Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 13.12.2019.
KOŠARAC: SNSD NEĆE DOZVOLITI PREKRAJANJE IZBORNE VOLJE GRAĐANA (VIDEO)
Srijeda, 14.08.2019. | Princip News
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac rekao je u Dnevniku plus RTRS-a da ova stranka neće dozvoliti prekrajanje volje građana Republike Srpske i da će izborni pobjednici formirati Savjet ministara.

- Mi nismo pretjerano opterećeni strukturom vlasti na zajedničkom nivou. Opterećeni smo isključivo time da očuvamo Republiku Srpsku, da je jačamo na svakom mogućem planu i kroz taj oblik SNSD i naši koalicioni partneri, adekvatno postupaju i donose adekvatne politike. Nas isključivo interesuje ustavni kapacitete Srpske na zajedničkom nivou i ono što je veoma važno, je da ne dozvoljavamo da bilo ko prekraja volju birača građana Srpske - rekao je Košarac.

On je istakao da je na djelu uticaj dijela međunarodne zajednice koja želi da minimizira volju građana Srpske, koju podržavaju pojedini političari.

- Imamo vrlo relaksiranog /Bakira/ Izetbegovića koji želi da to koristi i imamo vrlo podobnog /Mirka/ Šarovića, /Dragana/ Mektića i neke druge koji očigledno žele da budu u funkciji takvih politika i interesa - kaže Košarac.

Naglašava da je SNSD protiv prekrajanja volje građana koji su na izborima jasno rekli šta misle o političarima, pruživši nedvosmislenu podršku lideru ove stranke Miloradu Dodiku i njegovim politikama.

- Vidljivo je da to sada neko želi da pomnoži s nulom. U tome su Šarović, Mektić, a potpuno je vidljivo da su Bošnjaci izabrali Komšića. Vidljivo je da sada Šarović trči da bude izbor Izetbegovića. Očigledno da on ulazi u tu matricu da omogućava Bošnjacima da biraju Srbe na zajedničkom nivou. Mi to nećemo dozvoliti. Srbe na zajedničkom nivou će birati građani Republike Srpske u skladu sa Ustavom i zakonom. To je naša politika - istakao je on.

Košarac je rekao da predsjednik SDS-a dezinformiše javnost pričom o navodnim kapitulacijama.

- Šarović o kapitulaciji može da priča samo kad pogleda sebe u ogledalu. On je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara. Savjet ministara je donio Program rada za 2019. gdje je jasno naglašeno da su prioritetni spoljno politički ciljevi NATO integracija. Zašto to ne objasni javnosti? A ona kada mi iz aspekta naših akata, koje je usvojila NSRS u vrlo turbulentnom vremenu, jasno kažemo da nismo za NATO integracije, da ne podržavamo članstvo BiH u NATO, ali jesmo za saradnju sa tom alijansom, Šarković ide sa kvalifikacijama gotovo identičnim kakve imaju Američka ambasada i neke druge političke strukture i Željko Komšić - navodi Košarac.

Dodaje da Šarović nastavlja politiku koja negira stavove Srpske, što je, kako kaže, radio i prethodnih godina.

- Nije poštovao stavove Narodne skupštine Srpske. Na kraju krajeva, javno je rekao u NSRS da stavovi Parlamenta Srpske za njega nisu obavezujući - navodi Košarac.

Košarac smatra da je Savjet ministara mogao biti formiran odmah i da je mnogo vremena potrošeno.

- Savjet ministara se mogao odmah konstituisati i mislim da je trebalo ići ka tom rješenju, odmah po preuzimanju mandata, odnosno izboru Predstavničkog doma. Mislim da je za to postojala politička klima kad je u pitanju reprezentacija koja dolazi iz Republike Srpske i mislim da su tu stvari potpuno jasne. Kad je u pitanju politička volja hrvatskih predstavnika, takođe. Vidljivo je da je kočnicu u konstituisanju vlasti u zakonskom roku činila bošnjačka struktura i da je ta struktura uslovljavala, navodila neke nepostojeće razloge - kaže on.

Ističe da je iza tih uslovljavanja stajala sprega sa dijelom međunarodne zajednice, te potreba bošnjačkih predstavnika da u Savjetu ministara zadrže podobne Srbi koji su svoju politiku vodili u interesu Federacije ili političkog Sarajeva a ne u interesu Srpske čiju su predstavnici.

- Tu prije svega mislim na SDS i PDP - naglašava Košarac.

On smatra da bi dogovor tri dominantne političke strukture koje osvoje najviše glasova na izborima, trebalo da bude matrica političkog djelovanja svih političkih subjekata.

