Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 26.09.2020.
BJELICA: ŠTO PRIJE ZAVRŠITI SA PREDMETIMA RATNIH ZLOČINA
Četvrtak, 17.09.2020. | Princip News
Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica poručio je da je neophodno ubrzati i što prije završiti sa svim predmetima i optužbama za ratne zločine u BiH i ne praviti alibi za vlastiti nerad, te napomenuo da djelovanje agencija i službi BiH u noćnim časovima, sa holivudskim primjesama i scenografijom, ne doprinosi onome što ljudi nastoje da grade, a što se često naziva suživot.

"Želim da poručim da prestanu da zarad svojih primanja i privilegija otežu sa predmetima, brinući se jedino za ličnu egzistenciju, i ono `šta kad nestane predmeta?`", naveo je Bjelica u saopštenju nakon jučerašnjeg hapšenja devet lica pod sumnjom da su počinila ratni zločin u Novoseocima kod Sokoca.

On je naveo da su nesreća i zlo koje je zadesilo stanovnike sela Novoseoci dio kruga zla koji traje i koji mora biti prekinut dobrim djelima i čojstvom, a pravdati ili pokušavati opravdati jedno zlo drugim nije nešto što će dovesti do pravde i civilizovanog odnosa prema prošlosti.

Bjelica naglašava da odnos Srba i Bošnjaka u Sokocu i na prostoru Romanije i Glasinca ne smije biti posmatran isključivo kroz primjere lošeg i pogrešnog učinjenog jednih prema drugima, već je važno sagledati širu sliku i istoriju odnosa, te svakodnevno raditi na prevazilaženju lošeg i izgradnji dobrog.

Bjelica podsjeća da u Sokocu nije bilo logora niti zatvora za tada muslimansko stanovništvo i da su stanovnici sokolačkog sela Vrhbarje na granici sa Rogaticom, u ratnim godinama živjeli u dobrim odnosima sa komšijama Srbima, jedan dio je pred kraj rata, zbog nedostatka hrane otišao na teritoriju pod kontrolom Armije BiH, što su zabilježile i TV ekipe. Kad je rat završen, oni su se vratili i dalje žive sa komšijama Srbima.

On kaže da je zbog blizine linije fronta, a na inicijativu predsjednika susjedne opštine Olovo Dževada Abazovića, privremeno evakuisano muslimansko stanovništvo sokolačkih mjesnih zajednica Knežine i Kaljine na područje Olova, dok su se srpski civili iz Olova sklonili na područje Sokoca, te da se poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma dio Srba vratio u Olovo, a najveći broj Bošnjaka u Sokolac.

"Usijane glave kojih ima u svim ratovima i kojih je, nažalost, bilo i u ovom moraju odgovarati. Za pomenuti zločin Vojska Republike Srpske je trebala kazniti naredbodavce i direktne izvršioce. Oni su se oglušili o naredbe viših vojnih i civilnih vlasti Republike Srpske", kaže Bjelica.

On je ukazao na štetu koju međuljudskim odnosima nanosi konstantno podgrijavanje strasti i emocija.

"Kako govoriti o projektima sa mladim ljudima iz Sarajeva? Kako graditi i uređivati prostor za alpiniste, penjače na Romaniji? Kako unapređivati turističke potencijale? Realizovati privredne projekte? Dok se dugim cijevima upada u kuće ljudi, dok svako može biti priveden samo zbog sumnje i držan koliko kome padne na pamet. Ponovo se šetaju neki agenti u civilu, kao u mračna vremena Udbe", ukazuje Bjelica, napominjući da se takvim djelovanjem stvara animozitet i podozrenje prema svima koji su nepoznati, "a došli su u našu opštinu i grad".

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH juče su, postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske u Sokocu i Sarajevu uhapsili devet lica zbog sumnje da su počinila krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saopšteno je iz Sipe.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
IVAN ČEKIĆ- KOLEKCIONAR KUTIJA CIGARETA IZ ISTOČNOG SARAJEVA (FOTO)
Dvadesetsedmogodišnji Ivan Čekić iz Istočnog Sarajeva ima neobičan hobi. On je kolekcionar kutija cigareta koje prikuplja već devet godin...
JAHORINA FILM FESTIVAL: FILM "MJESEČEVE KAPI" DOBITNIK GRAN PRIJA
Film "Mjesečeve kapi" autorke Joran Iver Hadani iz Izraela dobitnik je Gran prija Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma "Jahorina ...
TEGELTIJA: IZ BUDŽETA ZAJEDNIČKIH INSTITUCIJA 15 MILIONA KM ZA ZDRAVSTVENI SEKTOR
Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija najavio je da će sljedeće sedmice biti stavljeno na raspolaganje 42 miliona KM pomoći koja je...
OSVEŠTANJE SPOMENIKA PATRIJARHA PAVLA U PALAMA 17. OKTOBRA
Spomenik blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, visok dva i po metra, koji je postavljen ispred Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila u Pal...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
DOKTOR ŠAPONJIĆ: MISLIO SAM DA NEĆU PREŽIVJETI
Subota, 26.09.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ 72 SLUČAJA VIRUSA KORONA, DVOJE PREMINULO
Petak, 25.09.2020.
BIH
DODIK: SLOBODA - KLJUČNA RIJEČ ZA SRPSKI NAROD
Četvrtak, 24.09.2020.