Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 12.11.2019.
CRNJAK: SMANJEN BROJ OSUĐENIH MUŠKARACA, ŽENSKO ODJELJENJE POPUNJENO
Nedelja, 27.10.2019. | Princip News
U Kazneno-popravnom zavodu "Kula" Istočno Sarajevo posljednjih godina je smanjen broj muškaraca koji izdržavaju zatvorsku kaznu, dok je kapacitet ženskog zatvorskog odjeljenja u protekle tri godine popunjen blizu 100 odsto, kaže direktor ove ustanove Vukašin Crnjak.

Crnjak je izjavio Srni da je riječ o svim generacijama žena, ali da posebno zabrinjava sve veći broj u poodmakloj životnoj dobi, između 50 i 65 godina, sa kompleksnim zdravstvenim, psihološkim i psihijatrijskim problemima.

"Prošle godine smo počeli da razmišljamo o izradi projekta za proširenje kapaciteta ženskog odjeljenja. Moramo biti spremni i za neke trendove koji možda, u ovom trenutku, ne izgledaju logični", naglašava Crnjak.

On kaže da je, prema statistici, oko polovine žena koje izdržavaju zatvorsku kaznu osuđeno zbog ubistva, a ostale zbog krivičnih djela u oblasti saobraćaja, trgovine droge, utaje poreza ili drugih u oblasti privrednog kriminala.

"Imamo i slučajeve čedomorstva - to su teška krivična djela obično učinjena u stanju smanjene uračunljivosti. Te zatvorenice tretiramo kao i sve druge uz određenu podršku psihologa i psihijatra", naveo je Crnjak.

Prema njegovim riječima, tretman svih ostalih zatvorenica je sličan, a one imaju specifične zahtjeve i potrebe, posebno u vezi sa zdravstvenim tretmanom.

Zbog toga je prije nekoliko godina izgrađeno savremeno odjeljenje ženskog zatvora, što je Evropska komisija ocijenila kao značajan korak u izvršenju krivičnih sankcija u BiH.

Crnjak ističe da je ovo veoma specifična kazneno-popravna ustanova, u kojoj su u različita odjeljenja smještene različite kategorije osuđenih.

Ustanova ima pritvorsku jedinicu, te posebna odjeljenja za izdržavanje kazne zatvora za muškarce i žene, odjeljenje za maloljetne osuđenike, kao i i vaspitno-popravni dom za maloljetnice.

"Samim tim i organizacija i tretman moraju da budu različiti", kaže Crnjak i dodaje da tretman mora da se sastoji od niza različitih bezbjednosnih, penoloških, pedagoških, andragoških i drugih savremenih mjera, tehnika i metoda.

On je objasnio da postoji set krivičnih djela za koja osuđena lica mogu doći u Istočno Sarajevo.

"Mi uglavnom nemamo osuđenike na duge kazne i za teška krivična djela. Ima izuzetaka zato što KPZ u nadležnosti ima jedini ženski zatvor u Republici Srpskoj, pa sve kazne na koje budu osuđene ženska lica dolaze ovdje na izdržavanje", pojasnio je Crnjak.

On je rekao da je u ovoj kazneno-popravnoj ustanovi sve manje maloljetnih lica na izdržavanju zatvorske kazne.

"Trenutno se zbog ubistva na izdržavanju četvorogodišnje kazne nalazi jedno maloljetno lice. Pretpostavljam da se sudovi radije opredjeljuju da izriču mjere, a ne kazne kao najteži oblik sankcije. Mislim da se kazne zatvora ne izriču često zbog humanizacije odnosa prema maloljetnim licima, pa posljednjih godina imamo evidentno smanjenje maloljetnih osuđenika", kaže Crnjak.

Za resocijalizaciju zatvorenih brine 20 zaposlenih svih profila, među kojima su psiholozi, pedagozi, sociolozi, socijalni radnici, psihijatri i adekvatna zdravstvena služba.

Crnjak ističe da je proces resocijalizacije, koji se sastoji od vaspitnog rada, radnog angažovanja, kulturno-prosvjetnih i sportskih aktivnosti, te obrazovnog i stručnog usavršavanja, do sada omogućio nastavak normalnog života značajnom broju zatvorenika po odsluženju kazne.

On je rekao da je stanje bezbjednosti u ovoj ustanovi na zadovoljavajućem nivou - svakodnevno se prati, analizira, procjenjuje.

/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
NAJBOLJI RINGOVNI SUDIJA SVIJETA DOLAZI IZ TRNOVA
Svjetsko prvenstvo u kikboksu održano nedavno u Sarajevu dobilo je visoke ocjene za organizaciju, a priznanje je dobila i bh. sutkinja Dragana Vit...
JEDNO LICE TEŠKO POVRIJEĐENO U SAOBRAĆAJNOJ NEZGODI U MJESTU PODVITEZ
Muškarac čiji su inicijali I.G. /21/ zadobio je povrede opasne po život u sabraćajnoj nezgodi na lokalnom putu u paljanskom mjestu Podvitez. ...
RANDORIJU PET ZLATNIH MEDALJA NA EVROPSKOM KUPU ZA DJECU U MOSTARU (FOTO)
Džudo klub "Randori" osvojio je pet zlatnih i dvije srebrne medalje na međunarodnom turniru "Borsa open" koji je održan proteklog vikenda u M...
LONDON: ĐOKOVIĆ PROTIV TIMA OKO 21 ČAS
Srpski teniser Novak Đoković sastaje se sa Austrijancem Dominikom Timom u meču drugog kola Grupe "Bjern Borg" Završnog turnira u Londonu. Meč ...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
SAOBRAĆAJNA NEZGODA NA PUTU TRNOVO- ISTOČNA ILIDŽA (FOTO)
Nedelja, 10.11.2019.
Republika Srpska
NEVRIJEME NA JUGU SRPSKE: GROM UDARIO U KUĆU U KOJOJ JE BILO DIJETE (FOTO)
Nedelja, 10.11.2019.
BIH
MEKTIĆ PREDLOŽIO PERICU STANIĆA ZA DIREKTORA SIPE
Ponedeljak, 11.11.2019.