Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Ćorić: Srpska neće odustati od aerodroma

16 April 2022
3 min.
Ćorić: Srpska neće odustati od aerodroma

Republika Srpska nikada nije ni razmišljala da odustane od izgradnje aerodroma u Trebinju, bez obzira na pritiske iz političkog Sarajeva.

To je zajednički projekat sa Vladom Srbije, koja ga finansira, a RS daje podršku u delu neophodne infrastrukture. Sam postupak izgradnje aerodroma je u poodmakloj fazi bez obzira na opstrukcije, kaže u intervjuu za “Novosti” Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

– U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije koja će definisati tačan okvir izgradnje aerodroma – ističe Ćorić.

Prema potezima Sarajeva aerodrom im je “trn u oku”.

– Nećemo odustati od projekta bez obzira na odluke koje nisu prošle na Savetu ministara BiH. Siguran sam da će se, ipak, stvoriti pretpostavke da se donesu odluke o pravnoj regulativi i da aerodrom bude stavljen u funkciju.

Zbog čega im smeta izgradnja aerodroma u Trebinju?

– Ovo je definitivno postala politička priča. Ne samo zbog Srbije već zbog svega što se gradi u Srpskoj. Tako da sve što se gradi u Republici Srpskoj, a može se blokirati u Sarajevu, obično i nailazi na blokadu. Primer za to je i izgradnja HE “Buk Bijela”, ali i neki drugi projekti koji nemaju podršku Sarajeva. NJima verovatno ne odgovara da se Republika Srpska ekonomski razvija.

Zašto Srpska ne uzvrati istom merom?

– Republika Srpska nikada ne blokira projekte koji se odnose na Federaciju BiH, a mogli smo. Podržavali smo projekte koji se rade u Federaciji razmišljajući da će i oni podržavati naše projekte, jer je to interes svih građana.

I projekat auto-puta Beograd – Sarajevo smeta Federaciji?

– Priča oko auto-puta Beograd – Sarajevo na terenu izgleda tako da je Srpska, u delu puta koja ide od Kuzmina dalje kroz Republiku Srpsku, ugovorila radove za sve deonice. Za drugi krak koji ide od Sarajeva do Višegrada i Vardišta, definitivno Sarajevo nije uradilo ništa.

Jednostavno, nema interesovanja da se bilo šta uradi. Voleo bih da me demantuju.

Nedavno je EU stopirala određene projekte u Republici Srpskoj?

– Nažalost, imamo zastoj na određenim projektima koji se finansiraju iz sredstava EU, gde su dva granta za projekte zaustavljena. To su treća i četvrta faza na Koridoru 5C i izgradnja železničke pruge kod Šamca. Iz EU smo obavešteni da su zaustavljena sredstava koja se odnose na te projekte i da je to politička odluka.

Aktuelni su pritisci sa svih strana ka političkom vrhu Republike Srpske?

– To nije ništa novo u odnosu na sve ono što mi trpimo od osnivanja Republike Srpske. Neko pokušava da disciplinuje predstavnike Republike Srpske kako bi oni donosili odluke koje odgovaraju politikama koje sprovodi i lobira bošnjačka strana i deo međunarodne zajednice. Podržavam institucije Republike Srpske i odluke koje su donele. Što pre to oni shvate imaćemo manje problema i mnoge stvari će se pre rešiti.

Privremeni granični prelaz

Kad će biti zvanično otvoren most na Savi u Gradiški?

– Most će biti završen do maja ove godine i uradiće se tehnički prijem. Mi smo uradili sve sa naše strane, ostaje da Hrvatska završi pristupne puteve. Izvođač je uveden u radove i ima dve godine da ih završi. Na sastanku u Zagrebu nedavno je dogovoreno da se obezbedi privremeni granični prelaz za građevinske mašine kako se ne bi stvarale gužve na prelazu u Gradiški.

Novosti

Povezani članci

Branka Raljić o drugoj sezoni podcasta “Druga strana mene”; Nikola Drobnjak o defektologiji, roditeljstvu i okončanju zlatne karijere (VIDEO)

Nakon uspješne prve sezone Branka Raljić počela je emitovanje druge sezone svog podcasta pod nazivom “Druga strana mene”. U drugoj sezoni podcasta svoju drugu stranu pokazao je poznati šampion kik bokser iz Zvornika Nikola Drobnjak koji je govorio o defektologiji, maloljetničkoj delikvenciji, borbi protiv nasilja, svojim pobjedama, porazima, podršci, roditeljstvu i okončanju svoje zlatne karijere. […]

Ljevnaić: Jahorina najveći potencijal u regionu (VIDEO)

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić u ekskluzivnom razgovoru za princip.news govori o aktuelnoj zimskoj sezoni na Jahorini. Jahorina jedan od rijetkih evropski ski centara koji su ove zime već 115. dana neprekidno organizuju skijanje. “Volim prirodu, a skijanje je samo jedan dio ljubavi prema prirodi. Skijanje je sastavni dio mog života i filozofija života.”, […]