Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Intervju – Strahinja Bašević, v. d. direktora ŠG „Romanija“: Iza nas je izazovna, ali uspješna godina

14 Januar 2022
5 min.
Intervju – Strahinja Bašević, v. d. direktora ŠG „Romanija“: Iza nas je izazovna, ali uspješna godina

U Šumskom gazdinstvu „Romanija“ tokom 2021. godine zadržan je kontinuitet pozitivnog poslovnog rezultata. Ostvaren je godišnji plan prihoda i fizički obim proizvodnje. Vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Strahinja Bašević zadovoljan je kako je protekla poslovna godina i očekuje da će konačan ishod biti pozitivan, prvenstveno zahvaljujući nesebičnom zalaganju svih radnika.

Ako uzmemo u obzir da se proces rada odvijao u vrijeme pandemije virusa korona, onda je logično pitanje: da li je to uticalo na plan i program?

Bašević: Bilo je otežano organizovati poslovne procese i aktivnosti zbog angažovanja velikog broja radnika uz maksimalno poštovanje propisanih epidemioloških mjera. Virus korona nije ostavio uticaj na plasman i prodaju šumskih drvnih sortimenata, koji su se odvijali neometano, jer je na tržištu bila veća potražnja za njima nego ranijih godina. Posljedice pandemije odrazile su se kroz povećanje cijene energenata i repromaterijala što je direktno uticalo na troškove izvođača radova koji su poslovali na ivici pozitivnog poslovnog rezultata, od čega je zavisila sama dinamika izvođenja radova. Isti problemi su uticali na povećanje troškova naše vlastite radne snage.

Po ustaljenoj praksi organizovane su akcije pošumljavanja u svim radnim jedinicama. Koliki je broj posađenih sadnica i na kojim lokacijama je vršena sadnja?

Bašević: Pošumljena površina iznosi oko 47 hektara a lokaliteti na kojima je pošumljavano su: Šenkovići, Kula, Parževići te Biosko i Hreša, koji su pod šumskom upravom Istočni Stari Grad, a kojim gazduje ŠG „Romanija“. Pošumljeno je sa oko 95.000 sadnica, od čega preovladavaju smrča oko 55.000, bijeli bor oko 38.000 i crni bor oko 2.500 komada sadnica. Radovi su završeni sa vlastitom radnom snagom uz pomoć radnika iz Direkcije Javnog preduzeća. Pošumljavanje koje se obavlja iz godine u godinu ima za cilj povećanje površine pod šumama na teritoriji našeg gazdinstva.

Sektor za ostale šumske proizvode i djelatnosti osnovan je od prošle godine. Šta to podrazumijeva?

Bašević: Donošenjem novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Javnom preduzeću „Šume“ AD Sokolac u ŠG „Romanija“ predviđena je radna jedinica za ostale šumske proizvode i djelatnosti. Novoformirana RJ se bavi sakupljanjem svih biotičkih proizvoda, osim šumskih drvnih sortimenata, a koji mogu da se sakupljaju za ishranu ili trgovinu i odnose se na samoniklo šumsko bilje, proizvode životinjskog porijekla, zatim na proizvode nežive prirode koji se nalaze u šumi. U ostale šumske proizvode biljnog porijekla spadaju jestivo i aromatično bilje, gljive, šumsko voće i plodovi. U proizvode životinjskog porijekla spadaju pčele i njihovi proizvodi. U toku 2021. godine pomenuta RJ ostvarila je prihod od oko 25.000 KM, što je najveći zabilježeni u ovom sektoru u čitavom Javnom preduzeću. Prihodi se odnose na naplaćenih 5% naknade za revitalizaciju ostalih šumskih proizvoda za sakupljane proizvoda od ovlaštenih sakupljača, a to su: „ŽAR – CO“ Sokolac, „Sezona“ Foča i „Bilje i ljekobilje“ Sokolac.

ŠG „Romanija“ vrši sanaciju i asfaltiranje šumskih puteva. Da li možete navesti koje su dionice rekonstruisane i kolika je vrijednost radova?

Bašević: Asfaltiranje je urađeno na sljedećim dionicama: Bjelosavljevići–Pavičići 472 m, Margetići–Preljubovići 1.115 m, Novo Selo–Bukovik 168 m, zatim Sajice–Rakoči 355 m i Banjani–Koprivice 638 m. Ukupno je asfaltirano 2.750 m vrijednosti od oko 170.500 KM. Investiciono održavanje puteva urađeno je u iznosu od oko 105.000 KM. Uloženo je oko 367.000 KM u izgradnju, rekonstrukciju i održavanje šumskih puteva. Za potrebe rekonstrukcije i održavanja puteva vlastitom radnom snagom, nabavili smo radnu mašinu – valjak, po cijeni od 23.000 KM. Takođe, kupili smo dva minibusa GAZ od „Lada auta“ d.o.o. Banja Luka, u iznosu od 105.000 KM.

