Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Danas SLAVIMO POLAGANJE POJASA PRESVETE BOGORODICE: Praznik koji žene najviše poštuju

13 Septembar 2023
1 min.
Danas SLAVIMO POLAGANJE POJASA PRESVETE BOGORODICE: Praznik koji žene najviše poštuju

Praznik Polaganje pojasa Presvete Bogorodice posvećen je jednoj od hrišćanskih relikvija, pojasu, koji je prema predanju pripadao majci Isusa Hrista – Bogorodici Mariji.

Prema verovanju pojas je isplela sama Bogorodica od kamilje dlake, a čuva se navodno u svetogorskom manastiru Vatoped. Oov je jedna od većih dragocenost koaj je sačuvana od Hristove majke.

Sve je počelo nakon smrti Bogorodice Marije. Sveti Toma je u grobu Hristove majke pronašao samo pojas, on je jedino ostao nakon njenog uspenja. Uzeo ga je i čuvao kao relikviju do kraja života.

Pojas je kroz vekove imao različite puteve, u prvim vekovima čuvan je u Jerusalimu, da bi u 4. veku bio prenet u Kapadokiju. Potom je stavljen u zlatni kovčeg i donet u Carigrad gde nije vađen sve do vremena Lava Mudrog.

Polaganje pojasa Presvete Bogorodice se kao zvaničan crkveni praznik proslavlja od sredine 12. veka.

U našim krajevima ovaj neobični praznik najviše poštuju žene i parovi koji imaju probleme sa začećem. Oni na današnji dan odlaze u crkve i manastire posvećene Bogorodici jer se veruje da će im molitve doneti potomstvo. Ima i onih koji ovaj praznik proslavljaju kao krsnu slavu.

Povezani članci

Danas je praznik velikih mučenika: Evo šta bi trebalo da uradimo za sreću

Srpska pravoslavna crkva danas se seća na stradanja svetitelja i mučenika Trofima, Savatija i Dorimedonta. Današnji dan u crkvenom kalendaru posvećen je trojici hrišćanskih mučenika. Trofim, Savatije i Dorimedont nisu bili istog porekla, ali im je vera u Hrista bila zajednička. Legenda kaže da su Trofim i Savatije uhapšeni za vreme praznika u čast boga […]

Vjernici danas slave SVETU ARIJADNU: Ovo su vjerovanja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetu mučenicu Arijadnu. Arijanda je hiršćanska svetiteljka iz 2. veka. Bila je zaštitnica potlačanih i ugnjetavanih. Prema narodnom predanju kao veoma mlada postala je robinja kod nekog vlastelina, a kao jedina hrišćanka u okruženju nailazila je na brojne muke. Nakon što je vlastelinu rođen sin, on je […]