Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Danas bi proslavio 100. rođendan: Na današnji dan rođen je slavni pisac DUŠKO RADOVIĆ

29 Novembar 2022
1 min.
Danas bi proslavio 100. rođendan: Na današnji dan rođen je slavni pisac DUŠKO RADOVIĆ

Bio je srpski pjesnik, pisac, novinar, aforističar i tv urednik.

Duško Radović, rođen je na današnji dan 1922. godine u Nišu. Bio je glavni i odgovorni urednik “Pionirskih novina”, urednik Programa za djecu Radio Beograda, urednik Programa za djecu Televizije Beograd, urednik lista “Poletarac”, novinar “Borbe”, a 1975. godine, postao je urednik Studija B. 

Prva emisija na Studiju B, bila je je “Beograde dobro jutro”, koja je počela da se emituje odmah nakon njegovog dolaska na uredničko mjesto.  Pisao je scenario i tekst za dječiju televizijsku emisiju “Na slovo na slovo”.

Dobitnik je naših najuglednijih nagrada:  Neven, Mlado pokoljenje, Nagrade zmajevih dječjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dječju književnost Hans Kristijan Andersen.

Kao član redakcije i prevodilac sa francuskog dao je imena likovima u stripu Talični Tom. Preminuo je 16. avgusta 1984. godine, a iza sebe je ostavio sina Miloša Radovića.

Povodom stogodišnjice rođenja slavnog pesnika, objavljena je i monografija “100 godina Duška Radovića”.

Povezani članci

Na današnji dan počela bitka na Košarama – najčuvenija bitka u savremenoj srpskoj istoriji

Na današnji dan prije 25 godina počela je nesumnjivo najčuvenija bitka u savremenoj srpskoj istoriji – bitka na Košarama, kada su pripadnici terorističke OVK uz pomoć NATO avijacije i albanske vojske namjeravali da zauzmu karaulu Košare, a potom naprave koridor za kopnenu invaziju iz pravca Albanije. Napad je pokrenut u tri pravca prema vrhu Rase […]

Dogodilo se na današnji datum, 9. april

Danas je utorak, 9. april, 99. dan 2024. Do kraja godine ima 266 dana. 1241. – Mongolski konjanici pod komandom Batu Kana – unuka DŽingis Kana potukli njemačke tevtonske vitezove u bici kod Legnice u Šleziji. 1483. – Umro engleski kralj Edvard Četvrti, vođa dinastije Jork u građanskom “ratu dviju ruža” protiv pristalica dinastije Lankaster. […]