- Mi smo tu potpuno jasni. Smatramo da je to u sladu sa našim bazičnim političkim opredjeljenjima. SNSD vodi odgovornu politiku, prije svega u interesu Republike Srpske i njenih građana. Smatramo da treba da koristimo naš ustavni kapacitet na nivou BiH, da srazmjerno rezultatu i izbornoj volji građana Srpske i našeg naroda budemo takva delegacija koja će bazično čuvati interese Republike Srpske, naravno uvažavajući i stavove druga dva konstitutivna naroda i njihovih predstavnika - kaže Košarac i dodaje da je za SNSD i njene koalicione partnere u Srpskoj najvažnije očuvanje Republike i njenog ustavnog kapciteta.

Košarac ističe da je stav Srpske o NATO jasan i da član 3 Principa za formiranje vlasti pokazuje da se od integracionih procesa navodi samo članstvo u Evropskoj uniji, a ne u NATO.

- Istina za volju, postoji potreba hrvatske komponente u BiH da prate Hrvatsku, koja je članica NATO, vidljivo je da Bošnjaci imaju za ambiciju da BiH postane članica NATO, i imamo naš stav koji je potpuno jasan - ne želimo da budemo članica NATO. Veoma je važno istaći da se kroz primjenu člana 3 čuva integritet institucija Republike Srpske, prije svega NSRS i dokumenata koje ona usvaja, a podsjećam da je tu i Rezolucija o vojnoj neutralnosti - rekao je on.

Košarac kaže da je politika SNSD-a o NATO integracijama jasna - nema odstupanja od onog što radi Srbija.

- Mi ne bježimo od toga da kažemo da jesmo za saradnju. Sa NATO sarađuje i Srbija i mi želimo taj pravac da pratimo. U članu 3 se nigdje ne spominje Godišnji akcioni plan. Mi smo rekli da nećemo da dozvolimo da se takav plan dostavlja u Brisel. To je naša politika - jasan je on.

Kada je riječ o požaru u bivšoj fabrici Energoinvest u Istočnom Sarajevu, Košarac smatra da bi trebalo prepustiti nadležnim organima da iutvrde šta se desilo i da se to ne bi trebalo koristiti u političke svrhe.

- Mislim da bi Šaroviću bilo mnogo pametnije da ćuti o tome, jer svaki put kada on priča o privredi u Istočnom Sarajevu ljudi evociraju uspomene na njegovo djelovanje. Moram da kažem da su mnogi od tih slučajeva završili na sudu zbog organizovanih pljački koje su bile u tom periodu - rekao je Košarac.

Dodao je da skretanje pažnje lažnim informacijama o požaru služi jedino pojedincima poput Šarovića.

- Ovakve laži kojima se koristi Šarović i ekipa oko njega dovoljno govori o tome da žele da skrenu pažnju na sebe. Јa lično mislim da ih treba ignorisati, na kraju i građani su ignorisali njihove politike. Uostalom, u njegovom rodnom mjestu i u mjestu gdje on živi je
SNSD na vlasti, što dovoljno govori o kredibilnosti njega koji se pojavljuje kao, rekao bih, političar nekog novog lica. Građani to nisu zaboravili i prema tome, mislim da on nema prva da o tome priča - poručio je Košarac.

/RTRS/

 
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
RADNICI HIDROELEKTRANE NA DRINI PRIKUPILI 30 DOZA KRVI
Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi "Hidroelektrane na Drini" iz Višegrada danas je prikupio 30 doza krvi u akciji koju su organizovali povodom 30 go...
RADMANOVIĆ: DO NOVE GODINE POTVRDA NOVOG SAZIVA SAVJETA MINISTARA
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da bi do Nove godine trebalo da bude p...
POLETIO PRVI ELEKTRIČNI KOMERCIJALNI AVION
Kanađani su isprobali prvi električni komercijalni avion - hidroavion na električni pogon kanadske kompanije "Harbur er" /Harbour Air/. Ovaj ...
AMEL TUKA I LARISA CERIĆ NAJBOLJI SPORTISTI BIH U 2019. GODINI
 Atletičar Amel Tuka i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti BiH za 2019. godinu, odlučio je žiri manifestacije Izbor najboljeg spo...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
AKTIVISTA SDS-a OŠTETIO STAKLENE PORTALE NA KANCELARIJI SDS-a
Četvrtak, 12.12.2019.
Republika Srpska
TREĆI DAN ZAREDOM PRIJAVLJUJU NESTANAK NOVCA SA RAČUNA
Četvrtak, 12.12.2019.
BIH
UPITNO FORMIRANJE SAVJETA MINISTARA: SDA ZATEŽE ZBOG VLADE FBIH
Srijeda, 11.12.2019.