Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Cicović: Srpska i Srbija su za stabilan i miran region

22 Avgust 2022
6 min.
Cicović: Srpska i Srbija su za stabilan i miran region

Sve aktivnosti su usmjerene na ekonomski razvoj Srbije i Republike Srpske i dobar odnos Srba s jedne i druge strane Drine, što podrazumijeva i tješnje ekonomske odnose čitavog regiona, rekao je Cicović

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović u intervjuu Srni izjavio je da je prva i suštinska stvar odnosa Republike Srpske sa Srbijom to da su Srpska i Srbija zainteresovane za stabilan i miran region.

On je rekao da je sadašnji nivo odnosa Beograda i Banjaluke takav da se govori o zajedničkim investicionim projektima Srbije i Srpske, da zajednički definišu strateške projekte, te zajedno planiraju da koriste prirodne resurse Republike Srpske i Srbije.

“Sve naše aktivnosti su usmjerene na ekonomski razvoj Srbije i Republike Srpske i dobar odnos nas sa ove strane Drine sa nama sa one strane Drine, što podrazumijeva i tješnje ekonomske odnose čitavog regiona”, naveo je Cicović.

SRPSKA I SRBIJA ZAJEDNIČKI PLANIRAJU PROJEKTE

On je dodao da Srpska i Srbija zajedno planiraju da koriste hidro potencijale srednjeg toka Drine, zajedno grade auto-put Beograd-Banjaluka, planiraju gradnju auto-puta Požega, preko Kotromana do Višegrada i dalje prema Sarajevu i Hercegovini, kao i da zajedno planiraju da grade aerodrom u Trebinju.

Cicović je napomenuo da su Srbija i Srpska zajedno gradile most “Bratoljub”, te da zajedno planiraju da rade i na uspostavljanju slobodnih zona u Republici Srpskoj koristeći primjere dobre prakse iz Srbije.

“Slobodne zone ograđene i infrastrukturno opremljene sa posebnim pogodnostima i olakšicama, biće značajan instrument ekonomske politike Republike Srpske i Srbije u funkciji ekonomskog rasta i privrednog razvoja naših država kroz povećani priliv investicija, rast izvoza i zaposlenosti, kao i transfer savremenih tehnologija”, rekao je Cicović.

Republika Srpska i Srbija su, napomenuo je Cicović, i u informacionom sektoru potpisale sporazum kojim se definišu konkretne aktivnosti u okviru saradnje i pružanja podrške u oblasti digitalizacije, odnosno razvoju elektronske uprave.

Cicović je istakao i zajedničke aktivnosti na očuvanju nacionalnog identiteta /jezik i pismo, tradicija, kultura, vjera/, zajedničko obilježavalje značajnih datuma iz srpske istorije /Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave/ i uspostavljanje kulture sjećanja na vrijeme i mjesta stradanja srpskog naroda u prošlosti.

Cicović je podsjetio da je Srbija u prethodnom periodu podržala veliki broj projekata u cijelosti ili finansirala zajedno sa Vladom Republike Srpske – obdaništa, škole, ulice…

“Nema grada i opštine gdje nije nešto urađeno. Neke škole i obdaništa u Republici Srpskoj u znak zahvalnosti nose ime `Srbija`”, rekao je Civović.

NAJVEĆA POMOĆ SRBIJE JE ŠTO STOJI IZA SRPSKE

On je naveo da je najveća pomoć Srbije Srpskoj to što, kao garant Dejtonskog sporazuma, čvrsto stoji iza Republike Srpske i srpskog naroda u FBiH, posebno u opštinama sa srpskom većinom i podsjetio da je Srbija u mjestima srpske većine u FBiH, zajedno sa Vladom Republike Srpske, finansirala veliki broj projekata i pomagala budžete tih opština.

S druge strane, napomenuo je Cicović, nije mali broj investitora iz Republike Srpske koji investira u projekte u Srbiji, humanitarne organizacije i Vlada Republike Srpske pomažu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, a i u svim situacijama elementarnih nepogoda i drugih izazova, Republika Srpska je bila i jeste uz Srbiju.

“Kao što su dva srpska dijalekta, ekavski i ijekavski, dvije polovine jednog jezika, tako su i Srbija i Srpska dvije strane jednog bića naroda, jednog informativnog, kulturnog i istorijskog prostora. To je veliki uspjeh ove generacije i zalog da to očuvamo i u budućnost ma kakve i kolike sile bile protiv nas”, istakao je Cicović.

On je rekao da srpsko-srpska prekodrinska saradnja doprinosi boljem životu s obje strane Drine, većoj sigurnosti /ekonomskoj i političkoj/ i boljim uslovima za rad i stvaralaštvo.

