Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 26.04.2019.
TUŽILAŠTVO: DOKAZAĆEMO DA SU DUDAKOVIĆ I OSTALI POČINILI ZLOČINE
Ponedeljak, 15.04.2019. | Princip News
Tužilac Marijana Čolović rekla je na početku suđenja generalu Atifu Dudakoviću i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH da će Tužilaštvo dokazati da su svi optuženi počinili zločin protiv čovječnosti, a Dudaković i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Suđenje Dudakoviću i drugima optuženim za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine počelo je danas pred Sudom BiH čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH. 

Čolovićeva je istakla da će izjavama svjedoka Tužilaštvo dokazati da je od 13. septembra do polovine novembra 1995. postojao sistematski napad na civile srpske nacionalnosti na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta i da je operacija "Sana 95" počela 13. septembra pod komandom Dudakovića. 

"Cilj napada bio je, ne samo osvajanje ovih teritorija koje su bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske, već i etničko čišćenje srpskog stanovništva sa tih prostora", naglasila je Čolovićeva. 

Ona je navela da je napad bio izvršen prema civilima i civilnim objektima, što je podrazumijevalo i prirodu nasilja bez obzira da li bila riječ o muškarcima ili ženama bilo koje starosne dobi. 

Tokom napada, sva zatečena, uglavnom stara i nemoćna lica, su pobijena. Preživio je samo mali broj Srba koji su se predali civilnoj policiji. Čolovićeva je rekla da će preživjeli svjedoci govoriti o ubistvima, te uništavanju srpske imovine i vjerskih objekata. 

"Tužilaštvo će dokazati da su u dobro isplaniranoj vojnoj operaciji ljudi hapšeni i odmah ubijani, kao i vrijeme počinjenja zločina. Dokazaćemo da su pripadnici Petog korpusa pod komandom Atifa Dudakovića, na području Bosanskog Petrovca i okolnih mjesta ubili najmanje 65 srpskih civila, od kojih je najstariji imao 90 godina", dodala je Čolovićeva. 

Prema njenim riječima, iskazima svjedoka i materijalnim dokazima Tužilaštvo će dokazati da su na području opštine Ključ ubijena 42 civila srpske nacionalnosti, među kojima su dva lica imala 80 godina. 

Iz Tužilaštva ističu da će dokazati da je na području Bosanske Krupe ubijeno najmanje 10 Srba, među kojima je i jedan devedesetogodišnjak, te da je na području Sanskog Mosta i okoline stradalo 100 srpskih civila, među kojima su dvije žrtve imale 90 godina. 

"Iskazima svjedoka Srpske pravoslavne crkve, te video-snimcima, dokazaćemo da je nakon akcije `Sana 95`, u Bosanskom Petrovcu uništeno 12 vjerskih objekata, u Ključu četiri, Sanskom Mostu 15, a u Bosanskoj Krupi šest", navela je Čolovićeva. 

Prema njenim riječima, Tužilaštvo će, između ostalog, izvesti i dokaze o postojanju oružanog sukoba između Petog korpusa takozvane Armije BiH i pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, pristalica Fikreta Abdića. 

Čolovićeva je navela da su civili, koji nisu učestvovali u borbenim dejstvima, bili mučeni i ubijani, o čemu je Dudaković, kao komandant Korpusa, bio upoznat. 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin. 

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani "Šiljo", Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani "Pumparica", Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani "Ejko" i "Šeširdžija", Ibrahim Nadarević i Said Mujić. 

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih se još traga. 

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin. 

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala. 

Suđenje se nastavlja 22. aprila. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ŽIVOTNO DJELO "DERVIŠ I SMRT": NA DANAŠNJI DAN ROĐEN MEŠA SELIMOVIĆ
Na današnji dan 1910. godine rođen je pisac Mehmed Meša Selimović, član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ i jedan od najvećih srpskih...
PATRIJARH IRINEJ: BEZ JEDINSTVA NEMA OPSTANKA SRPSKOG NARODA
 Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je da bez jedinstva nema opstanka srpskog naroda. "Ja ne pripadam nijednoj politici. Želeo b...
SUTRA OSNIVANJE UDRUŽENJA GARDISTA PRVE GARDIJSKE MOTORIZOVANE BRIGADE
Osnivačka skupština Udruženja gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, kroz koju je prošlo oko 4.50...
HRVATSKA POLICIJA ZAUSTAVILA SRPSKE AUTOBUSE, PUTNICI BEZ OBJAŠNJENJA ČEKALI ČETIRI SATA (VIDEO)
Na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo hrvatska policija skoro četiri sata nije puštala više od 20 srpskih autobusa da pređu granicu. Nako...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
TRNOVO: OD DANAS SNSD VEĆINA U SKUPŠTINI OPŠTINE
Četvrtak, 25.04.2019.
Republika Srpska
U PALAMA SAHRANJEN KRUNIĆEV TJELOHRANITELJ ŽARKO PAVLOVIĆ
Četvrtak, 25.04.2019.
BIH
MEKTIĆ NAPUŠTA SDS ?
Četvrtak, 25.04.2019.