Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 11.04.2021.
AGRARNI FOND ISTOČNOG SARAJEVA: PODRŠKA POLJOPRIVREDNIM DOMAĆINSTVIMA KOJA SE BAVE UZGOJEM POVRĆA
Četvrtak, 08.04.2021. | Princip News
Agrarni fond Istočnog Sarajeva raspisao je u utorak javni poziv za podršku poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada na koji se mogu prijaviti poljoprivredna domaćinstva koja namjeravaju da se bave uzgojem povrća. Podrška se odnosi na dodjelu rasada povrća za plasteničku proizvodnju i sadnog materijala za proizvodnju na otvorenom, rekla je direktor Agrarnog fonda Ivana Novaković.

Novakovićeva je pojasnila da je cilj ovog programa podrška ekonomskom osnaživanju poljoprivrednih domaćinstava kroz povećanje domaće proizvodnje i smanjenje uvoza.

„Na javni poziv može se prijaviti jedan član određenog domaćinstva. Procedura nije komplikovana, uz prijavu koja se može pronaći na internet stranici Gradske uprave ili u prostorijama Agrarnog fonda, potrebno je dostaviti fotokopije lične karte, prijave prebivališta i kućnu listu. Ako lica koja se prijavljuju pripadaju osjetljivim kategorijama stanovništva, potrebno je da dostave i određene dokaze o svom statusu, na osnovu čega će imati prednost pri dodjeli sadnog materijala“, naglasila je Novakovićeva.

Direktor Agrarnog fonda rekla je da su predmet javnog poziva sjemenski paketi namijenjeni proizvodnji na otvorenom za domaćinstva koja raspolažu poljoprivrednim zemljištem minimalne površine 500 metara kvadratnih, kao i paketi za domaćinstva koja se bave uzgojem paprike i paradajza u plasteniku, a raspolažu plastenikom od 50 ili 100 metara kvadratnih, navedeno je na sajtu grada Istočno Sarajevo.

Novakovićeva je rekla  da na teritoriji Istočnog Sarajeva još ne postoji jedinstvena baza podataka na osnovu koje bi se moglo znati kakvim resursima grad raspolaže kad je riječ o  poljoprivrednoj proizvodnji.

„Agrarni fond Istočnog Sarajeva trebalo bi da, putem opština, ostvari direktnu komunikaciju sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja cijelog grada, kako bismo stekli uvid u stvarne potrebe proizvođača, ali i direktno, od ljudi na terenu, saznali koji su to njihovi problemi“, navela je Novakovićeva.

Prema njenim riječima, prvi korak u narednom periodu trebalo bi da bude kreiranje jedinstvene baze podataka na nivou grada, pri čemu bi Agrarni fond preuzeo ulogu koordinatora između opština.

„Bez baze podataka na nivou cijelog grada ne možemo obezbijediti veća finansijska sredstva koja bi omogućila značajniju poljoprivrednu proizvodnju, jer ne možemo zajednički aplicirati ka međunarodnim fondovima za dodjelu bespovratnih sredstava u ovoj oblasti“, zaključila je Novakovićeva.
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
LAZIĆ: RUSKI DOBROVOLJCI ZAJEDNO SA VRS BRANILI SRPSKU NEJAČ U VIŠEGRADU
Niko nema pravo, niti može zabraniti obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu koji su rame uz rame sa pripadnicima Vojske Republike Sr...
"CRNOGORSKO PROLJEĆE" TRAŽI OSTAVKU KRIVOKAPIĆEVE VLADE
Građani Podgorice okupljaju se kako bi krenuli u auto-kolonu ulicama grada. Oni se nalaze na zaobilaznici kod Plantaža na Zabjelu, gdje je grafit...
OBILJEŽEN DAN STRADANJA 11 PRIPADNIKA MUP-a U SKELANIMA
Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo danas su u Skelanima kod Srebrenice, povodom 12. aprila, dana stradanja 11 pripadnika MUP-a Republik...
U SARAJEVU NESTAO DVADESETŠESTOGODIŠNJI DINO EMKIĆE, SPASIOCI U POTRAZI
Spasioci tragaju za Dinom Emkićem /26/ čiji je nestanak iz porodične kuće u naselju Ahatovići prijavljen Gorskoj službi spašavanja Sarajevo....
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Meridijan banercic
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
VAKCINISANO 150 GRAĐANA PALA STARIJIH OD 65 GODINA
Subota, 10.04.2021.
Republika Srpska
U SRPSKOJ OD SUTRA NA SNAZI UBLAŽENE MJERE
Nedelja, 11.04.2021.
BIH
DODIK: U SRPSKU OVIH DANA STIŽU NOVE KOLIČINE VAKCINE "SPUTNJIK VE"
Petak, 09.04.2021.