Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Dodik, Konaković: Pitanje “Buk Bijela” riješiti na bazi ranije postignutih prijedloga

01 Februar 2023
2 min.
Dodik, Konaković: Pitanje “Buk Bijela” riješiti na bazi ranije postignutih prijedloga

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da pitanje projekta hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini treba riješiti na bazi ranije postignutih prijedloga, kao i da je Srpska dala saglasnost kada je riječ o granicama.


“Mislim da to treba biti riješeno na bazi već postignutog prijedloga koji, vjerujem, može da bude prihvatljiv ili neke korekcije koje treba učiniti. To pitanje treba riješiti što nije sporno”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedinom Konakovićem, podsjetio da je ranije bio postignut dogovor između komisija BiH i Srbije u vezi sa granicama, kao i da je saglasnost dala hrvatska komponenta na nivou BiH.

“Onda su Bakir Izetbegović i njegova stranka /SDA/ to problematizovali”, dodao je Dodik.

Konaković smatra da pravni timovi moraju tražiti rješenja kako se stvari mogu sporvesti u okviru Ustava i zakona u BiH, a ne da traže rješenja kako nešto zakočiti.

On je istakao da je za BiH dobar svaki hidroenergetski projekat u ovome vremenu i uz ovakve cijene električne energije.

Konaković je naveo da sve mora biti u ustavnim okvirima, nadležnostima BiH i entiteta.

“Kad govorimo o nadležnostima, često govorim o problemima u Federaciji BiH i nekim opštinama koje na isti način postupaju suprotno stavovima koje ja zagovaram”, rekao je Konaković.

Konaković se nada da će uskoro biti riješeno i pitanje granica, kao i da se dogovara njegova posjeta Hrvatskoj, te da je ovo preduslov za započinjanje novih projekata.

SRNA

Povezani članci

Košarac: Zašto političko Sarajevo ima potrebu da budi aveti rata?

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da politika Republike Srpske podrazumijeva mir, stabilnost, poštovanje Dejtona i Ustava kroz dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ali da političko Sarajevo ima konstantnu potrebu da budi aveti rata zveckajući oružjem. Košarac je naglasio da je bezbjednosna situacija u BiH stabilna i da ne postoje bezbjednosni […]

U BiH se sve manje kupuje nakit, drastično pao uvoz zlata

Iako je uvoz plemenitih metala u BiH i prošle godine bio veliki te dosegao cifru od 47,5 miliona KM, uvoz zlata je drastično smanjen, pa ga je tako u odnosu na 2022. godinu, kada je u zemlju uvezeno zlato vrijedno tri miliona maraka, lani stiglo tri puta manje, odnosno samo 941.915 KM. Prema podacima Uprave […]