Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 18.08.2019.
KOMŠIĆ GURA ANP U PREDSJEDNIŠTVO
Srijeda, 14.08.2019. | Princip News
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić zakazao je za utorak dvije sjednice, na kojima bi trebalo da se raspravlja o imenovanju kandidata za novog predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali i o Godišnjem nacionalnom planu (ANP). Iz Republike Srpske su poručili da se Komšić previše igra.

Vanrednu sjednicu je zakazao na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je zatražio raspravu o imenovanju predsjedavajućeg novog saziva Savjeta ministara. Na pitanje da li je tačno da će biti raspravljano i o slanju ANP-a u Brisel, što je signal za približavanje NATO-u, Dodik je rekao da to nije tražio te da sve odluke treba da donese novi saziv Savjeta ministara.

Komšić je, s druge strane, istakao da bi članovi Predsjedništva trebalo da raspravljaju tog dana i o kandidatu za predsjedavajućeg i o ANP-u, o kojem, kako je rečeno “Glasu Srpske” u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH, nema konsenzusa.

Jedini kandidat za predsjedavajućeg novog saziva Savjeta ministara je funkcioner SNSD-a i bivši ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, a Željko Komšić je ranije istakao da neće glasati za kandidata za predsjedavajućeg ako nema odluke o upućivanju ANP-a u Brisel.

Šef poslaničkog Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac istakao je juče da SNSD ima svoj stav i da od ANP-a nema ništa.

- Što se tiče zakazane vanredne sjednice i razgovora o predsjedavajućem, to je korak naprijed, a ishod ćemo vidjeti jer se u Sarajevu nikad ništa ne dešava slučajno. Treba biti oprezan. I eventualno negativan rezultat će dati poruku o tome ko i na koji način želi da se razvijaju politički procesi u BiH - rekao je Košarac za “Glas Srpske”.

On je ponovio i to da je i u principima za formiranje vlasti jasno rečeno u čijoj su nadležnosti dokumenta koja se odnose na integracione procese.

- Ne bih ulazio u suštinu, ali je vidljivo da Željko Komšić pokušava da drugačije uspostavi red stvari i koristi svoju ulogu predsjedavajućeg za dnevni red i sve ostalo. Uočavamo da postoje određene bošnjačke strukture koje imaju veze sa pojedinim zapadnim ambasadama. Mi ćemo ostati uz akta koja je donijela Narodna skupština Srpske - rekao je Košarac.

On je istakao da je Komšić veoma iritantan političar koji je veoma često zadirao u nacionalna pitanja Republike Srpske.

- Vidljivo je da takvim ponašanjem pokušava da skrene pažnju na sebe, ali i on je nečiji proizvod, a znamo i čiji - zaključio je Košarac.  

Principe za formiranje vlasti 5. avgusta potpisali su lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Dat je  rok od mjesec dana da bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara i konačno prekinuta višemjesečna blokada na zajedničkom nivou. Ako ono što su potpisali ne bude ispoštovano u tom roku, dogovor, kako je rečeno, prestaje da važi.

Konsenzus

Poslovnikom o radu Predsjedništva propisano je da članovi konsenzusom nastoje da donesu odluku o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali da ako to ne bude postignuto dva člana mogu imenovati predsjedavajućeg. Situaciju je dodatno podgrijao bošnjački član Šefik Džaferović, koji je istakao da, ako ne bude konsenzusa unutar Predsjedništva BiH, isključuje mogućnost da on i Željko Komšić različito glasaju o ovom pitanju.

/GLAS SRPSKE/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
U 12 OSNOVNIH ŠKOLA U SRPSKOJ DIGITALIZACIJA UDŽBENIKA GEOGRAFIJE
U 12 osnovnih škola u Republici Srpskoj tokom prvog polugodišta školske 2019/2020. godine biće realizovan pilot-projekat digitalizacije sadrža...
AMBASADORI SAD I BRITANIJE U POSJETI KOD KOMŠIĆA UOČI SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA BIH
Neće biti sastanka predsjednika SDA, HDZ BiH i SNSD Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika prije zakazane sjednice Predsjedništ...
PROGNOZA ZA NAREDNU SEDMICU
 Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab, istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjer...
AUTOM USMRTILA PJEŠAKA U DOBOJU
Sedamdesetšestogodišnji pješak P.N. iz dobojskog mjesta Pločnik podlegao je povredama nakon što ga je u tom mjestu udario pasat. Za volanom...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Istočno Sarajevo
LUBURA: SVE SPREMNO ZA NOVU SEZONU GRIJANJA
Petak, 16.08.2019.
Republika Srpska
POMOZIMO MILICI DA POBIJEDI TEŠKU BOLEST (FOTO)
Petak, 16.08.2019.
BIH
MARKO VUJOVIĆ V.D. UPRAVNIK ZATVORA U VOJKOVIĆIMA
Subota, 17.08.2019.