Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 03.04.2020.
NITI SE KO RASPITUJE, NITI KO KUPUJE STANOVE
Srijeda, 25.03.2020. | Princip News

Širenje virusa korona poremetilo je tržište nekretnina u BiH, tako da u agencijama koje se bave ovom djelatnošću priznaju da ih već danima niko ni ne zove, dok je o prodaji, kako kažu, suvišno i govoriti.

Novonastala situacija zasad se nije odrazila ni na pad ni na skok cijena stambenih jedinica, a trgovci na pitanje hoće li do toga doći i u kojem pravcu će cjenovnici biti korigovani, sliježu ramenima. Senka Gatarić Vasilić, vlasnica banjalučke agencije "Euro-agent", kaže da već deset dana niti ko zove niti se ko raspituje.

"Sve je stalo što se tiče nekretnina. Jednostavno, nema nikakvog interesa. Nijedan stan nismo prodali unazad deset dana i nema nikakve aktivnosti u ovom segmentu. Biće bolje kad sve ovo prođe", rekla je Gatarić Vasilićeva za "Nezavisne". Na pitanje da li će se ovakva situacija odraziti na cijene stanova, ona ističe da je to vrlo teško prognozirati.

"Vjerovatno će se odraziti, ali u ovom momentu je to teško reći. Vidjećemo koliko će ova situacija potrajati", navela je Gatarić  Vasilićeva, te dodala da stari stanovi po kvadratu koštaju od 1.600 KM pa naviše, a u novogradnji od 2.000 pa naviše. Situacija nije ništa bolja ni u Prijedoru. Leonard Samardžija, vlasnik tamošnje agencije za nekretnine "VHS trejd", kaže da iako im agencija trenutno ne radi, njihovi brojevi su dostupni na internetu.

Ali... "Niko nas danima nije zvao. Nemamo nikakvih kontakata, niti ko dolazi po tom pitanju. Ja mislim da će ovo trajati sigurno do dva mjeseca, a i kad sve ovo prestane ljudi će biti skeptični. Mislim da će ova godina biti katastrofalna", naveo je Samardžija, koji ističe da stanovi u novogradnji u Prijedoru po kvadratnom metru koštaju od 1.500 do 1.800 KM, a u starogradnji od 900 do 1.300 KM.

Potpuno identična situacija, koja bi se mogla nazvati kolapsom, vlada i u Sarajevu, potvrđuju tamošnji trgovci. "Novih kupaca nema, svi čekaju ishod situacije, odnosno šta će se dešavati. Ne zna se nakon svega da li će cijena stanova rasti ili padati. Sve je u fazi iščekivanja", rekli su iz Agencije za nekretnine "Area" Sarajevo.

U Sarajevu je cijena kvadrata takođe niža u starogradnji, a košta od oko 1.200-1.300 maraka pa naviše, dok za nove na atraktivnijim lokacijama treba izdvojiti i po nekoliko hiljada KM po kvadratnom metru. Zanimljivo je da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj predviđenih stanova za gradnju u Republici Srpskoj u februaru ove godine bio veći za 120 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Brojke su, međutim, jedno, a stvarnost je neizvjesna. Upitno je, kažu ekonomisti, hoće li doći do realizacije tih planova jer je nepoznato koliko će trajati ovakvo stanje u privredi, uključujući i stanogradnju.


/NEZAVISNE/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ŽELJKO BEKRIĆ IZ SOKOCA TREBA NAŠU POMOĆ: POZOVIMO HUMANITARNI BROJ 1458
Ispit humanosti građani Istočnog Sarajeva i Republike Srpske do sada su položili bezbroj puta. A ona je u ovim teškim vremenima i te kako po...
BROJ ZARAŽENIH VIRUSOM KORONA NA SVIJETU DOSTIGAO MILION
Broj zaraženih virusom korona večeras je dostigao milion. Smrtonosni virus se samo nakon samo nekoliko mjeseci iz kineske provincije Hubei i grad...
OBJAVLJENA ODLUKA O PROGLAŠENJU VANREDNOG STANJA U REPUBLICI SRPSKOJ
Odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske usljed virusa korona objavljena je u Službenom glasniku, rekao je Srni direk...
TRIVIĆ: UPIS DJECE U PRVI RAZRED ČIM SE STEKNU USLOVI
Republički štab za vanredne situacije usvojio je zaključak da upis djece u prvi razred, propisan Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, ko...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEŠLIJA: NA KUĆNOM LIJEČENJU ČETIRI LICA POZITIVNA NA VIRUS KORONA
Srijeda, 01.04.2020.
Republika Srpska
VIRUSOM KORONA ZARAŽENE JOŠ 24 OSOBE U SRPSKOJ
Četvrtak, 02.04.2020.
BIH
DODIK: DŽAFEROVIĆ ZLOUPOTRIJEBIO INSTITUCIJU, PREKRŠIO USTAV I OBMANUO DRŽAVNIKE
Srijeda, 01.04.2020.