Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 22.10.2020.
VREMEPLOV SELME CIKOTIĆA (FOTO)
Srijeda, 23.09.2020. | Princip News
Institucijama BiH u Sarajevu kruži urnebesno bizarno rješenje Ministarstva bezbjednosti BiH, koje snažno konkuriše za Riplijevu rubriku „Vjerovali ili ne“.

U rješenju koje je potpisao novoimenovani „seksi“ ministar bezbjednosti Selmo Cikotić, Bojani Vukajlović, stručnoj saradnici u tom Ministarstvu, odobrava se korištenje plaćenog odsustva u trajanju od dva radna dana, 25. i 26. juna ove godine, radi zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba.

I tu ne bi bilo ništa sporno da je rješenje potpisano prije ovih datuma. Rješenje je, međutim, potpisano 11. septembra ove godine i njime se državnoj službenici odobrava da koristi plaćeno odsustvo u junu iste godine!? To, praktično, znači da ministar Cikotić odobrava službenici da uđe u vremensku mašinu, vrati se dva mjeseca unazad i iskoristi dva radna dana za zadovoljavanje vjerskih, odnosno tradicijskih potreba!

Da nije tragično, bilo bi stvarno urnebesno smiješno. Problem je u tome što su u Ministarstvu bezbjednosti BiH prethodno prekršili sve moguće zakone, budući da su se ranije oglušili o zakonski u potpunosti osnovan zahtjev državne službenice za korištenje dva neplaćena dana za zadovoljavanje vjerskih potreba.

Naime, Bojana Vukajlović je 15. juna ove godine nadležnom sektoru u Ministarstvu podnijela zahtjev za korištenje dva dana (25. i 26. juni) neplaćenog odsustva radi zadovoljavanja vjerskih potreba. U zahtjevu se pozvala na član 30. Zakona o radu u institucijama BiH kojim je propisano da je poslodavac dužan da omogući zaposleniku odsustvo do šest radnih dana u jednoj kalendarskoj godini radi zadovoljavanja vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plate – plaćeno odsustvo. Jednostavno rečeno, zaposlenik u jednoj godini ima pravo da koristi šest dana odsustva za ove potrebe, od kojih su dva plaćena, a četiri neplaćena radna dana. U ovoj slučaju, Vukajlovićeva je tražila dva neplaćena, a u rješenju od 11. septembra stoji da su joj odobrena dva plaćena dana, što takođe predstavlja kršenje Zakona o radu u institucijama BiH.

Istog dana kada je Vukajlovićeva podnijela zahtjev, dakle 15. juna, sa zahtjevom se saglasio šef odsjeka, dakle neposredno nadređeni, i to potvrdio svojim parafom.

Problemi su, međutim, nastali kada je zahtjev trebalo da odobri v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala, korupcije, ratnih zločina i zloupotrebe narkotika, koji se, suprotno Zakonu, pravio „pametan“ tražeći usmenim putem od Vukajlovićeve da upotpuni njen zahtjev i precizira o kakvim se vjerskim praznicima radi. U Zakonu, međutim, nigdje ne stoji da je zaposlenik dužan da na bilo kakav način obrazlaže svoj zahtjev, niti je takva praksa zabilježena u bilo kojoj državnoj instituciji.

S obzirom da ni pomoćnik ministra, niti bilo ko drugi iz Ministarstva, do 25. i 26. juna nije odgovorio na njen zahtjev, Vukajlovićeva nije koristila ta dva dana, ali jeste uzela advokate, presavila tabak i, putem advokatske kancelarije, uputila žalbu Odboru državne službe za žalbe, smatrajući da je riječ o pogrešnoj primjeni propisa i bitnoj povredi odredbi postupka, iza čega stoji diskriminacija po vjerskoj osnovi.

Odbor državne službe za žalbe 20. avgusta ove godine donosi rješenje kojim, naravno, uvažava žalbu Bojane Vukajlović i od Ministarstva bezbjednosti BiH traži da u roku ne dužem od 15 dana donese odluku o formi upravnog akta po zahtjevu Bojane Vukajlović od 15. juna ove godine.I tu dolazimo do besmislenog rješenja od 11. septembra ove godine kojim se Bojani Vukajlović, stručnoj saradnici u tom Ministarstvu, odobrava se korištenje plaćenog odsustva u trajanju od dva radna dana, 25. i 26. juna ove godine, radi zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba. Ovim rješenjem se priznaje da je Vukajlovićeva ispunjavala uslove za korištenje odsustva, ali se, da stvar bude gora, umjesto traženog neplaćenog, odobrava plaćeno odsustvo. U rješenju nije navedeno kako će Vukalovićeva iskoristiti ta dva dana, odnosno kojom vremenskom mašinom će se vratiti u juni ove godine kako bi bila slobodna 25. i 26. juna ove godine. Rješenje je, međutim, uredno dostavljeno Odsjeku za finansijsko – materijalne poslove, u kom se, kako saznajemo, hvataju za glavu jer pojma nemaju kako da izvrše ovo besmisleno, tragikomično i očigledno protivzakonito rješenje.

Ovakvim rješenjem šefovi Bojane Vukajlović u Ministarstvu bezbjednosti BiH očigledno su se opredijelili za nastavak šikaniranja, mobinga i diskriminacije ove službenice, zbog čega će Vukajlovićeva, kako saznajemo, putem svojih advokata pravdu potražiti i u Odboru državne službe za žalbe, ali i putem suda, budući da u ovom bizarnom slučaju itekako postoje i elementi krivične odgovornosti.

U međuvremenu, treba očekivati da „seksi“ ministar Cikotić, zajedno sa istom takvom pravnom službom u Ministarstvu, donese čitav niz ovakvih rješenja i za migrante, kojima bi se retroaktivno, sa 1. januarom prošle godine, ukinuli zahtjevi za azil ili papiri u kojima izražavaju namjeru da podnesu zahtjev za azil. Prema tim „spasonosnim rješenjima“ ministra Cikotića i njegove pravne službe, migranti bi bili ukrcani u vremenske mašine i vraćeni tamo gdje su bili nove, 2017. godine.
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
KONSTITUISANA SKUPŠTINA SRBIJE
Skupština Srbije je izborom predsjednika parlamenta, šest potpredsjednika, generalnog sekretara i formiranjem skupštinskih odbora završila kons...
DODIK: PREDUZETI MJERE PROTIV SVAKOG OPTUŽENOG SLUŽBENIKA
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da se prema svakom službeniku i imenovanom licu u organima BiH moraju preduzeti odre...
PALE: ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA TREBEVIĆKE ULICE
U mjesnoj zajednici Stanica u Palama danas je završena rekonstrukcija Trebevićke ulice u dužini oko 350 metara, za koju je iz opštinkog bud...
TUŽILAŠTVO BIH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV OSMICE
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH Osmana Mehmedagića /58/ i rukovodioca Odsjek...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Meridijan banercic
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ISTOČNA ILIDŽA: IZ DNEVNOG PAZARA OTUĐILA VIŠE OD 19.000 KM
Srijeda, 21.10.2020.
Republika Srpska
NEŠIĆ SASLUŠAN ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA I NEIZVRŠENJA SUDSKE ODLUKE
Srijeda, 21.10.2020.
BIH
SRPSKI KLUB OPSTAJE I BEZ NEŠIĆA
Srijeda, 21.10.2020.