OSOBE
Utorak, 07.07.2020.
BIH
U FBIH 47 NOVOOBOLJELIH OD VIRUSA KORONA
Srijeda, 08.07.2020.