Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 05.03.2021.
ĆOSIĆ OD FEBRUARA U FOTELJI GRADONAČELNIKA
Subota, 16.01.2021. | Princip News
Novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, koji je mandat osvojio na lokalnim izborima, trebalo bi da u tu fotelju zasjedne početkom idućeg mjeseca, potvrđeno je u petak “Glasu Srpske”.

Na izborima 15. novembra prošle godine građani Istočnog Sarajeva su prvi put direktno birali gradonačelnika, a najviše glasova osvojio je Ćosić (SNSD), koji je sertifikat od Centralne izborne komisije (CIK) BiH preuzeo 22. decembra, od kada mu teče mandat. Međutim, još aktuelnom gradonačelniku Nenadu Vukoviću (PDP), koji je biran indirektno u Skupštini, mandat ističe u martu ove godine, tako da je on i dalje na čelu ovog grada.

To je u proteklom periodu izazvalo niz kontradiktornosti, ali i teških riječi između gradonačelnika, a u cijelu priču uključeno je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Iz tog resora je krajem decembra rečeno da primopredaja dužnosti, prema zakonskim odredbama, nakon izbora treba biti obavljena najkasnije osam dana od dana potvrde mandata.

Svi rokovi su do sada prošli, ali je, kako su za “Glas Srpske” potvrdili i Ćosić i Vuković, u proteklim danima bilo dosta razgovora i pregovora zbog novonastale situacije, koji su rezultovali dogovorom da se sve, ipak, završi na korektan način.

"Plan je da sve završimo u narednim danima. Izborna volja građana mora biti sprovedena do kraja", istakao je Ćosić.

Vuković je krajem prošle godine isticao da se u mišljenju ministarstva, da bi bilo korektno, mora staviti zapeta i navesti: “ako je istekao mandat gradonačelniku”.

Za “Glas” je u petak istakao da su određene aktivnosti dovele do toga da su na dobrom putu da sve bude završeno kako treba.

"Mislim da smo veoma blizu nekog rješenja i lično ću se, kao aktuelni gradonačelnik, potruditi da pomognem u rješavanju novonastale pravno nedorečene situacije. Razgovaramo svi u dobrom raspoloženju i mogu reći da stvari, ipak, idu u pozitivnom smjeru i da ćemo uskoro imati zadovoljavajuće rješenje. Uglavnom, nismo više u vezi sa ovim na nekim stranama, već svi na jednoj strani, koja se zove rješenje", istakao je Vuković, dodavši da u ovom momentu ne može detaljnije da priča o ovoj situaciji.

U Zakonu o lokalnoj samoupravi piše da će, ako primopredaja dužnosti između funkcionera u organima jedinice lokalne samouprave ne bude izvršena u roku iz člana 47. zakona, ministar u roku od tri dana donijeti naredbu da se primopredaja dužnosti mora izvršiti u roku od 48 časova od dana objavljivanja naredbe u “Službenom glasniku Republike Srpske” u prisustvu komisije, predstavnika Ministarstva uprave i lokalne samouprave i predsjednika klubova odbornika subjekata koji čine skupštinsku većinu. Iz ministarstva, do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nisu stigli odgovori na pitanja koje aktivnosti preduzimaju u vezi sa situacijom u Istočnom Sarajevu.

Blokada

Osim u Istočnom Sarajevu, ni stanovnici Doboja i Srebrenice još nisu zvanično dobili nove načelnike na pozicijama, ali ne zbog zavrzlama u vezi sa propisima, već zbog odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH da ne potvrdi rezultate zbog prijava da je bilo malverzacija u izbornom procesu. Većina članova CIK-a glasala je da bude sprovedena istraga koja još nije okončana, zbog čega sve više kritika stiže na njihovu adresu.


/GLAS SRPSKE/
Napiši komentar

Komentari (1)
KUCA KLARA
Subota, 16.01.2021.
DA, I????? BLAGO NJEMU. SELJACINA :))))
Najnovije
LEBRON IZABRAO JOKIĆA I DONČIĆA U SVOJU EKIPU
Srpski košarkaš Nikola Jokić učestvovaće na ovogodišnjem "Ol-star" meču NBA lige u timu Lebrona Džejmsa, koji ga je izabrao kao četvrtog p...
SOKOLAC: SUTRA ZAUPOKOJENE LITURGIJE I PARASTOSI
U Crkvi Svete Petke na Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" i Crkvi Svetog proroka Ilije u Sokocu, kao i manastiru Svete Trojice u Ozerkovi...
SUTRA ZIMSKE ZADUŠNICE
Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i vjernici obilježiće sutra Velike ili Vaskršnje zadušnice, kao znak sjećanja na sve preminule, kada se posjeć...
DOGODILO SE NA DANAŠNJI DATUM, 5. MART
Danas je petak, 5. mart, 64. dan 2021. godine. Do kraja godine ima 301 dan. 1133. - Rođen engleski kralj Henri Drugi Plantagenet, osnivač dina...
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Meridijan banercic
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
NA JAHORINI UHAPŠEN SLOBODAN MILUTINOVIĆ "SNAJPER"
Srijeda, 03.03.2021.
Republika Srpska
DANAS SJEDNICA REPUBLIČKOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE, STRUKA PREDLAŽE DODATNE MJERE
Četvrtak, 04.03.2021.
BIH
GORDANA TADIĆ: DANAS IZRUČENJE ELEZA U BiH
Srijeda, 03.03.2021.