Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 04.06.2020.
KOŠARAC: REPUBLIKA SRPSKA MOŽE DA FUNKCIONIŠE I BEZ VLASTI NA NIVOU BiH
Ponedeljak, 07.10.2019. | Princip News
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac izjavio je Srni da je vrhunac političkog uspjeha to što je Republika Srpska pokazala da može da funkcioniše i bez formiranja vlasti na nivou BiH i apelovao da bošnjački političari prestanu sa pokušajima uslovljanja konstituisanja vlasti.

Komentarišući činjenicu da je prošla godina od opštih izbora, a da vlast na nivou BiH još nije formirana, Košarac je rekao da je na političkoj sceni BiH vidljivo da se želi ignorisati izborna volja građana Republike Srpske.

On je napomenuo da bošnjačka komponenta uslovljava konstituisanje vlasti i implementaciju izbornih rezultata sa nepostojećim uslovima u vezi sa Godišnjim nacionalnim programom /ANP/.

Ističući da je mnogo truda uloženo da se implementiraju izborni rezultati, Košarac je podsjetio da je do zastoja došlo i u Federaciji BiH. "To potvrđuje činjenica da ni federalna Vlada nije konstituisana, odnosno da nije izabrana nova struktura vlasti, a da pri tome ANP nije uslov", ukazao je on.

Košarac je ocijenio da se pokušava nastaviti sa politikama koje su bile primjetne prethodnih pet godina, a to je da se ignoriše volja birača i stavovi institucija Republike Srpske.

"Odnose dodatno komplikuje i želja da se umanji ustavna kompentencija nadležnosti Republike Srpske u domenu legitimnog predstavljanja", rekao je on i dodao da su izborni pobjednici iz Republike Srpske - SNSD i koalicioni partneri odmah bili spremni za konstituisanje vlasti.

"I danas smo spremni da uđemo u konstituisanje vlasti u skladu sa izbornim rezultatom, ne osporavajući izbornu volju birača Bošnjaka, niti Hrvata. Apelujemo da Bošnjaci prestanu sa neuspješnim pokušajima bilo kakvog uslovljanja oko konstituisanja vlasti", poručio je Košarac.

On kaže da SNSD nije opterećen time da li će biti dio stukture Savjeta ministara ili ne, ali da će i te kako biti politički oprezni i u skladu sa Ustavom i zakonima braniti fundamentalne političke interese Republike Srpske i njen ustavni kapacitet.

"Nećemo dozvoliti da bilo ko i na bilo koji način kroz političko djelovanje na zajedničkom nivou umanjuje značaj Republike Srpske i legitimnu volju njenih građana, s obzirom na to da je prošla godina u nepotrebnom političkom nadmudrivanju koje predvodi /predsjednik SDA Bakir/ Izetbegović sa svojim stavovima", rekao je Košarac.

Osim Predsjedništva koje nešto i radi, rekao je on, ostale institucije na nivou BiH ne funkcionišu, ali je Republika Srpska pokazala da može da funkcioniše i bez njih. "Mi smo orijentisani na naše bazične političke ciljeve i od njih nećemo odustati“, poručio je Košarac.

U BiH su 7. oktobra prošle godine održani opšti izbori.

/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
TRIKOVI S KOJIMA ĆE PLJESKAVICE S ROŠTILJA UVIJEK BITI SOČNE
Ako ste već pokušali sve trikove za pljeskavice na roštilju, ali one i dalje nisu dovoljno sočne, možete prepisati od majstora roštilja i pos...
ILIDŽANSKI BORAC: NA VIDOVDAN OBILAZAK GROBNOG MJESTA DOKTORA LAZIĆA U NIŠU
Boračka organizacija "Ilidžanski borac" najavila je da će na Vidovdan, 28. juna, organizovati posjetu grobnom mjestu doktora Miodraga Lazića u ...
KUD "ZAVIČAJ" - ČUVAR TRADICIJE ROMANIJSKO-GLASINAČKOG KRAJA
Sokolačko Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Zavičaj" je u proteklih godinu dana dobilo niz nagrada i četiri pehara sa sabora izvorne narodne ...
HODOČASNICI SA ROMANIJE NA SLAVSKOJ SLUŽBI U MANASTIRU U KNEŽINI
Hodočasnici sa Romanije, koji ove godine zbog epidemije virusa korona prvi put nakon 11 godina nisu mogli da odu na poklonjenje u manastir Ostrog,...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEŠELJ: LOŠ RAD INSTITUCIJA GRADA ISTOČNO SARAJEVO
Utorak, 02.06.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ OSAM SLUČAJEVA VIRUSA KORONA, PREMINULE TRI OSOBE
Utorak, 02.06.2020.
BIH
KOŠARAC: FORMIRAĆEMO EKSPERTSKI I PRAVNI TIM ZBOG TRGOVSKE GORE
Srijeda, 03.06.2020.