Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Do 2028. u funkciji prva linija metroa u Beogradu

01 Decembar 2021
2 min.
Do 2028. u funkciji prva linija metroa u Beogradu

U Beogradu će do 2028. godine prva linija metroa biti završena i potpuno u funkciji, rekao je ministar finansija Srbije Siniša Mali.


On kaže da će do 2030. godine i druga linija beogradskom metroa biti završena i u funkciji.

“Ne samo da time rešavamo saobraćajne gužve i da je to ekološki dobar projekat, već je to novi zamajac za veći i brži ekonomski rast”, naveo je za Mali za TV “Pink” i podsjetio da se na izgradnju metroa u Beogradu čeka više od 50 godina.

On je naveo da su neki imali ideju da metro bude samo za bogate, u centru grada, što nema smisla jer je saobraćaj u tom dijelu prijestonice već razvijen.

“Najveći protok ljudi je upravno na poziciji od Železnika, preko Sajma, ka gradu i ka Mirijevu, zbog toga smo na ovakav način i koncipirali izgradnju”, istakao je Mali, dodajući da će se graditi i treća linija.

Radovi na izgradnji metroa u Beogradu počeli su 22. novembra na Makiškom polju, gradnjom infrastrukture i nasipa budućeg depoa.

Predviđeno je da prva linija metroa povezuje Železnik i Mirijevo, a kada u potpunosti bude završena, biće duga 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu.

Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometar i imaće 23 stanice. Ukrštaće se na Savskom trgu.

Beograd će do 2030. godine dobiti dvije linije metroa dužine 42 kilometara sa 43 stanice, 223 kilometara “BG voza” sa 76 stanica i 500 polazaka dnevno i 42,6 kilometara nove tramvajske mreže.

Dvije linije metroa koštaće oko 4,6 milijardi evra, proširenje “BG voza” i novi tramvaji oko 1,5 milijardi evra.

SRNA

Povezani članci

Policija Austrije traži ove žene zbog nestanka male Danke (FOTO)

Bečka policija zatražila je danas po nalogu javnog tužioca Austrije objavljivanje novih fotografija na kojima se vidi djevojčica koja liči na nestalu Danku Ilić. Kako se navodi u saopštenju policije nalog je izdat jer se sumnja na otmicu djeteta i istovremeno pozivaju se svi koji poznaju žene ili znaju gde se one najave da se […]

Austrijska policija: Velika vjerovatnoća da je na snimku iz Beča dvogodišnja Danka Ilić

Austrijska policija se zvanično oglasila povodom snimka od subote koji je napravio srpski državljanin na tramvajskoj stanici u Beču, a na kojem se vide dvije žene sa devojčicom koja liči na nestalu Danku Ilić. olicija navodi da su članovi porodice dvogodišnje djevojčice izjavili da je na snimku najvjerovatnije ona. U Srbiji se nastavlja istraga u […]