Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 25.04.2019.
KOŠARAC: PRESTATI SA USLOVLJAVANJIMA
Srijeda, 10.04.2019. | Princip News
 Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac danas je, nakon sastanka delegacija SNSD-a i SDA u Sarajevu, apelovao da prestanu uslovljavanja kada je riječ o sprovođenju volje birača, ističući da će, ukoliko se nastavi sa postavljanjem novih uslova za formiranje vlasti na nivou BiH, SNSD tražiti druge modele za političke utakmice sa onima koji uslovljavaju.
Košarac je naveo da se uslovljavanjima osporava ulazak legitimno izabranih predstavnika Republike Srpske u zajednički nivo vlasti. 

On je podsjetio da je izborna volja birača u Srpskoj bio SNSD i tradicionalni koalicioni partneri ove stranke, što potvrđuje i broj mandata u Predstavničkom domu i Domu naroda, te u Predsjedništvu BiH. 

"Ovima koji su sada u Savjetu ministara iz Republike Srpske prošao je rok upotrebe i to su ovjerili građani", istakao je Košarac nakon sastanka delegacija SNSD-a koju su, uz njega, činili i potpredsjednici stranke Nebojša Radmanović i Nikola Špirić i SDA u kojoj su bili zamjenik predsjednika stranke Adil Osmanović i potpredsjednici Denis Zvizdić i Edin Ramić. 

Košarac je rekao novinarima da je potvrđena potreba sprovođenja volje birača u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. 

On je naveo da je na sastanku razgovarano i o modelu i strukturi Savjeta ministara koji, prema pozicijama koje zastupa SNDS, treba da čini predsjedavajući iz Republike Srpske i tri ministra iz Srpske, tri iz bošnjačke, te tri iz hrvatske komponente. 

"Nemamo identične stavove o tome. SNSD ostaje pri stavu da o modelu jedan plus tri nema rasprave kada je riječ o Republici Srpskoj. Vjerujem da će sve biti prezizno definisano na narednom sastanku", rekao je Košarac. 

On je dodao da je tokom sastanka potvrđeno da je zajednička izjava o principima za formiranje vlasti vrlo korektno sačinjena, te da u vezi sa tim dokumentom nema dilema. 

"Podržali smo ono što su lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović uradili i smatramo da je to prihvatljivo. Smatramo i da je u ovu vrstu razgovora neophodno uključiti i trećeg partnera i da budući sastanak, da li na nivou lidera ili delegacija stranaka, bude finalna verzija onoga što će biti verifikovano u okviru zajedničkih organa prilikom izbora Savjeta ministara", rekao je Košarac. 

On je napomenuo da tokom susreta nije bilo riječi o distribuciji resora u Savjetu ministara, jer učesnici smatraju da bi bez trećeg partnera to bilo nekorektno. 

Komentarišući činjenicu da je današnji sastank lidera SDA i HDZ-a u Mostaru, a delegacija SNDS-a i SDA u Sarajevu, Košarac je pojasnio da su termini ugovoreni mnogo ranije i da je dobro da postoje različiti formati sastanaka. 

On je potvrdio i da SNSD sutra neće prisustvovati hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH s obzirom na stav ove stranke da oba doma parlamenta BiH nemaju šta da rade dok ne bude formiran novi saziv Savjeta ministara. 

"Smatram da je to jedna vrsta avanture, sjednica nije dobro pripremljena i materijali nisu adekvatni. Ne postoji još informacija Savjeta ministara o migrantskoj krizi i još nije dostavljena u parlament", pojasnio je Košarac. 

On je dodao da je nesmotreno formulisana i druga tačka hitne sjednice jer je posao Zajedničkog kolegijuma oba doma da obavijesti poslanike zbog čega nije formirana delegacija pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. 

Kada je riječ o aktiviranju Akcionog plana za članstvo /MAP/ u NATO-u, Košarac je ponovio stav SNSD-a da ova stranka poštuje stavove Narodne skupštine Republike Srpske i Rezoluciju o vojnoj neutralnosti. 

"Kada je riječ o SDS-u ne znam ko šta misli u toj stranci. Vidljivo je da /Dragan/ Metkić podržava NATO i da Vukota Govedarica i cijeli SDS o tome ćute", naveo je Košarac i dodao da su kadrovi te stranke omogućili da Savjet ministara u tehničkom mandatu usvoji Program rada Savjeta za 2019. godinu u kojem je jasno naznačena aktivacija MAP-a i NATO integracije. 

Košarac je ponovio da za SNSD taj dokument Savjeta ministara ne znači ništa jer ne odražava volju birača iz Republike Srpske na posljednjim izborima. 
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
NOVI DŽEJMS BOND- JOŠ JEDNOM DANIJEL KREJG (VIDEO)
Detalji nastavka sage o najpoznatijem agentu Džejmsu Bondu, 25. po redu, biće poznati danas, na zvaničnom predstavljanju informacija, a uoči po...
SNIMLJEN BMW SERIJE 4 CABRIO
Novi BMW Serije 4 kabriolet uskoro stiže, a biće, kako stvari stoje, značajno različit od svog prethodnika, što se najprije odnosi na njegov n...
U VIŠEGRADU ZA VASKRS RADE SAMO PEKARE, DRAGSTORI I BENZINSKE PUMPE
U opštini Višegrad, na Vaskrs radiće samo pekare, dragstori i benzinske pumpe, dok će 1. i 9. maja radnje biti otvorene do 14.00 časova, reče...
NARODNA BIBLIOTEKA SOKOLAC BOGATIJA ZA 85 NOVIH NASLOVA
Narodna biblioteka Sokolac ove godine nabavila je 85 novih naslova povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, rekla je Srni viši knjižniča...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
LUBURA: SEZONA GRIJANJA ZAVRŠENA USPJEŠNO
Srijeda, 24.04.2019.
Republika Srpska
MILANOVIĆ PUŠTEN, PODNESEN IZVJEŠTAJ PROTIV BALDE, ĐUKANOVIĆA I KOVAČEVIĆA
Srijeda, 24.04.2019.
BIH
VELIKI POŽAR KOD SARAJEVA: GORI SKLADIŠTE PRIVATNE FIRME, ŠTETA OGROMNA
Srijeda, 24.04.2019.