Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 05.07.2020.
KOŠARAC: FORMIRAĆEMO EKSPERTSKI I PRAVNI TIM ZBOG TRGOVSKE GORE
Srijeda, 03.06.2020. | Princip News
U BiH će biti formirani ekspertski i pravni tim koji će se baviti problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, s ciljem da bude spriječeno ugrožavanje zdravlja oko 250.000 stanovnika, izjavio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je, nakon sjednice Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, istakao da će ekspertski tim činiti eminentni stručnjaci, predstavnici entitetskih ministarstava, opštine Novi Grad i Unsko-sanskog kantona, nadležnih agencija kao i Kluba zelenih.

"Vjerujem, nažalost, da Hrvatska neće odustati od lokaliteta Trgovska gora za odlaganje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva. Zato moramo iskoristiti stručne, naučne i pravne kapacitete kako bi onemogućili Hrvatsku u ovoj namjeri, jer postoji opravdani strah za zdravlje oko 250.000 stanovnika u 13 opština u BiH u slivu rijeke Une", rekao je Košarac novinarima u Banjaluci.

On kaže da će ekspertski tim predvoditi Emir Dizdarević i da će Savjetu ministara u narednih nekoliko dana dostaviti prijedlog odluke o formiranju ovog tima.

"Kada je riječ o pravnom timu u narednih 10 do 15 dana dostavićemo prijedlog Savjetu ministara. Apelujem i na ministra inostranih poslova BiH Biseru Turković da pokrene diplomatske aktivnosti sa Hrvatskom. Planiramo da predstavnici BiH razgovaraju sa vlastima u Hrvatskoj i da eksperti budu uključeni u sve procese", dodao je Košarac.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić naglasila je da je u Hrvatskoj poništen javni poziv za izbor konsultantske kuće koja je trebalo da izradi studiju uticaja na životnu sredinu.

"Ukoliko Hrvatska želi da izradi studiju, onda mora obavijestiti BiH. Nezamislivo je da odlagalište bude u blizini zaštićenih područja. Period pravne bitke tek predstoji ukoliko Hrvatska ne odustane od Trgovske gore", rekla je Golićeva.

Predstavnik Zelenog kluba - međuparlamentarne grupe poslanika Saša Magazinović rekao je da je u rješavanju ovog problema sada učinjeno mnogo više, nego u prethodnim sazivima Savjeta ministara i da je pokazano potrebno jedinstvo svih nivoa u BiH.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača ponovio je da su građani u slivu rijeke Une zabrinuti zbog namjere Hrvatske i da ne smije biti dopušteno da Trgovska gora bude odlaglište radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

Sastanku su prisustvovali federalni ministar trgovine i turizma Edita Đapo i direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH Marinko Zeljko.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DEJAN SAVIĆ SE OPORAVIO OD VIRUSA KORONA
Legendarni srpski vaterpolista i najuspješniji selektor Dejan Savić više nije pozitivan na virus korona. Savić je dvije nedjelje bio u izola...
GRČKA: MOGUĆE ZATVARANJE GRANICE ZA TURISTE IZ SRBIJE
Ministarstvo spoljnih poslova Grčke nije moglo da potvrdi da će od sutra biti zatvorena granica za turiste iz Srbije, ali nije ni isključilo tak...
SAVČIĆ: ODGOVORNI ZA ZLOČINE MORAJU BITI PROCESUIRANI
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas u Bratuncu da mora biti procesuiran svako ko je odgovoran za i...
VIŠKOVIĆ: MONSTRUOZNO I SVIREPO UBIJANJE DJECE U PODRINJU
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Bratuncu da je srpski narod na području Podrinja u proteklom Odbrambeno-o...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ZAVRŠEN FUDBALSKI TEREN NA TVRDIMIĆIMA (FOTO)
Subota, 04.07.2020.
Republika Srpska
ISTRAŽIVANJE PDP-a: IGOR RADOJIČIĆ OSTAJE GRADONAČELNIK BANJA LUKE
Subota, 04.07.2020.
BIH
U KANTONU SARAJEVO OD SUTRA NA SNAZI NOVE RESTRIKTIVNE MJERE
Nedelja, 05.07.2020.