Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 15.12.2018.
DŽAFEROVIĆ TRAŽI FORMIRANJE CENTRA ZA ISTINU I PRAVDU U BIH, KOŠARAC: HOĆE LI ŠEFIK SAM SEBE PRIJAVITI?
Srijeda, 25.07.2018. | Princip News

Šefik Džaferović je licemjeran kada priča o potrebi formiranja Centra za istinu i pravdu u BiH, jer upravo za njega postoje informacije da nije spriječio niti prijavio ratne zločine nad Srbima, kaže za Srpskainfo šef poslaničkog kluba SNSD u parlamentu BiH Staša Košarac.

On naglašava da su institucije Republike Srpske uvijek imale univerzalnu politiku kada je u pitanju ratni zločin, kao i da svi koji su činili zločine treba da budu procesuirani.

– Međutim, nemamo partnere u BiH po tom pitanju, jer je vidljivo da bošnjačka komponenta na svaki način pokušava da zaštiti svoj narod, a da druge okarakteriše kao narod koji je činio genocid. Mi u parlamentu BiH imamo nekolicinu kadrova SDA koji se sumnjiče da su povezani sa ratnim zločinima nad Srbima. Da je sreće, niti bi Šefik Džaferović bio u politici, niti bi bio kandidat za člana Predsjedništva BiH. Da ima imalo morala, ne bi se bavio politikom. Pitam se, hoće li on sam sebe prijaviti – rekao je Košarac.

Dodao je da je potpuno vidljivo da se vodi kampanja kod bošnjačke političke elite protiv srpskog naroda, a da pri tome zanemaruju svoju ulogu u ratu i u zločinima.

– Mi svaki dan ukazujemo da je bošnjački politički, vojni i policijski vrh odgovoran za ratne zločine nad Srbima i da, kao i dio međunarodne zajednice, imaju kontrolu nad Tužilaštvom BiH – rekao je Košarac.

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH najavio je da će inicirati formiranje Centra za istinu i pravdu koji će se baviti otkrivanjem i prijavljivanjem ratnih zločinaca gdje god se nalazili.

– Svjedoci smo da se brojni počinioci ratnih zločina, uključujući i genocid, još nalaze na slobodi, a da su mnogi od njih pobjegli u zemlje zapadne Evrope i Ameriku, misleći da su time pobjegli od pravde. Zadatak Centra bio bi da dokumentuje zločine, identifikuje zločince, otkriva njihove adrese i prijavljuje ih domaćim ili tužilaštvima zemalja u kojima se nalaze – rekao je Džaferović, a prenosi Klix.


Centar za istinu i pravdu, navodi Džaferović, radio bi po uzoru na Centar “Simon Vizental” i koristio njihova iskustva u dovođenju pred lice pravde nacista odgovornih za zločine nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

– Centar bi djelovao kao nevladina organizacija koja bi bila podrška nadležnim institucijama u BiH, ali bi ostvarila saradnju i sa policijama i tužilaštvima zemalja u kojima borave osobe osumnjičene za ratne zločine. Zločinci moraju znati da njihova nedjela ne zastarijevaju i da ćemo ih progoniti dok su živi. Uzalud se trude, ne mogu se sakriti. Ruka pravde će ih stići kad-tad – poručio je Džaferović.

On je najavio da će pozvati sve patriote BiH i prijatelje širom svijeta da podrže osnivanje i rad Centra, te da će kao član Predsjedništva BiH obezbijediti finansijsku konstrukciju za njegovo funkcionisanje.

/SRPSKAINFO/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
MLADENA PETRUŠIĆ- KANDIDAT ATLETSKOG SAVEZA RS ZA SPORTISTU GODINE
Atletski klub Glasinac iz Sokoca odavno važi za jedan od najboljih ne samo u Srpskoj nego i u regionu, a velike zasluge za to idu i na račun Mlad...
JAHORINA: VEČERAS PROMOCIJA ČASOPISA "HELO" I KONCERT "CRVENE JABUKE"
U hotelu "Bistrica" na Jahorini večeras će biti održana promocija časopisa "Helo" posvećen ovoj planini, nakon čega je planiran koncert grupe...
ANDRIĆGRAD: GRAJF PORUČIO DA TREBA PRESTATI SA REVIZIJOM ISTORIJE
Gideon Grajf, glavni istraživač izraelskog Instituta za Holokaust Šem Olam, izjavio je danas u Andrićgradu da se mora stati u kraj reviziji ist...
MIROSLAVLJEVO JEVANĐELJE SVAKE SUBOTE U NARODNOM MUZEJU U BEOGRADU
Najstariji sačuvani srpski ilustrovani ćirilični rukopis Miroslavljevo jevanđelje će svake subote u decembru biti izloženo u Narodnom muzeju ...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Istočno Sarajevo
PALE: FORMIRANA NOVA SKUPŠTINSKA VEĆINA
Petak, 14.12.2018.
Republika Srpska
DVA LICA POGINULA, VIŠE POVRIJEĐENIH U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI KOD NEVESINJA
Subota, 15.12.2018.
BIH
SNIJEG PRAVI PROBLEME: POGLEDAJTE KAKO VOZAČ U SARAJEVU RUŠI SEMAFOR (VIDEO)
Petak, 14.12.2018.