Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Crkva i njeni vjernici danas obilježavaju SVETOG PLATONA ANKIRSKOG: Preživio 18 dana bez vode

01 Decembar 2022
2 min.

Nije odustao od vjere u Hrista uprkos najstrašnijim mučenjima.

Rođen je u Ankiri Galatijskoj i bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. Platon nije skrivao svoju vjeru u Hrista nego je javno propovjedao.

Zbog toga je bio izveden na sud pred načelnika Agripina, gde je izložen mučenju.

Kada ga je sudija počeo savetovati, da izbegne smrt i sačuva život poklonjenjem idolima, Platon je odgovorio da postoje dve smrti, jedna malovremena, a druga beskonačna. Sudija mu je nudio i svoju lepu kćer ako se odrekne vere u Hrista, ali Platon je sve odbio.

Tada ga je Agripin izložio najstrašnijim mukama. Stavljao mu je vrelu gvozdenu đulad na obnaženo telo, potom mu je od kože pravio kaiše.

Na sve te muke, Platon je odgovarao: “Muči me još ljuće, da se vidi jasno tvoja beščovečnost i moje trpljenje.”

Kada je mučitelj Platonu spomenuo neznabožačkog filozofa Platona, on je odgovorio: “Niti sam ja sličan Platonu, ni Platon meni, osim jedino po imenu. Ja se učim mudrosti, koja je Hristova, a on je učitelj one mudrosti, koja je ludost pred Bogom.”

Potom su ga bacili u tamnicu, gde je proveo 18 dana bez hrane i vode.

Kada su se uverili da Platon može živeti gladujući tako dugo, on im reče: “Vi se hranite mesom, a ja ću svetim molitvama, vas veseli vino, a mene Hristos, loza istinita.”

Posle toga Agripin, videvši da Platona ne može odvratiti od Hrista, osudio ga je na posečenje mačem. Stradao je 302. ili 306. godine.

Povezani članci

Danas slavimo prepodobnog Ilariona Ispovjednika: Vjeruje se da je iscjeljivao bolesne i progonio zle duhove

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju prepodobnog Ilariona Ispovjednika. Ilarion Ispov.ednik, bio je iguman manastira Pelikita blizu Helesponta. Isc.eljivao je bolesti ljudima, i progonio zle duhove. U osmoj p.esmi Kanona, sveti Josif Pesmopisac piše za njega da je od mučitelja podnio gonjenje za poštovanje časne ikone Spasiteljeve, i naziva ga mučenikom. To se […]

Vernici danas slave PREPODOBNU MATRONU SOLUNSKU: Svetiteljka koja je odolela svim pritiscima

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan posvećen svetoj mučenici Matroni Solunskoj, vernici koja je slavila Gospoda i čuvala hrišćansku veru. Kao devojka služila je u kući jednog Jevrejina u Solunu, gde je bila maltretirana zbog svoje vere u Isusa Hrista. Žena Jevrejina kog je služila terala ju je da odbaci svoja verska ubeđenja i da […]