Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 24.01.2019.
STAŠA KOŠARAC: SDA I BH BLOK PRAVE ULTIMATUME
Četvrtak, 03.01.2019. | Princip News
Prethodni mandat, pa i 2018. godinu, obilježile su političke potrebe određenih stranaka da se Ustav BiH zaobiđe i da se traže neka rješenja koja nisu u skladu sa Ustavom. Takve političke tendencije dolazile su iz Sarajeva. Poručio je ovo u razgovoru za portal  Vijesti.ba član Predsjedništva SNSD-a i poslanik ove stranke u Parlamentu BiH Staša Košarac.

"Takva vrsta potrebe pojedinih političkih subjekata i nekih ambasada spriječena je argumentovanom ustavnom intervencijom institucija RS, zbog toga što su potencirale isključivo rješenja koja su u skladu sa Ustavom. Jedan od takvih modela je mehanizam koordinacije, gdje je zajednički nivo pokušao da zaobiđe RS u procesu donošenja nekih odluka", smatra Košarac.

Kako je istakao, potrebno je raditi na tome da se u potpunosti implementiraju ustavna rješenja BiH.

"Oni koji drugačije misle ne treba da traže partnere u međunarodnoj zajednici, stranim ambasadama ili visokom predstavniku, nego partnere treba da traže kroz otvoren politički dijalog sa političkim neistomišljenicima, kako bi se pokušalo na temelju ustavnih i dejtonskih rješenja, tražiti određena rješenja. Nikako da se ne nameću rješenja za koje je očigledno da će biti osporavana. Svaki puta će takva rješenja biti osporavana onda kada je RS ugrožena i koristiće se dejtonski mehanizam da ostvarimo svoja prava i onemogućimo razvoj takvih političkih tendencija", kategoričan je naš sagovornik.

On kaže da je Dejtonski sporazum omogućio sporazumni dogovor RS i FBiH, dodavši da je to model po kojem treba raditi.

Ipak, istakao je da nije optimista u 2019. godini, s obzirom na posljednja dešavanja oko izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Nisu naučene lekcije, nego se i dalje ide sa politikama uslovljavanja, razvijaju se politike ignorisanja različitih političkih stavova. Adresa za razvoj takvih politika opet su političke stranke sa sjedištem u FBiH", mišljenja je Košarac.

Kako ističe, vlast u RS i njeni predstavnici u institucijama BiH i dalje su potpuno motivisani razvojem i napretkom RS u skladu sa Ustavom.

"To potvrđuje i izbor nadležnih organa poslije oktobarskih izbora. Našu posvećenost da naša prava ostvarujemo u skladu sa Ustavom i na zajedničkom nivou, potvrđuje i to što je u Narodnoj skupštini RS izabrana delegacije za Dom naroda BiH", napomenuo je ovaj SNSD-ov poslanik.

Kako je kazao, institucije BiH na dnevnom redu imaju izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"To očigledno stoji u Predsjedništvu BiH, iako su stvari potpuno jasne. Zakon je vrlo jasno precizirao rok. Vrlo jasno je naznačena nacionalna struktura, odnosno iz kojeg naroda treba biti predsjedavajući Savjeta ministara BiH. No, ultimatum pravi bošnjački član Predsjedništva BiH i politika SDA", tvrdi Košarac.

Prema njegovim riječima, nakon što Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH nije dobila rukovodstvo, vidljivo je da je Bh. blok dopuna politici SDA i člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

"Umjesto onoga što bi se politički podrazumijevalo realno ostvarivim, imamo situaciju da 'bosanski lonac' u kojem su SDA i Bh. blok prave ultimatume, proširuju agendu ultimatuma i uvode neke nove prakse koje do sada nisu bile prilikom izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Sve to govori da je moj pesimizam potpuno realan", kazao je Košarac.

On je potcrtao da za bilo kakvo rješenje u BiH mora da postoji dogovor legitimno izabranih predstavnika naroda.

"Za zajednički nivo vlasti i njegovu produktivnost, najbolja formula je da vlast čine izborni pobjednici u izbornim jedinicama FBiH i RS. Sad kad to imamo, postoje dopune i neki novi ultimatumi. Smatram da tu ima mnogo prikrivenih namjera, pritajenih nadanja određenih političkih struktura za nastavak intervencionizma međunaordne zajednice. Veća je uložena energija za razvoj saradnje sa nekim stranim ambasadama, nego za razvoj saradnje sa političkim neistomišljenicima i onima koji dolaze iz drugog entiteta", naglasio je Košarac.

/Vijesti.ba/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ERDOAN: BRATE MADURO, TURSKA JE UZ TEBE
Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan pozvao je venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura, čiji odlazak traže SAD, i izrazio mu podršku. ...
VELIKA AKCIJA U PRIŠTINI, UHAPŠENO 16 OSOBA
Kosovska policija uhapsila je 16 osoba, pod sumnjom da su neovlašteno posjedovale narkotičke supstance, oružje i da su uključene u druge krivi...
OBEĆAO DA ĆE TREBINJKI NABAVITI AUTO, PA ISPARIO S PARAMA
- Pripadnici trebinjske policije dostavili su Izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje protiv E.R. (40) iz Novog Sarajeva, osumnjičenog z...
IMENOVANE SUDIJE OSNOVNIH SUDOVA U SRPSKOJ
Visoki sudski i tužilački savjet BiH /VSTS/ danas je imenovao Sanju Salčić Sabljicu za sudiju Osnovnog suda na Sokocu. Na poziciju sudije Os...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
ISTOČNO NOVO SARAJEVO: MUŠKARAC U ZGRADI M:TEL-a PRIJETI DA ĆE SE ZAPALITI
Utorak, 22.01.2019.
Republika Srpska
NAKNADAMA GRADE VODOVOD I KANALIZACIJU U ROGATICI
Srijeda, 23.01.2019.
BIH
OS BIH: MEDIJSKI LINČ I EKSPRESNA KAZNA ZA SRPSKE VOJNIKE (FOTO+VIDEO)
Srijeda, 23.01.2019.