Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 24.01.2021.
PATRIJARH IRINEJ JE USPIO DA OKUPI SVE SRBE
Ponedeljak, 23.11.2020. | Princip News
Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej prije svega bio dobar čovjek, koji je uspio da okupi sve Srbe smirenošću i jednostavnošću.

"Gdje god se pojavljivao ostavljao je iza sebe dimenziju prostodušnog odnosa prema ljudima i stvarima, plijenivši i okupljajući. Volio je da dođe u Banjaluku i Srpsku. Mi smo uspostavili i privatni odnos, razgovarali i telefonom o zdravlju, bilo je dogovoreno da ga posjetim, ali smrt je bila brža", rekao je Dodik.

On je naveo da je posljednji put vidio patrijarha Irineja u Podgorici /na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija/.

"Sahrana patrijarha Irineja je bila dostojanstvena i to zaslužuje Njegova svetost, bila je smirujuća i okupljajuća atmosfera. To mi je dalo utisak i snažno uvjerenje da je ispraćen na pravi način", rekao je Dodik večeras za televiziju "Hepi".

On je dodao da patrijarh Irinej nikada nije naprasito nešto tražio i uvijek je smatrao da treba da se vidi da li nešto može, nikada nije davao ultimatum.

"Dolazili smo jedan drugom na slavu. Za mene on bio inspiracija i stabilnost", istakao je Dodik i napomenuo da Srbija i Srpska danas obilježavaju mnogo datuma i da je tome doprinio i patrijarh Irinej.

Dodik je naveo da je istorijska uloga Srpske pravoslavne crkve veoma važna, te da su Srbi sačuvali svoj identitet tokom viševjekovne otomanske okupacije zahvaljujući crkvi i tom okupljanju vjerujućeg naroda.

"Crkva je u tom periodu čuvala identitet, a kasnije i u komunističkom vremenu, tokom progona sveštenika koji je bio na bazi toga da pripadate crkvi", rekao je on.

Dodik je naveo da je komunistički režim "šikanirao" sve što je bilo SPC u BiH, te da su početkom 1960-ih pod plaštom komunista otvorena vrata širenju islama.

"Od 1961. godine i u narednih desetak godina u BiH je napravljeno više od 720 džamija, koje do tada nisu postojale. A na prste jedne ruke brojale su se nove crkve", rekao je on.

Dodik je naveo da je u Banjaluci, koja je bila većinski srpski grad, bilo 17 džamija i jedna crkva, što je bio nesrazmjer i atak na SPC.

"To je sve trebalo da se preživi, uključujuči i ustaško vrijeme, jer su ustaše palile i srušile crkve, tako je bilo i u Banjaluci. U bivšoj Jugoslaviji sve se činilo da Srbija ne bude jaka", istakao je Dodik.

On je naglasio da Sarajevo danas zanima samo slaba Srbija.

"Jaka Srbija njima ne odgovara, onda je satanizuju, kažu da je to velika", rekao je Dodik.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
MALA MINJA STIGLA U LOS ANĐELES PO SVOJU ŠANSU
Jednogodišnja Kragujevčanka Minja Matić stigla je u Los Anđeles, gdje treba da primi gensku terapiju, koja je jedini lijek za mišićnu atrofij...
BMW NAJAVLJUJE ELEKTRIČNI M MODEL TOKOM 2021. GODINE
Ove godine dolazi električni automobil BMW M. To su zvanične vijesti iz usta Markusa Flascha, predsjednika uprave BMW M. Kako piše Aut...
ODRŽANO TAKMIČENJE U ALPSKOM SKIJANJU "FIS KUP"
Reprezentativac BiH Emir Lokmić apsolutni je pobjednik međunarodnog takmičenja u alpskom skijanju "Fis kup Jahorina 2021", na kojem je učestvov...
TIK TOK ZABRANJEN U ITALIJI: DJEVOJČICA SE UGUŠILA RADEĆI "IZAZOV"
Državno tijelo za garanciju ličnih podataka je zatražilo od društvene mreže TikTok da odmah blokira sve korisnike čija starost nije sa sigu...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Meridijan banercic
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
LOŠ IZBORNI REZULTAT PDP-a U SARAJEVSKO-ROMANIJSKOJ REGIJI
Subota, 23.01.2021.
Republika Srpska
POLICIJSKA AKCIJA U BANJALUCI: DJEVOJKE PRIZNALE PROSTITUCIJU
Subota, 23.01.2021.
BIH
NEREDI I SUKOBI U BLAŽUJU UVOD U VEĆE INCIDENTE
Subota, 23.01.2021.