Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 03.04.2020.
ŠPIRIĆ: OČEKIVANJA DA SE POZDRAVI RJEŠAVANJE PITANJA USTAVNOG SUDA
Nedelja, 23.02.2020. | Princip News
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić izjavio je da je očekivao da iz Sarajeva, od ljudi koji imaju državničku logiku, da bude pozdravljeno to što je Republika Srpska, u skladu sa preporukama Evropske komisije, prvi put zatražila suverenost Ustavnog suda BiH i da se o tome razgovara.

Špirić je naveo da je zakon o tome ponudio SNSD, da isto viđenje imaju i predstavnici partija iz reda hrvatskog naroda, kao i da je potrebna podrška bošnjačkih partija da bi prošao, te je zato očekivao da će poruka iz Sarajeva biti kako treba razgovarati.

"Očekivao sam da će ovo predstavnici parlamentarnih političkih partija iz reda bošnjačkog naroda shvatiti kao poziv za razgovor, a ne poziv za političke mržnje, različite političke poruke kojih, nažalost, uvijek u BiH ne manjka sa svih strana. Ubijeđen sam da će do tog razgovora doći u skorije vrijeme", rekao je Špirić za Alternativnu televiziju.

On je ukazao na potrebu da se razgovara sa SDA, SBB, SDP i DF da kažu šta njima u tom prijedlogu ne odgovara, po čemu može odgovarati samo Srbima ili samo Hrvatima, a biti protiv Bošnjaka, odnosno da se otvori rasprava o suštini problema.

Špirić je konstatovao da su zaključci posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim sporazumom, Ustavom i sa evropskim preporukama.

"Kvalitetne odluke Narodne Skupštine Republike Srpske, odnosno njeni zaključci, traže institucionalno, a ne nasilno reagovanje", rekao je Špirić, koji je izrazio žaljenje što se pristupilo različitom tumačenju takvih odluka.

On je dodao da ga posebno žalosti saopštenje zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera, ali smatra da to govori kako ne postoji dobra komunikacija na relaciji Republika Srpska - američka administracija i da se u narednom periodu mora raditi na njenom poboljšanju.

Špirić smatra da je ova poruka stigla do američke administracije na bazi iskrivljenih stavova, te da u narednom periodu treba objašnjavati i predočavati stavove Narodne skupštine, političke i institucionalne stavove Republike Srpske.

On je napomenuo da Republika Srpska putem zaključaka i šalje poruku da su problem Ustavni sud BiH i njegove odluke.

"Na to dobijamo poruke iz Sarajeva da mi prijetimo otcjepljenjem, secesijom. Plašim se da je na tragu tih poruka američka administracija imala ove zaključke da se u Republici Srpskoj sprema secesija", ocijenio je Špirić, te ponovio da se ne sprema nikakva secesija, niti blokada institucija BiH.

On je podsjetio da je Republika Srpska dala rok od 60 dana da se nađe rješenje za poziciju Ustavnog suda BiH, odnosno da se riješi zakonskim putem zamjena stranih sudija domaćim sudijama, te da ne smatra da će bilo kakve ucjene riješiti problem.

Predstavnike međunarodne zajednice, za koje je rekao da su na brzinu izrekli različite ocjene, Špirić je zamolio da pročitaju zaključke i da ne nasjedaju.

On je ponovio i da je Ustavni sud politička, zakonodavna i pravna institucija i supstitut vrhovnom sudu, te da kao takav ne postoji nigdje u svijetu.

Špirić ističe da se Republika Srpska i Srbi zapravo plaše odluka Ustavnog suda umjesto da ga uvažavaju, da tamo osjećaju zaštitu, zbog čega je potrebna reforma. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ŽELJKO BEKRIĆ IZ SOKOCA TREBA NAŠU POMOĆ: POZOVIMO HUMANITARNI BROJ 1458
Ispit humanosti građani Istočnog Sarajeva i Republike Srpske do sada su položili bezbroj puta. A ona je u ovim teškim vremenima i te kako po...
BROJ ZARAŽENIH VIRUSOM KORONA NA SVIJETU DOSTIGAO MILION
Broj zaraženih virusom korona večeras je dostigao milion. Smrtonosni virus se samo nakon samo nekoliko mjeseci iz kineske provincije Hubei i grad...
OBJAVLJENA ODLUKA O PROGLAŠENJU VANREDNOG STANJA U REPUBLICI SRPSKOJ
Odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske usljed virusa korona objavljena je u Službenom glasniku, rekao je Srni direk...
TRIVIĆ: UPIS DJECE U PRVI RAZRED ČIM SE STEKNU USLOVI
Republički štab za vanredne situacije usvojio je zaključak da upis djece u prvi razred, propisan Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, ko...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEŠLIJA: NA KUĆNOM LIJEČENJU ČETIRI LICA POZITIVNA NA VIRUS KORONA
Srijeda, 01.04.2020.
Republika Srpska
VIRUSOM KORONA ZARAŽENE JOŠ 24 OSOBE U SRPSKOJ
Četvrtak, 02.04.2020.
BIH
DODIK: DŽAFEROVIĆ ZLOUPOTRIJEBIO INSTITUCIJU, PREKRŠIO USTAV I OBMANUO DRŽAVNIKE
Srijeda, 01.04.2020.