Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas je Sveta mučenica Akilina: Nakon pretrpljenih muka učinila je čudo

26 Jun 2022
1 min.
Danas je Sveta mučenica Akilina: Nakon pretrpljenih muka učinila je čudo

Srpska pravoslavna crkva danas slavi svetu mučenicu Akvilinu.

Akvilina je još kao veoma mala bila potpuno upućena u hrišćanski život. U desetoj godini je imala toliko blagodati Svetoga Duha, da je drugima propovedala Hrista.

Tokom Dioklecijanovog gonjenja neko je odve Akvilinu carskom namesniku Volusijanu, zveropodobnom čoveku. Volusijan je prvo naredio da je šibaju i muče najstrašnijim mukama. Do poslednjeg časa Akvilina je slobodno i javno propovedala Hrista.

Namesnik, misleći da je Akvilina mrtva, naredio je da iznesu van grada i bace na đubrište. No noću joj se javio anđeo Božji i rekao joj: “Ustani, budi zdrava!” Akvilina je ustala potpuno zdrava i otišla u grad.

Prema predanju gradska kapija sama se pred njom otvoila, i ona dođe i uđe, kao duh u dvor namesnika koji je naredio da je ubiju. Namesnik je bio obuzet videvši živu devojčicu, za koju je mislio da je mrtva.

Sutradan po njegovoj naredbi dželati izvedu Akvilinu, da je poseče mačem. Pred posečenje devica se na kolenima pomoli Bogu i predade duh svoj.

Imala je 12 godina kada je stradala 293. godine.

Povezani članci

DANAS JE SVETI EVTIHIJE: Svi koji su pred važnom odlukom, trebalo bi da urade jednu stvar

Kada je bio mali, sa svojim drugovima igrao se tako što su pisali svoja imena na steni, a ispod zanimanje kojim bi se bavili u životu. Kada je stigao red na njega, on je jednom prilikom, pored svog imena, napisao patrijarh Evtihije. U tridesetoj godini je postao iguman jednog manastira amasijskog. Kada je napunio 40 godina, […]

Danas slavimo PREPODOBNOG NIKITU ISPOVJEDNIKA: Prema narodnim vjerovanjima jednu stvar nikako ne smijete da uradite

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Prepodobnog Nikitu Ispovednika. Prepodobni Nikita je rođen u Vitiniji, u gradu Kesariji, gde je odratao sa bakom, očevom majkom. Nakon školovanja odlazi  u manastir Midikijski, gde ga je iguman Nikifor postavio za monaha, a posle sedam godina truda i podviga patrijarh Tarasije ga je proglasio za jeromonaha, […]