Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 19.09.2019.
IZ BIH PROTJERANO VIŠE OD 1.500 STRANACA
Srijeda, 12.06.2019. | Princip News

Iz BiH je, zbog kršenja zakona i pravila ponašanja, tokom posljednje decenije protjerano gotovo 6.000 stranaca, a rekordan broj takvih rješenja nadležni su potpisali prošle godine, pokazuju to podaci iz migracionog profila za 2018. godinu, koji je dobio zeleno svjetlo na sjednici Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu.

U otadžbinu je, prema najnovijim podacima, lani prisilno vraćeno 1.540 stranaca, što je znatno više nego godinu dana ranije, kada je evidentirano 927 rješenja o protjerivanju, a među kojima je bilo najviše državljana Turske, Irana, samoproglašenog Kosova, Avganistana i Pakistana.

Stranci su najčešće protjerivani jer su prekršili propise o prelasku granice ili ostali u BiH nakon važenja vize ili odobrenog boravka, ali i jer se radilo o pravosnažno osuđenim licima za krivična djela, osobama kojima je otkazan boravak, a u određenom roku nisu dobrovoljno napustili zemlju.

Mjerom protjerivanja se strancima zabranjuje ulazak u BiH u periodu od godine do pet godina, a na listi zemalja čiji su državljani “izbačeni” iz BiH su i Sirija, Albanija, Libija, Irak, Srbija, Alžir, Tunis, Palestina, Bangladeš, Brazil, Kajmanska ostrva, Tajland...  

U migracionom profilu su predstavljeni i podaci o izdatim dozvolama za privremeni i stalni boravak u BiH, ali i razlozi zbog kojih su pojedinci ostalih bez tih dokumenata.

Zakonom o strancima je propisano da se privremeni boravak strancu može odobriti po osnovu spajanja porodice, obrazovanja, humanitarnih razloga, rada sa radnom dozvolom ili bez nje te drugih opravdanih razloga. Lani su izdate 11.372 dozvole, što je nešto manje nego godinu dana ranije, a najviše ih je završilo u rukama državljana Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Obrazovanje je, kako piše, naročito čest osnov boravka za osobe kojima su Srbija i Turska matične države. Za državljane Turske se primjećuje i veliki broj boravaka po osnovu spajanja porodica i po osnovu izdate radne dozvole. Državljani Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije najčešće dobijaju privremeni boravak po osnovu spajanja porodica.

- Lani je od januara do kraja decembra lani otkazano 348 boravaka, dok je taj broj godinu dana ranije zaustavljen na 225. Najveći broj rješenja o otkazu boravka je izdato državljanima Srbije, Hrvatske, Kine, Turske i Makedonije. Najčešći razlog za donošenje rješenja o otkazu bezviznog boravka je nepoštovanje javnog poretka i obavljanje djelatnosti za koje je potrebna radna dozvola, a koju ne posjeduju - navedeno je u dokumentu koji je usvojen u ponedjeljak na sjednici Savjeta ministara.

Prvi dokument tog tipa usvojen je 2009. godine, čime je ispunjen dio obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima. 

Matične države stranaca kojima je izrečeno najviše mjera protjerivanja

* Turska              293

* Iran                           246

* Kosovo*            109

* Avganistan                 104

* Pakistan           102

 

 

Rješenja o protjerivanju po godinama

2018.          1.540

2017.          927

2016.          418

2015.          294

2014.          380

2013.          279

2012.          562   

2011.          309

2010.          410

2009.          474


/GLAS SRPSKE/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
TAKTIKE KOJE PRODAVCI AUTA KORISTE DA VAM "IZVUKU" NOVAC
Kupovina automobila može da bude mnogo teža i napornija nego što ste mislili. Proces kupovine kola ima mnogo "kliznih" dijelova. Morate da...
ZABRANJENA PROIZVIDNJA I UVOZ ELEKTRONSKIH CIGARETA
 Vlada Indije odlučila je da zabrani proizvodnju i uvoz elektronskih cigareta, što je potez iz sfere javnog zdravlja koji onemogućava planove o...
DODIK: ODBACUJEMO BILO KAKVE PRIJEDLOGE O FORMIRANJU "REPUBLIKE BiH"
 Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da ova stranka odbacuje bilo kakve prijedloge o tome da bude formirana "republika BiH" i da se izvrš...
BRATIĆ PODNIO NEOPOZIVU OSTAVKU
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić /SDA/ saopštio je danas da je podnio neopozivu ostavku na tu poziciju. "Posebn...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
KRSNA SLAVA GRADA ISTOČNO SARAJEVO: POVELJA GRADA VLADI SRBIJE
Utorak, 17.09.2019.
Republika Srpska
IMENOVANI NOVI DIREKTORI U ŠUMAMA RS
Utorak, 17.09.2019.
BIH
SARAJLIJA PIJANČIO S PRIJATELJEM PA GA PRETUKAO ŠIPKOM
Utorak, 17.09.2019.