Ravna planina banerRavna planina baner

Sport

Budućnost novi prvak Republike Srpske

08 Maj 2022
3 min.
Budućnost novi prvak Republike Srpske

Košarkaši Budućnosti novi su prvaci Republike Srpske nakon što su večeras u Istočnom Sarajevu savladali Slaviju 75:72, u utakmici gdje su gubili i 17 razlike u trećoj četvrtini, a na kraju i prvi put poveli na tri minute do kraja.

U prepunoj dvorani u Istočnom Sarajevu koja je bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta Slavija i Budućnost su odigrali još jednu izuzetno kvalitetnu utakmicu, za ponos košarke u Republici Srpskoj. Budućnost, koja je važila za favorita pred finalnu seriju propisno se namučila da tu ulogu i opravda, pa će ekipa Josipa Pandže naredne sezone igrati u elitnom rangu bh. košarke.

Domaći tim je od prve minute krenuo angažovano, motivisano, da vrati seriju u Bijeljinu i fantastičnom odbranom neutralisali su napade Budućnosti, a gosti su za svaki poen morali pošteno da se narade. Za pet minuta prve četvrtine gosti su postigli svega pet poena, što je Slavija iskoristila i došla do dvocifrene prednosti prvi put na tri minute do kraja, 17:7. Uspjeli su gosti da odbiju taj početni nalet Slavije, dođu na 17:13, ali Sokolovi poenima Kristijana Krunića na pauzu odlaze sa 19:13.

Bilo je u prvom poluvremenu nekih zaista čudnih sudijskih odluka, neke očito pogrešne, no pokušali su domaći da se na to ne obaziru i igraju svoju igru, baš kao i u trećoj utakmici. Takav pristup donio je Slaviji sigurno vodstvo tokom čitavog poluvremena, a kada je Aleksandar Tunguz pogodio trojku za 36:26 dvorana je eksplodirala. Držali su Sokolovi tih deset razlike, a u posljednjem napadu prvog poluvremena Dinko Peljto pogađa trojku i na poluvrijeme se odlazi sa 42:35 za domaću ekipu.

Slavija serijom 4:0 otvara treću četvrtinu i odlazi ponovo na dvocifrenu prednost. Gosti na kratko uspjevaju da odbiju nalet domaćih, ali onda minijatura Darka Damjanovića u napadu, pa blokada u odbrani dovode dvoranu do usijanja i na energiji toga talasa prednost domaćih samo raste, a poslije sjajnog prodora Dušana Eleza Slavija ima i maksimalnih +17, 57:40. U finišu trećeg perioda Slavija ima manjih poteškoća u napadu, ali odbranu i dalje održava na izuzetno visokom nivou, a pred posljednjih 10 minuta imaju 62:49.

U 4/4 Slaviji se dogodilo ono što joj se događa gotovo svaku utakmicu, crne rupe u igri. Previše promašenih zicera u napadu, a u odbrani Ćurevac veže dvije trojke, pa još 2+1 i prednost Sokolova se istopila za tren. Novom trojkom Ćurevca na nešto više od četiri minute do kraja Budućnost dolazi i do potpunog egala, 66:66. Filip Njegovanović sa tri bacanja prekida konačno Slavijinu muku sa realizacijom, ali odmah iza toga Dinko Peljto pogađa trojku za novo izjednačenje.

Na 2:52 minute do kraja Erkić pogađa jedno od dva bacanja i prvi put Budućnost ima vodstvo u ovoj utakmici 70:69. Na drugoj strani Igor Bojović je precizan sa linije bacanja, vraća prednost Slaviji, a onda Dinko Peljto dobija tri bacanja, dva promašuje, ali Budućnost kako bi god promašila, tako bi hvatala ofanzivni skok i praktično iz četvrtog vezanog napada tek prave grešku, ali su potrošili gotovo minutu dragocjenog vremena. Na tačno pola minute do kraja, Slavija ima dva bacanja, Darko Damjanović je polovičan i sa 73:72 se ulazi u posljednjih pola minute. Kajmaković sa zvukom sirene postiže poene poslije novog ofanzivnog skoka, odvodi Budućnost na 75:72, a Slaviji je ostao timeout za posljednji napad. Lopta je bila kod Dušana Eleza, ali je izblokiran, te Budućnost slavi pobjedu.

SportDC

Povezani članci

Majstorica za finale: Željeznica u nedjelju dočekuje Nevesinje

KMF “Željeznica” iz Trnova u nedelju od 17.00 časova, biće domaćin ekipi KMF “Nevesinje” u odlučujućem meču polufinalne serije play-offa za prvaka Republike Srpske i plasman u Premijer futsal ligu BiH naredne sezone. Prva utakmica ove serije odigrana je u I. Sarajevu, a meč koji je u potpunosti opravdao očekivanja završnice prvenstva riješen je penalima. […]

Počelo odbrojavanje posljenjih 100 dana do početka igara

Sat na Ajfelovom tornju danas je počeo da odbrojava još 100 dana do početka Olimpijskih igara u Parizu. Plamen za Olimpijske igre u Parizu upaljen je nešto ranije na drevnom mjestu Olimpiji odakle će krenuti na tromjesečni put ka francuskoj prijestonici, gdje će 26. jula biti ceremonija otvaranja. Baklja će 8. maja stići u francusku […]