Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Danas bi proslavio 100. rođendan: Na današnji dan rođen je slavni pisac DUŠKO RADOVIĆ

29 Novembar 2022
1 min.
Danas bi proslavio 100. rođendan: Na današnji dan rođen je slavni pisac DUŠKO RADOVIĆ

Bio je srpski pjesnik, pisac, novinar, aforističar i tv urednik.

Duško Radović, rođen je na današnji dan 1922. godine u Nišu. Bio je glavni i odgovorni urednik “Pionirskih novina”, urednik Programa za djecu Radio Beograda, urednik Programa za djecu Televizije Beograd, urednik lista “Poletarac”, novinar “Borbe”, a 1975. godine, postao je urednik Studija B. 

Prva emisija na Studiju B, bila je je “Beograde dobro jutro”, koja je počela da se emituje odmah nakon njegovog dolaska na uredničko mjesto.  Pisao je scenario i tekst za dječiju televizijsku emisiju “Na slovo na slovo”.

Dobitnik je naših najuglednijih nagrada:  Neven, Mlado pokoljenje, Nagrade zmajevih dječjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dječju književnost Hans Kristijan Andersen.

Kao član redakcije i prevodilac sa francuskog dao je imena likovima u stripu Talični Tom. Preminuo je 16. avgusta 1984. godine, a iza sebe je ostavio sina Miloša Radovića.

Povodom stogodišnjice rođenja slavnog pesnika, objavljena je i monografija “100 godina Duška Radovića”.

Povezani članci

Žanka Stokić – nezaboravna “Gospođa ministarka”

Velika srpska pozorišna glumica Živana Stokić – Žanka /1887-1947/, poznata po tumačenju likova iz dijela Branislava Nušića, rođena je 24. januara 1887. godine. Žanka se sa 14 godina udala za jednog zaječarskog abadžiju. Međutim, “pobjegla” je sa pozorišnom trupom. Muž je prvi put uspio da je /batinama/ vrati kući, ali je drugi put mladu Žanku […]

Na današnji dan rođena Diana Budisavljević, žena koja je spasila preko 12.000 djece iz logora u NDH

Na današnji dan 1891. godine rođena je Diana Budisavljević, žena koja je u Drugom svetskom ratu spasla preko 12.000 dece iz logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Diana Obekser rođena je u Austriji, u gradu Insbruku. Pre udaje za svog supruga, doktora Julija Budisavljevića, radila je kao medicinska sestra. Bračni par se 1919. godine preselio u […]