DO KRAJA GODINE I TV SERIJAL O POTENCIJALIMA SRPSKE

Kada je riječ o planovima Predstavništva do kraja godine, Cicović je najavio TV serijal o potencijalima gradova i opština u Republici Srpskoj, a izdvaja i organizovanje manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” u septembru, te predstavljanje Republike Srpske na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga u oktobru, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske.

On je naveo bi se TV serijal emitovao na nacionalnim, regionalnim i lokalnim TV stanicama u Srbiji i Republici Srpskoj, i da bi uz određenu doradu mogao poslužiti i za druga tržišta, a akcenat bi bio na predstavljanju investicionih pogodnosti i poslovnih mogućnosti, na promociji turističke ponude i predstavljanju kulturnih i obrazovnih institucija.

Predstaviće se, dodao je on, investicione mogućnosti u različitim sektorima – poljoprivreda, turizam, prerađivačka industrija, energetika i druge, uz prezentaciju zakonske regulative iz te oblasti i upoznavanje sa podsticajima i povlasticama koje se nude investitorima.

Turistički potencijali određene opštine/grada, odnosno regije biće predstavljeni sa konkretnim brojkama o smještajnim kapacitetima i turističkim objektima, a lokalni proizvodi i gastronomska ponuda kroz razgovore sa stanovništvom i primjerima dobre prakse.

“Kroz predstavljanje kulturnih i obrazovnih institucija prezentovaće se mogućnosti za zapošljavanje i rad u struci u sektorima koji imaju perspektivu za razvoj u konkretnom gradu/opštini odnosno regiji”, rekao je Cicović.

Cicović je naveo da će biti realizovan “Kočićev dan u Beogradu” 24. avgusta, a Predstavnišvo će pružiti podršku 15. Međunarodnoj umjetničkoj koloniji u Krčedinu od 25. do 28. avgusta.

Ovogodišnju jubilarnu desetu manifestaciju “Dani Srpske u Srbiji” Predstavništvo organizuje od 8. do 14. septembra u 10 gradova u Srbiji – Beogradu, Kruševcu, Čačku, Kraljevu, Vranju, Kragujevcu, Zrenjaninu, Nišu, Subotici i Novom Sadu.

Svečano otvaranje manifestacije je u četvrtak, 8. septembra, u 20.00 časova u Narodnom pozorištu u Beogradu, a zatvaranje u srijedu, 14. septembra, u 20.00 časova u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

U okviru programa manifestacije, između ostalog, realizovaće se promocija “Slobodne zone Subotica”, kao primjer dobre prakse, 13. septembra u Subotici, kojoj će prisustvovati zainteresovani gradonačelnici i načelnici opština iz Republike Srpske.

Takođe, promocija turističke ponude Republike Srpske sa izložbom fotografija na foreksu “Doživimo Srpsku” biće održana od 8. do 10. septembra u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu i od 12. do 14. septembra na Trgu slobode u Novom Sadu.

Osim toga, 9. septembra na Univerzitetu umetnosti u Beogradu planirano je održavanje okruglog stola “Jedinstveni kulturni prostor Republike Srpske i Srbije” na kojem će učestvovati i ministri kulture Srpske i Srbije.

U saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture, Predstavništvo će organizovati predstavljanje Republike Srpske na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga od 23. do 30. oktobra, na kojem će se na reprezentativnom štandu predstaviti izdavači i izdanja iz Republike Srpske.

Od važnijih događaja u proteklom periodu, Cicović izdvaja tribinu o 30 godina Ustava Republike Srpske, uz učešće visokih zvaničnika Srpske i Srbije, zatim sastanke ministara kulture i trgovine, na kojima je bilo riječi o jačanju saradnje u ovim oblastima.

On je podsjetio na predstavljanje Republike Srpske na međunarodnim sajmovima turizma, hrane, vina, poljoprivrede, građevinarstva, tehnike koji se održavaju u Beogradu i Novom Sadu, kao i potpisivanje sporazuma turističkih organizacija Srpske i Srbije.

SRNA

Povezani članci

Ljevnaić: Jahorina najveći potencijal u regionu (VIDEO)

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić u ekskluzivnom razgovoru za princip.news govori o aktuelnoj zimskoj sezoni na Jahorini. Jahorina jedan od rijetkih evropski ski centara koji su ove zime već 115. dana neprekidno organizuju skijanje. “Volim prirodu, a skijanje je samo jedan dio ljubavi prema prirodi. Skijanje je sastavni dio mog života i filozofija života.”, […]

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, o izborima u Rusiji: I nagradnim igrama mame glasače

Izborni proces u Rusiji omogućava svim učesnicima, predstavnicima kandidata i političkih partija, te nevladinih organizacija, da permanentno prate glasanje, čak i uz korišćenje video-nadzora na svakom biračkom mjestu, rekao je “Glasu Srpske” poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica, koji je bio i posmatrač na izborima u Rusiji. Navodi da je nastavljena praksa iz […]