Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Dodik jedina prepreka formiranju islamske države u srcu Evrope

20 Januar 2022
3 min.
Dodik jedina prepreka formiranju islamske države u srcu Evrope

Stručnjak za politički marketing Aleksandar Zobenica istakao je da je Milorad Dodik u ovom trenutku jedina prepreka formiranju islamske države u srcu Evrope i da je to činjenica koja je nepobitna.


“Ono što Amerikanci ne vide ili, bolje rečeno, ne žele da vide jeste da u ovom trenutku jedina prijetnja teritorijalnoj cjelovitost BiH dolazi iz Sarajeva jer Bošnjaci zagovaraju unitarnu BiH, a BiH je definisana u Dejtonu kao državna zajednica dva entiteta i tri naroda. Oni to ne žele da vide jer već 27 godina podržavaju tu teoriju o unitarnoj BiH”, ukazao je Zobenica.

On je ocijenio da su sankcije koje je Amerika uvela Dodiku samo ojačale njegovu poziciju i potvrdile ispravnost stava koji on zastupa.

“Milorad Dodik predstavlja ubedljivo najjaču političku figuru u Republici Srpskoj i u ovom trenutku ne postoji niko na domaćoj političkoj sceni ko bi mogao da ga ugrozi na toj poziciji. On je dobio ubedljivo najviše glasova građana Republike Srpske na proteklim izborima. Upravo se u toj činjenici I nalazi najveći problem, jer bi stranci da dovedu na vlast u Republici Srpskoj sebi podobne ljude koji će ispunjavati njihove zahteve”, naglasio je Zobenica.

Ako se uzme u obzir da EU po prvi put nema jedinstven stav o BiH tj. Republici Spskoj i da ne mogu da uvedu sankcije u cijelosti, dodao je Zobenica, onda vam je jasno da je Republika Srpska dobro organizovanom diplomatskom ofanzivom u ovom trenutku uspjela da odbrani svoj narod.

Prema njegovim riječima, opozicija u Republici Srpskoj je heterogena i nema zajednički činilac osim toga da žele po svaku cijenu da dođu na vlast, makar to bilo i na štetu Republike Srpske.

“Čak ni veoma intezivan pritisak stranog faktora i uvođenje sankcija Dodiku nije pomogao da se opozicija homogenizuje i nastupa jedinstveno. Svi Srbi u Republici Srpskoj koji imaju plan i pokušavaju da dođu na vlast uz pomoć stranog faktora treba da naprave jedan test, neka traže državljanstvo tih zapadnih država sa kojima prave pakt za dolazak na vlast i neka vide da li će dobiti to državljanstvo. Sve će im biti jasno, nama već jeste”, rekao je Zobenica za politički magazin “Faktor”.

On je dodao da je već sada poznato da svi politički činioci opozicije neće jedinstveno podržavati svoje kandidate za inokosne funkcije, čak ni cjelokupne stranke čiji su kandidati nisu jedinstvene u podršci.

Govoreći o uvođenje sankcija ATV-u, Zobenica je istakao da sankcije jednoj privatnoj medijskoj kući uvode isti oni Amerikanci koji se godinama “zalažu” za slobodu medija, zapravo samo onih medija koji su pod njihovom kontrolom.

On je konstatovao da je to direktan uticaj na nezavisno novinarstvo i pritisak na slobodu medija.

“Povezivanje ATV sa porodicom Dodik je samo jeftin trik ili razlog za uvođenje sankcija jer pravi razlog leži u činjenici da stranci nemaju uticaj na uređivačku politiku tog medija što im ne odgovara. Oni preko svojih medija u BiH i Republici Srpskoj konstantnim fabrikovanjem afera žele izazvati osećaj straha i nesigurnosti kod građana Republike Srpske kako bi uticali na njihovo političko opredeljenje”, zaključio je Zobenica.

SRNA

Povezani članci

Višković i Cvijanovićeva sa azerbejdžanskim ambasadorom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović razgovarali su danas sa ambasadorom Azerbejdžana u BiH Vilajatom Gulijevim o mogućnostima razvoja privredno-ekonomske saradnje. Višković je na sastanku u Banjaluci govorio o potencijalima za buduću saradnju i istakao da je Republika Srpska opredijeljena za realizaciju zajedničkih projekata u oblastima infrastrukture, energetike, […]

Amidžić: Finansiranje institucija BiH neće doći u pitanje

Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH važila je do danas, ali institucije neće ostati bez sredstava, potvrdio je za Avaz ministar finansija u Savjetu ministara Srđan Amidžić. S obzirom da budžet za ovu godinu još nije usaglašen sa globalnim okvirom Fiskalnog savjeta za period 2024 – 2026. godina, usvojenim krajem januara, Amidžić je donio novu […]