Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Cijene nafte u porastu

21 Jun 2021
1 min.
Cijene nafte u porastu

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su u porastu zbog pauze u razgovorima o okončanju sankcija za naftni sektor Irana i pada dolara u odnosu na druge valute.


U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora porasla za 1,24 dolara i iznosi 74,74 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte veća za 1,94 dolara i sada je 73,59 dolara po barelu.

Obje vrste nafte su u porastu u protekla četiri mjeseca usljed optimizma zbog ubrzanog programa vakcinacije protiv kovida 19 i očekivanog rasta saobraćaja tokom ljetne sezone.

Pregovori o obnovi nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila pauzirani su juče nakon pobjede Ibrahima Raisija na predsjedničkim izborima.

Analitičar tržišta iz firme “Enerdži fjučers” iz Njujorka Bob Jauger istakao je da pobjeda Raisijeva, koji je ultrakonzervativan, umanjuje šanse za ukidanje sankcija Iranu.

SRNA

Povezani članci

U racijama pronađene ukradene lego kocke vrijedne 300.000 dolara

U racijama u četiri kuće širom južne Kalifornije, američka policija pronašla je ukradene lego kocke u vrijednosti oko 300.000 dolara. Krađe su se dogodile u okruzima Los Anđeles i Orandž, a osumnjičeni su starosti između 35 i 47 godina, prenosi Tajms. Oni su uhapšeni zbog optužbi za organizovanu krađu u maloprodaji, veliku krađu i zavjeru. […]

Istorijski visok vodotok Urala- premašio 11 metara

Nivo rijeke Ural u ruskom gradu Orebnurgu premašio je 11 metara, saopštile su regionalne vlasti. Voda je dostigla nivo od 11,29 metara, dok je sinoć vodostaj bio 10,87 metara. Orenburg se bori sa rastućim vodostajem nakon što su velike rijeke u Rusiji i Kazahstanu probile korita. Ruski regioni na planini Ural i u Sibiru već […]