Ovog ljeta zabilježeno je nekoliko šumskih požara na lokalitetima kojima gazduje ŠG „Romanija“. Koliko iznosi zahvaćena površina i materijalna šteta?

Bašević: Bilo je ukupno 11 požara, dva visoka, 8 prizemnih i 1 podzemni. Dva požara su prouzrokovala veću materijalnu štetu gdje se moralo pristupiti sprovodđenju sanitarnih sječa u RJ Palež i RJ Kaljina. Štete su višestruke i tačnije podatke ćemo imati nakon detaljnije analize. Ukupna površina koju su zahvatili požari je 53,13 hektara. Uzrok svih požara je ljudski faktor. Na gašenju požara učestvovalo je oko 140 radnika ŠG „Romanija“, 20 vatrogasaca i 14 građana. Bitno je napomenuti, da je uz pomoć Grada Istočno Sarajevo i Vatrogasnog odjeljenja nabavljeno i vatrogasno vozilo FAP 1620 za potrebe efikasnijeg gašenja požara.

Organizovano je po prvi put sportsko-zabavno druženje za zaposlene. Da li će to postati tradicija?

Bašević: Održano je 21. jula na lokalitetu Kopito, kojem je prisustvovalo više od 300 radnika od ukupno 380 zaposlenih u ovom organizacionom dijelu JPŠ. Skup je organizovan na incijativu menadžmenta Gazdinstva težeći da ovakav tip druženja doprinese zbližavanju zaposlenih, stvaranju pozitivnog ambijenta u poslovnim odnosima, kao i ostvarenju izuzetnih rezultata našeg preduzeća. Organizovana su takmičenja u više sportskih disciplina sa ostalim zabavnim sadržajem uz druženje, koje je organizovano sa namjerom da preraste u tradiciju i da ovakav vid okupljanja bude primjer ostalim poslovnim kolektivima.

Plan za 2022. godinu?

Bašević: Planom za iduću godinu predviđen je isti sječivi etat kao i za prethodnu. Planirano je pošumljavanje na 42 hektara, ulaganje u rekonstrukciju – asfaltiranje oko 4 km puteva i investiciono održavanje puteva (rekonstrukcija sa izmjenama bitnih elemenata puta) oko 7 km.

Što se tiče radne mehanizacije, planirana je nabavka vučnog voza – labudice za prevoz vlastitih sredstava za eksploataciju, odnosno traktora i drugih radnih mašina. Planirano je obnavljanje voznog parka nabavkom dva nova kombibusa, dva terenska vozila, građevinske mašine grejdera, koja će služiti efikasnijoj popravci puteva. Planiran je nastavak ulaganja na izgradnji lovačke kuće na Romaniji sa ugostiteljskim sadržajima, radi upotpunjavanja turističke ponude Gazdinstva, komercijalizacije i stvaranja dodatnog prihoda.

Predviđeno je da se radi i fasada na poslovnoj zgradi radi povećanja energetske efikasnosti, u cilju stvaranja boljih uslova za rad radnicima. RJ Lovstvo, kao jedan novi segment pravljenja lovne ponude, u bliskoj budućnosti kreće u realizaciju višegodišnjeg projekta unošenja – introdukcije evropskog jelena u naša lovišta, koji će se naći kao lovna ponuda lovcima Balkana i cijele Evrope, čime će se otvoriti jedna nova dimenzija na našoj regiji u lovno-turističkom pogledu.

Infocentar

Povezani članci

Šehovac: Stranci nijemi na otimanje srpske zemlje u Sarajevu

Imovina Srba u sarajevskim opštinama ponovo je meta otimanja od strane tamošnjih vlasti, a u rješavanje ovog problema treba da se uključi Parlament BiH i međunarodna zajednica, koja se toliko kune u zaštitu privatne imovine, rekao je predsjednik Udruženja “Istina i pravda” iz Istočnog Sarajeva Dušan Šehovac. Šehovac je u intervjuu “Glasu” povodom konstantnih upozorenja […]

Branka Raljić o drugoj sezoni podcasta “Druga strana mene”; Nikola Drobnjak o defektologiji, roditeljstvu i okončanju zlatne karijere (VIDEO)

Nakon uspješne prve sezone Branka Raljić počela je emitovanje druge sezone svog podcasta pod nazivom “Druga strana mene”. U drugoj sezoni podcasta svoju drugu stranu pokazao je poznati šampion kik bokser iz Zvornika Nikola Drobnjak koji je govorio o defektologiji, maloljetničkoj delikvenciji, borbi protiv nasilja, svojim pobjedama, porazima, podršci, roditeljstvu i okončanju svoje zlatne karijere. […]