Molimo sačekajte......

Lijevi
Desni
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 21.06.2018.
EŠDAUN: DOK SAM BIO U BiH POMAGALI SU MI ČAVIĆ, TERZIĆ I DONEKLE IVANIĆ
Nedelja, 20.05.2018. | Princip News
Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun rekao je da su mu za vrijeme njegovog mandata u BiH uveliko pomagali i vodili ga političari koji su bili uz njega - Dragan Čavić, Adnan Terzić i donekle Mladen Ivanić.
On je potvrdio da je tokom mandata pravio greške, a neke od njih su, kako kaže, to što je BiH prerano /šest mjeseci ranije/ napustio i što nije završio reformu policije. 

"Vjerujem da smo policijsku reformu doveli do tačke sa koje je morala ići naprijed, vjerovao sam da se postignuto ne može poništiti, ali nisam bio u pravu. Nažalost, vjerujem da je to bio početak poništavanja institucija koje smo imali. Krivim sebe za to, ali krivim i međunarodnu zajednicu jer nije nastavila taj proces", naveo je Ešdaun. 

On smatra da projekat nije uspio jer je međunarodna zajednica okrenula leđa, ali da ima dosta drugih stvari koje su tada postigli, a mežu kojima su jedinstvena vojska, jedinstvena carinska kontrola, obavještajna služba, služba za indirektno oporezivanje. 

"Za sve te stvari izvršen je pritisak međunarodne zajednice, ali je ponuđena i konstruktivna pomoć. Ali, nažalost, međunarodna zajednica je okrenula leđa policijskoj reformi. Ponekad kada pogledam unazad, upitam se da li sam možda trebao ostati još pet ili šest mjeseci da tu reformu učvrstim", naglasio je Ešdaun za "Glas Amerike". 

On je rekao da nije mogao da zamisli da će se dozvoliti da se, kako kaže, toliki napredak kojeg su postigli u BiH do 2006. godine tako poništi. "Umjesto da se kreće naprijed ka održivom miru kao dio EU, Bosna se počela kretati unazad. I to je veoma opasno", kaže bivši visoki predstavnik u BiH.

Na pitanje da li i danas kao prije 13 smatra da nacionalističke stranke ne mogu dovesti BiH, Ešdaun kaže da i danas vjeruje da, nažalost, nacionalizam raste. 

"Ne kažem da neke nacionalističke stranke to ne bi mogle uraditi, ali generalno govoreći ako vjerujete u podsticanje nacionalizma, biće vam teže da vodite zemlju ka multietničkoj budućnosti koju podržava Evropa. Sa druge strane, pogledajte dobrog prijatelja Dragana Čavića, kojeg smatram izuzetno hrabrim političarem iz jedne od nacionalnih stranaka, koji je shvatio da budućnost BiH leži u uspostavljanju evropske politike i standarda. Stoga ne isključujem nekog samo jer je iz nacionalističke stranke, sve zavisi šta oni rade, a ne kako sebe nazivaju", rekao je Ešdaun.

/SRNA/
Najnovije
ACO STANIŠIĆ, ODBORNIK DNS U SKUPŠTINI OPŠTINE PALE: U ISTOK SRPSKE ULAGATI KAO U ZAPAD
Odavno prepoznatljiv kao uspješan privrednik i porodičan čovjek, a od prije nepune dvije godine i kao novo lice na političkoj sceni Pala i sara...
DRUGI PUT U 10 DANA OPLJAČKANA PUMPA U ISTOČNOM STAROM GRADU
Razbojnici su jutros ponovo opljačkali benzinsku pumpu "Nešković" u mjestu Donji Bulozi, opština Istočni Stari grad, odakle su ovaj put ukrali...
ISTOČNI STARI GRAD: NASTAVAK IZGRADNJE BICIKLISTIČKE STAZE NA TREBEVIĆU
Načelnik Opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović i direktor programa CRS-a za Bosnu i Hercegovinu su danas uz prisustvo odabranog izvođača...
ŠPIRIĆ: IZBOR GRAĐANA OPET ĆE BITI SNSD
Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je večeras da će izbor građana opet biti SNSD i da sva istraživanja pokazuju da je to najsnažnij...
S&G MEDIA
Drugi
Istočno Sarajevo
DETALJI UBISTVA NA DOBRINJI 1
Petak, 01.06.2018.
Republika Srpska
AKCIJA "NASLJEDNIK": PAO I OTAC UBIJENOG MLADIĆA, DROGU PRODALI POLICAJCIMA
Utorak, 15.05.2018.
BIH
KOŠARAC: SAVJET MINISTARA SE PONAŠA BAHATO PREMA GRAĐANIMA SREBRENICE
Ponedeljak, 11.06.2018.