Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 21.10.2018.
DŽAFEROVIĆ TRAŽI FORMIRANJE CENTRA ZA ISTINU I PRAVDU U BIH, KOŠARAC: HOĆE LI ŠEFIK SAM SEBE PRIJAVITI?
Srijeda, 25.07.2018. | Princip News

Šefik Džaferović je licemjeran kada priča o potrebi formiranja Centra za istinu i pravdu u BiH, jer upravo za njega postoje informacije da nije spriječio niti prijavio ratne zločine nad Srbima, kaže za Srpskainfo šef poslaničkog kluba SNSD u parlamentu BiH Staša Košarac.

On naglašava da su institucije Republike Srpske uvijek imale univerzalnu politiku kada je u pitanju ratni zločin, kao i da svi koji su činili zločine treba da budu procesuirani.

– Međutim, nemamo partnere u BiH po tom pitanju, jer je vidljivo da bošnjačka komponenta na svaki način pokušava da zaštiti svoj narod, a da druge okarakteriše kao narod koji je činio genocid. Mi u parlamentu BiH imamo nekolicinu kadrova SDA koji se sumnjiče da su povezani sa ratnim zločinima nad Srbima. Da je sreće, niti bi Šefik Džaferović bio u politici, niti bi bio kandidat za člana Predsjedništva BiH. Da ima imalo morala, ne bi se bavio politikom. Pitam se, hoće li on sam sebe prijaviti – rekao je Košarac.

Dodao je da je potpuno vidljivo da se vodi kampanja kod bošnjačke političke elite protiv srpskog naroda, a da pri tome zanemaruju svoju ulogu u ratu i u zločinima.

– Mi svaki dan ukazujemo da je bošnjački politički, vojni i policijski vrh odgovoran za ratne zločine nad Srbima i da, kao i dio međunarodne zajednice, imaju kontrolu nad Tužilaštvom BiH – rekao je Košarac.

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH najavio je da će inicirati formiranje Centra za istinu i pravdu koji će se baviti otkrivanjem i prijavljivanjem ratnih zločinaca gdje god se nalazili.

– Svjedoci smo da se brojni počinioci ratnih zločina, uključujući i genocid, još nalaze na slobodi, a da su mnogi od njih pobjegli u zemlje zapadne Evrope i Ameriku, misleći da su time pobjegli od pravde. Zadatak Centra bio bi da dokumentuje zločine, identifikuje zločince, otkriva njihove adrese i prijavljuje ih domaćim ili tužilaštvima zemalja u kojima se nalaze – rekao je Džaferović, a prenosi Klix.


Centar za istinu i pravdu, navodi Džaferović, radio bi po uzoru na Centar “Simon Vizental” i koristio njihova iskustva u dovođenju pred lice pravde nacista odgovornih za zločine nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

– Centar bi djelovao kao nevladina organizacija koja bi bila podrška nadležnim institucijama u BiH, ali bi ostvarila saradnju i sa policijama i tužilaštvima zemalja u kojima borave osobe osumnjičene za ratne zločine. Zločinci moraju znati da njihova nedjela ne zastarijevaju i da ćemo ih progoniti dok su živi. Uzalud se trude, ne mogu se sakriti. Ruka pravde će ih stići kad-tad – poručio je Džaferović.

On je najavio da će pozvati sve patriote BiH i prijatelje širom svijeta da podrže osnivanje i rad Centra, te da će kao član Predsjedništva BiH obezbijediti finansijsku konstrukciju za njegovo funkcionisanje.

/SRPSKAINFO/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
NINA SENIČAR ODUŠEVILA NA CRVENOM TEPIHU U HOLIVUDU
Glumica, model i voditeljica Nina Seničar odavno gradi karijeru svjetske zvijezde i čest je gost na crvenim tepisima među najvećim holivudskim...
LICA LAFORE NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM TUZLA FILM FESTIVALA
Dokumentarni film režisera Denisa Bojića rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske proglašen je za najbolji dokumentarni film na sed...
LIK ROMANIJKE DONIO MEĐUNARODNE NAGRADE
Učenik Bane Simić tehnikom grafike radio je lik Romanijke, u koji je utkao sve teškoće gorštačkog života... Učenik trećeg razreda gimna...
TIJANA BOŠKOVIĆ NAJBOLJA IGRAČICA SVJETSKOG PRVENSTVA
Odbojkašica Srbije Tijana Bošković, koja je rodom iz Bileće, osvojila je nagradu za najbolju igračicu Svjetskog prvenstva u Japanu. Boškov...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Istočno Sarajevo
SAVO LALOVIĆ: ZGRADA POZORIŠTA BIĆE IZGRAĐENA I PRIJE ZACRTANOG ROKA
Petak, 19.10.2018.
Republika Srpska
DODIK ČASTIO NA GRANICI POVODOM ROĐENJA UNUKA (FOTO)
Petak, 19.10.2018.
BIH
VLADA FBIH REKLA "DA" ISTOPOLNIM BRAKOVIMA
Petak, 19.10.2018.