Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 18.10.2019.
KOŠARAC: REPUBLIKA SRPSKA MOŽE DA FUNKCIONIŠE I BEZ VLASTI NA NIVOU BiH
Ponedeljak, 07.10.2019. | Princip News
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je vrhunac političkog uspjeha to što je Republika Srpska pokazala da može da funkcioniše i bez formiranja vlasti na nivou BiH i apelovao da bošnjački političari prestanu sa pokušajima uslovljanja konstituisanja vlasti.

Komentarišući činjenicu da je prošla godina od opštih izbora, a da vlast na nivou BiH još nije formirana, Košarac je rekao da je na političkoj sceni BiH vidljivo da se želi ignorisati izborna volja građana Republike Srpske.

On je napomenuo da bošnjačka komponenta uslovljava konstituisanje vlasti i implementaciju izbornih rezultata sa nepostojećim uslovima u vezi sa Godišnjim nacionalnim programom /ANP/.

Ističući da je mnogo truda uloženo da se implementiraju izborni rezultati, Košarac je podsjetio da je do zastoja došlo i u Federaciji BiH. "To potvrđuje činjenica da ni federalna Vlada nije konstituisana, odnosno da nije izabrana nova struktura vlasti, a da pri tome ANP nije uslov", ukazao je on.

Košarac je ocijenio da se pokušava nastaviti sa politikama koje su bile primjetne prethodnih pet godina, a to je da se ignoriše volja birača i stavovi institucija Republike Srpske.

"Odnose dodatno komplikuje i želja da se umanji ustavna kompentencija nadležnosti Republike Srpske u domenu legitimnog predstavljanja", rekao je on i dodao da su izborni pobjednici iz Republike Srpske - SNSD i koalicioni partneri odmah bili spremni za konstituisanje vlasti.

"I danas smo spremni da uđemo u konstituisanje vlasti u skladu sa izbornim rezultatom, ne osporavajući izbornu volju birača Bošnjaka, niti Hrvata. Apelujemo da Bošnjaci prestanu sa neuspješnim pokušajima bilo kakvog uslovljanja oko konstituisanja vlasti", poručio je Košarac.

On kaže da SNSD nije opterećen time da li će biti dio stukture Savjeta ministara ili ne, ali da će i te kako biti politički oprezni i u skladu sa Ustavom i zakonima braniti fundamentalne političke interese Republike Srpske i njen ustavni kapacitet.

"Nećemo dozvoliti da bilo ko i na bilo koji način kroz političko djelovanje na zajedničkom nivou umanjuje značaj Republike Srpske i legitimnu volju njenih građana, s obzirom na to da je prošla godina u nepotrebnom političkom nadmudrivanju koje predvodi /predsjednik SDA Bakir/ Izetbegović sa svojim stavovima", rekao je Košarac.

Osim Predsjedništva koje nešto i radi, rekao je on, ostale institucije na nivou BiH ne funkcionišu, ali je Republika Srpska pokazala da može da funkcioniše i bez njih. "Mi smo orijentisani na naše bazične političke ciljeve i od njih nećemo odustati“, poručio je Košarac.

U BiH su 7. oktobra prošle godine održani opšti izbori.

/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DJEVOJKA PORIJEKLOM IZ BIH MEĐU 100 NAJLJEPŠIH ŽENA NA SVIJETU
Australijanka porijeklom iz BiH Ines Bašić svrstana je u 100 najljepših žena Australije, prema magazinu Maxim. Dvadesetdevetogodišnja Ines ...
JOKIĆ 11 POENA U POBJEDI DENVERA
Srpski košarkaš Nikola Jokić sa 11 poena doprinio je pobjedi Denvera nad Portlandom 110:104 u predsezoni NBA lige. Najbolji košarkaš Nagets...
OPTUŽENIMA ZA ŠVERC DROGE PREDLOŽENO 14 GODINA ROBIJE
Državljani Crne Gore, Đ.R. (38), V.S., (23) i T.M. (29) svi rođeni u Pljevljima, sporazumno su priznali su krivicu za neovlašteni promet droga ...
PUDŽDEMON SE PREDAO, ODBIJA IZRUČENJE
Odbjegli bivši katalonski lider Karles Pudždemon predao se belgijskim pravosudnim vlastima, nakon što je Španija izdala novi nalog za njegovo h...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
I.ILIDŽA: NOVA VEĆINA SUOČAVA SE SA OPSTRUKCIJAMA, SMIJENJENI PREDSJEDNIK ODNIO PEČAT
Četvrtak, 17.10.2019.
Republika Srpska
ZA SEDAM DANA U SRPSKOJ DEVET SLUČAJEVA TEŠKE RESPIRATORNE INFEKCIJE
Petak, 18.10.2019.
BIH
BEZ SAGLASNOSTI SRPSKE USVOJEN AKCIONI PLAN
Srijeda, 16.10.2019.