Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Danas je Sveti Jovan Despot: Svetac koji se viteški borio za pravoslavlje

23 Decembar 2022
2 min.
Danas je Sveti Jovan Despot: Svetac koji se viteški borio za pravoslavlje

Srpska Pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave Svetog Jovana Despota srpskog.

Sveti Jovan Despot se rodio se dok mu roditelji još živjeli u Albaniji, a odrastao je u Beogradu. On je bio sin Stefana i unuk Đurađa Brankovića. Bio je poslednji srpski despot u Sremu od 1493.godine. Upokojio se na današnji dan 1502. godine.



Posle smrti Jovanovog oca sv. Stefana, nekoliko godina kasnije, to jest godine 1486, majka Jovanova, sv. Angelina, sa Jovanom i bratom mu Maksimom, pređu iz Furlanije preko Beča u Budim, uzevši pritom sa sobom i mošti Sv. Stefana Slijepog.

U Budimu ih lijepo primi mađarski kralj Matija i podari im gradove Kupinovo i Slankamen u Sremu. Tom prilikom, kralj podari i titulu despota starijem Đorđu, koji se potom uskoro zamonaši pod imenom Maksim, tako da titulu i mesto despota srpskog u Sremu preuzme tada Sveti Jovan.

NJihova prestonica i boravište bio je najprije grad Kupinik na rijeci Savi u Sremu, gdje su u crkvi Sv. apostola Luke bile smještene mošti njihovog oca Svetog Stefana. Zbog čestih napada Turaka preko Save, despot Jovan premjesti zatim svoju prestonicu u grad Berkasovo, blizu manastira Privine Glave.

Kao despot srpski u Sremu, pravedni Jovan je vodio, s jedne strane, vitešku borbu protiv inovernih Turaka, koji su s juga napadali, a s druge strane borio se protiv pokušaja rimokatolika da njegov pravoslavni narod pounijate. Nalazeći se pod vlašću mađarskog kralja, Jovan je njemu pomagao svojom vojskom u borbama protiv Turaka, i u tome pokazivao daleko veće uspjehe nego Mađari i Mletci, koji su tih godina ratovali sa Turcima.

Povezani članci

Trogodišnja Milica Rakić – simbol stradanja djece

Trogodišnja Milica Rakić, koju su NATO bombarderi ubili kasetnom municijom na današnji dan prije 25 godina u njenom porodičnom domu u Batajnici u predgrađu Beograda, postala je simbol stradanja sve djece u NATO agresiji na SR Jugoslaviju. Malena Milica je ubijena fragmentima bombe dok se nalazila u kupatilu na drugom spratu porodične kuće koja je […]

Dogodilo se na današnji datum, 14. april

Danas je nedjelja, 14. april, 105. dan 2024. Do kraja godine su 261 dan. 1629. – Rođen holandski astronom, matematičar i fizičar Kristijan Hajgens, koji je 1655. otkrio tajnu izgleda Saturnovog prstena, posmatranog sa Zemlje, i objasnio promjene tog izgleda tokom heliocentričnog kretanja Saturna. Otkrio je i Saturnov satelit Titan i tačno odredio trajanje njegove […]