Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 05.07.2020.
TEGELTIJA: NEMA OTVARANJA GRANICA ZA DRŽAVLJANE EU
Utorak, 30.06.2020. | Princip News
Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izrazio je nezadovoljstvo činjenicom da se BiH nije našla na listi zemalja čiji državljani mogu ući u EU bez ograničenja, te poručio da BiH neće otvoriti granice za državljane EU i da ostaju procedure koje su sada na snazi.

"Smatramo da BiH, kada je njena epidemiološka situacija u pitanju, kada govorimo o broju oboljelih i testiranih ispunjava sve kriterijume da bi se našla u grupi zemalja čijim državaljanima je omugućen nesmetan ulazak u zemlje EU", rekao je Tegeltija novinarima nakon sjednice Savjeta ministara.

On je naglasio da će u skladu sa odlukom EU i BiH za dvije sedmice revidirati svoju odluku u skladu sa tretmanom EU prema građanima BiH.

"Razumijem potrebu vezano za privredu i dolazak gostiju, ali moramo imati neki odnos i prema BiH, onakav kakav oni imaju prema nama", istakao je Tegeltija.

Govoreći o skidanju pitanja "Trgovska gora" sa dnevnog reda današnje sjednice, Tegeltija je naveo da vjeruje da je to nesporazum jer je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković dobila nekompetentno mišljenje određenog broja ljudi koji su bili za skidanje te teme.

"Neophodneo je donijeti tu odluku. Ta odluka ne prejudicira već stvara pretpostavke da BiH zaštiti prava građana tog područja", rekao je Tegeltija, izražavajući nadu da će nesporazum biti riješen do sljedeće sjednice Savjeta ministara i da će biti formirana ekspertska grupa koja će raditi u interesu građana BiH.

Osvrćući se na imenovanje rukovodstva Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Tegeltija je istakao da je to pitanje dio seta dogovora imenovanja u svim bezbjednosnim agencijama i da će biti okončano onda kada budu završena imenovanja u agencijama u kojima su sprovede konkurske procedure i onim u kojima je rukovodiocima istekao mandat.

Predsjedavajući Savjeta ministara izrazio je zadovoljstvo jer je napravljeno poravnanje po osnovu PDV-a između Republike Srpske i Federacije /FBiH/, te objasnio da bi to sve trebalo biti završeno do kraja ove godine.

On je naveo da pitanje odnosa sredstava između Republike Srpske i FBiH nije u nadležnosti Savjeta ministara nego Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, te da nije prvi put da se dešavaju međusobna poravnjanja između dva entiteta kada je riječ o finansijskim sredstvima.

"Možda je ovaj put veći iznos sredstava nego što je bilo do sada, ali uvijek se donosi odluka koju otvrđuju najvažniji ministri finansija u rokovima u kojima će se ta sredstva isplaćivati i svaki dan će UIO sa računa FBiH taj dio sredstava uplaćivati na račun Republike Srpske", rekao je Tegeltija.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DEJAN SAVIĆ SE OPORAVIO OD VIRUSA KORONA
Legendarni srpski vaterpolista i najuspješniji selektor Dejan Savić više nije pozitivan na virus korona. Savić je dvije nedjelje bio u izola...
GRČKA: MOGUĆE ZATVARANJE GRANICE ZA TURISTE IZ SRBIJE
Ministarstvo spoljnih poslova Grčke nije moglo da potvrdi da će od sutra biti zatvorena granica za turiste iz Srbije, ali nije ni isključilo tak...
SAVČIĆ: ODGOVORNI ZA ZLOČINE MORAJU BITI PROCESUIRANI
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas u Bratuncu da mora biti procesuiran svako ko je odgovoran za i...
VIŠKOVIĆ: MONSTRUOZNO I SVIREPO UBIJANJE DJECE U PODRINJU
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Bratuncu da je srpski narod na području Podrinja u proteklom Odbrambeno-o...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ZAVRŠEN FUDBALSKI TEREN NA TVRDIMIĆIMA (FOTO)
Subota, 04.07.2020.
Republika Srpska
ISTRAŽIVANJE PDP-a: IGOR RADOJIČIĆ OSTAJE GRADONAČELNIK BANJA LUKE
Subota, 04.07.2020.
BIH
U KANTONU SARAJEVO OD SUTRA NA SNAZI NOVE RESTRIKTIVNE MJERE
Nedelja, 05.07.2020.