Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas je Sveti Makarije: Nakon pustinjskog života dat mu je DAR kome su se svi divili

01 Februar 2023
1 min.
Danas je Sveti Makarije: Nakon pustinjskog života dat mu je DAR kome su se svi divili

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Makarija Egipatskog.

Predanje kaže da ga je zbog asketskog života, upornosti i izdržljivosti koju je pokazao, Bog nagradio darom da može da vaskrsava mrtve.

Makarije se oženio sa sa 19 godina, ali je sreća kratko trajala. Supruga mu je umrla neposredno nakon vjenčanja. Kako joj je obećao vernost do kraja života, nije želio da dođe u iskušenje, pa je odlučio da ode u pustinju, gde je živio čak 60 godina.

Toliko je uspeo da očisti svoj um od zlih pomisli i srce od zlih želja da ga je Bog obdario darom čudotvorstva. NJegovo smirenje zadivljavalo je ljude i demone.

Kad su ga pitali, zašto je toliko mršav i kad jede i kad ne jede, on odgovori: “Od straha Božijeg”.

Po povratku u civilizaciju sa 80 godina, Makarije je, prema legendi, išao od mjesta do mjesta i pomagao da se vaskrsnu hrišćani koji su ubijeno zbog vjere u Boga.

Živio je devedeset sedam godina.

Prema predanju pred samu smrt javio mu se heruvim koji mu je otkrio u viziji blaženi svijet nebeski, pohvalio trud i vrlinu njegovu i rekao mu, da je poslat da mu uzme dušu u Carstvo nebesko.

Povezani članci

Obilježavamo Benedikta Nursijskog: Ovo treba da uraditeb radi zdravlja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Benedikta Nursijskog. Prepodobni Benedikt iz Nursije u Italiji (480-543), brat blizanac svete Sholastike, smatra se ocem zapadnog monaštva u Evropi i jednim od najvećih svetih otaca Hristove vere. Rođen u Nursijskoj oblasti u Italiji 480. godine, od roditelja bogatih i znamenitih. U školi se ne zadrža dugo, jer sam […]

DANAS JE TEODOROVA SUBOTA: Ovo žene nikako ne smeju da rade

Srpska pravoslavna crkva i verenici danas obeležavaju Teodorovu subotu. Teodorova ili Todorova subota uvek pada u prvu subotu velikog Vaskršnjeg posta. Ovaj dan je posvećen Svetom velikomučeniku Teodoru Tironu, koga crkva clavi 1. marta. Na Teodorovu subotu slavi se uspomena na njegovo javljanje episkopu Evdoksiju, prve subote prve nedelje posta. Za Svetog Teodora veruje se […]