Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Danas počinje obilježavanje 80 godina od stradanja Srba u Starom Brodu

27 Maj 2022
3 min.
Danas počinje obilježavanje 80 godina od stradanja Srba u Starom Brodu

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, danas i sutra biće obilježeno 80 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije u Starom Brodu i Miloševićima kod Višegrada koje su na monstruozne načine ubile ustaše Jure Francetića.


Obilježavanje će početi danas svečanom akademijom u višegradskom Domu kulture od 19.00 časova.

U Andrićgradu je sutra u 10.30 časova predviđen polazak turističkog broda sa zvanicama, a u 12.00 časova će u Starom Brodu na Drini biti služen parastos ubijenim civilima.

Polaganje vijenaca na spomen-obilježje i cvijeća u rijeku Drinu je u 12.20 časova, a u 12.30 je predviđeno obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju će prisustvovati i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju čine narodni poslanici Pero Petrović, LJubiša Krunić i Aleksandar Glavaš, najavljeno je iz Narodne skupštine.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je juče da se ovaj događaj u Starom Brodu na Drini i Miloševićima obolježava da nikada ne bi zaboravili da su zločinci bili Hrvati i muslimani, a Srbi žrtve.

Milunović je naglasio da je komunistička vlast, nastojeći da uspostavi režim bratstva i jedinstva, sakrila ovaj događaj od očiju javnosti.

On je podsjetio da je 22. marta 1942. godine počinjen težak zločin nad srpskim narodom koji je pokušao da spas potraži u Srbiji, da je 326 djevojaka tražeći spas od ustaša skočilo u Drinu.

“Na cijelom platou prema Drini kretalo se oko 25.000 žena, djece i staraca, koji su imali namjeru da pređu rijeku na skelskom prelazu u Starom Brodu i potraže spas u Srbiji. Ustaše su u ovom pokolju ubile više od 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila, žene su silovali i bacali u Drinu”, rekao je Milunović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

On je istakao da se poslije Drugog svjetskog rata mali broj preživjelih nadao da će zločince stići pravda i da će biti pozvati da svjedoče pred sudovima, ali je komunistička vlast sakrila od očiju javnosti.

Program obilježavanja biće realizovan u prisustvu predstavnika institucija Republike Srpske, srpskih predstavnika u institucijama BiH, opštine Višegrad, grada Istočno Sarajevo, opština Han Pijesak, Rogatica, Foča, Novo Goražde, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a, gradskih i opštinskih organizacija i građana.

Tokom ustaške ofanzive 1942. godine mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Najmasovnije ubijanje počinjeno je 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala i do početka maja 1942. godine.

U Starom Brodu osveštan je Spomen-muzej starobrodskim žrtvama u okviru obilježavanja 77 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije.

U Spomen-muzeju postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju, u nabujalu Drinu.

SRNA

Povezani članci

Karadžić primio terapiju i malo je bolje

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji se nalazi u britanskom zatvoru, primio je terapiju i malo je bolje, izjavila je Srni njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević i zahvalila svima koji su se angažovali nakon saznanja da njen otac trpi užasne bolove i da nema ljekarske pomoći. “Nazvao me prije nekoliko minuta i rekao da je […]

Petronijević: Zatraženo od Haga da se uključi da se pomogne Karadžići

Advokat Goran Petronijević rekao je da je hitno napisao mejl sudiji u Hag Grasijeli Gati Santani zbog lošeg zdravstvenog stanja prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, a da mu se u britanskom zatvoru niko ne javlja. Petronijević je potvrdio da je Karadžić, koji se nalazi u britanskom zatvoru, veoma loše, da je zvao i rekao […]