Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 14.11.2019.
KOŠARAC: KAPITULACIJA SDS-a i PDP-a
Petak, 08.11.2019. | Princip News
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je Srni da inicijativa Kluba poslanika SDS-a i PDP-a da Predstavnički dom odlučuje o članstvu u komisijama predstavlja kapitulaciju te dvije stranke prema politikama Bošnjaka.

Košarac je naglasio da argumentovano tvrdi da je ovo kapitulacija SDS-a i PDP-a s obzirom na činjenicu da je ova inicijativa bošnjačka potreba da se onemogući političko predstavljanje Republike Srpske u skladu sa izbornim rezultatom.

"Ovo je velika opasnost, jer kada se otvori procedura izmjene Poslovnika, vrlo lako može se desiti da se, zbog bošnjačkih potreba, pokušaju nametati i neka druga rješenja koja, očigledno, nisu u skladu ni sa Ustavom ni sa, prije svega, našim bazičnim potrebama iz Republike Srpske", upozorio je Košarac.

On je ocijenio da SDS i PDP na ovakav način daju snažnu političku podršku SDA koja očigledno želi da nameće rješenja Republici Srpskoj.

"Na ovaj način se derogira ustavni kapacitet Republike Srpske i to je zabrinjavajuće. U Ustavu i Poslovniku Predstavničkog doma veoma jasno i precizno je definisano da jednu trećinu u tim tijelima treba da čine izabrani predstavnici iz Republike Srpske, a na ovaj način će se ući u takvu vrstu izbora da će Bošnjaci birati Srbe, umjesto da Srbi iz Republike Srpske jasno iznesu stav o toj jednoj trećini", pojasnio je Košarac.

On je rekao da sve to, sa jedne strane, rade Mirko Šarović i Branislav Borenović, odnosno SDS i PDP, a sa druge, što je posebno jasno, SDA i bošnjačka politika.

"Najavu ovakvih poteza čuli smo od šefa Kluba poslanika SDA Adila Osmanovića na prošloj sjednici Kolegijuma. Nakon 15 dana, kao izvođači radova, pojavljaju se Šarović i Borenović. To dovoljno govori o onome o čemu smo već više puta govorili a to je njihova potreba da budu izbor Bakira Izetbegovića, što jeste njihovo legitimno pravo, i da se zadrže u svojim foteljama", istakao je Košarac.

On je naglasio da je ova inicijativa upućena na legitiman način, ali je pogrešna i štetna po interese Republike Srpske.

"I sve takve inicijative koje budu proizvod političkih odnosa SDA, SDS-a i PDP-a sigurno će nanositi samo štetu Republici Srpskoj. Mi ćemo, svakako, u skladu sa našim mogućnostima raditi na tome da se ne umanji ustavni kapacitet Republike Srpske, da njeni politički predstavnici koji imaju legitimitet u izbornom procesu zastupaju interese Republike i njenih institucije, a ne potrebe bošnjačke politike i međunarodne zajednice", poručio je Košarac.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
EU UPOZARAVA VLASTI U BIH NA HUMANITARNU KRIZU
 Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos upozorio je danas vlasti u BiH na predstojeću humanitarnu krizu ove zime zbog veoma loših uslova u...
VUČIĆ ODLUČIO - NE PUTUJE U ZAGREB
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb, gdje će biti održan kongres Evropske narodne partije (EPP), na koji je...
UHAPŠENI REKETAŠI U POLICIJSKOJ AKCIJI "OBJEKAT" (VIDEO)
Pripadnici MUP-a TK u akciju kodnog naziva "Objekat" uhapsili su pet osoba sa područja Tuzle, Živinica i Banovića zbog prijetnje prema vlasnicim...
METEOR OD 100 KILOGRAMA PROBIO ZVUČNI ZID IZNAD AMERIKE (VIDEO)
Kameni meteor veličine košarkaške lopte projurio je brzinom od 53.910 kilometara na čas iznad američke države Misuri i tom prilikom je probio...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
SAOBRAĆAJKA U ISTOČNOJ ILIDŽI (FOTO)
Utorak, 12.11.2019.
Republika Srpska
"INFOSRPSKA": ŠAROVIĆ I BORENOVIĆ PROTIV VOLJE NARODA SRPSKE
Srijeda, 13.11.2019.
BIH
SIPA U BANJALUCI I ISTOČNOM SARAJEVU UHAPSILA I SVOJE KOLEGE
Srijeda, 13.11.2019.