Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 13.12.2019.
DODIK: U ISTOČNOM SARAJEVU LOME SE SUDBINA I TRAJNOST SRPSKE
Četvrtak, 14.11.2019. | Princip News
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu da se na području tog grada lome sudbina i trajnost Srpske.

"Zato je vlast Srpske odlučna da se u Istočnom Sarajevu osiguraju pretpostavke za normalan i bezbjedan život", poručio je Dodik na skupu koji je okupio predstavnike društvenog, poslovnog i političkog života tog grada.

Prema Dodikovim riječima, prethodnih godina učinjen je veliki pomak u rješavanju bitnih pitanja za ovaj kraj Republike Srpske, a u dijalogu sa predstavnicima stanovnika ovog grada želi da čuje koji su to prioriteti za naredni period.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu na području Grada Istočnog Sarajeva izgrađena nova bolnica, da je ulagano u Jahorinu kao zimski centar, izgrađeni su administrativni centar Republike Srpske, put prema Jahorini, sportska dvorana u Palama, a u toku je izgradnja sportske dvorane u Istočnom Sarajevu.

Konstatujući da je na planu infrastrukturnih pitanja napravljen napredak, Dodik je kao kapitalni projekat u vremenu koje dolazi naveo izgradnju auto-puta od Beograda ka Sarajevu, preko Višegrada i Rogatice.

"Od toga se odustati neće, potrebno je nekoliko odluka na nivou BiH kako bi se nastavilo sa tim aktivnostima", rekao je Dodik, podsjećajući da zastoj u formiranju vlasti na nivou BiH predstavlja smetnju u ovim aktivnostima.

Srpski član Predsjedništva izrazio je posebno zadovoljstvo što je u Istočnom Sarajevu izgrađena Bolnica "Srbija" i rekao da će se učiniti sve da se riješi problem dugovanja iz prošlosti ove zdravstvene ustanove i da se bolnica kadrovski ojača.

Dodik je konstatovao da je potrebno poboljšati bezbjednosnu situaciju u Istočnom Sarajevu.

"Ljudi ovdje moraju biti sigurni. Znamo da postoje loše prakse koje su dovodile do stradanja nedužnih ljudi", rekao je Dodik, podsjetivši na nerazjašnjena ubistva. 

SRPSKA DALEKO MANJE ZADUŽENA NEGO RANIJE​

 Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je Republika Srpska finansijski stabilna i da je daleko manje zadužena nego ranije u odnosu na bruto domaći proizvod.

"Stabilna finansijska situacija je ono što omogućava isplatu obaveza i investicije", rekao je Dodik.

On je naveo da budžet Srpske ne pravi dubioze i da bi u ovoj godini mogao da zabilježi suficit, dok se već iduće godine planira suficit u iznosu oko 20 miliona KM.

Dodik je podsjetio da su izdvajanja iz budžeta Srpske za servisiranje dugova prethodnih godina dostigla 700 miliona KM na godišnjem nivou, da se to sada spušta na 500 miliona, a da bi za dvije-tri godine trebalo da iznosi 300 miliona KM.

"Želja nam je da se poboljša stanje u realnom sektoru", naglasio je Dodik, podsjećajući da neka rješenja iz prošlosti, poput privatizacije, nisu bila dobra.

Prema njegovim riječima, privatizacija je bila loša i nije dala rezultate niti održala privrednu strukturu koju je Srpska imala prije, pa čak i u ratu.

"Potrebno je da tragamo za načinima kako pomoći realnom sektoru, potrebno je promijeniti matricu poslovanja", naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je podsjetio i na dug u oblasti zdravstva za poreze i doprinose koji u Republici Srpskoj iznosi skoro milijardu KM.

On je najavio da se priprema emisija obveznica Srpske na inostranom finansijskom tržištu, putem koje bi trebalo da bude riješen ovaj problem i popravljeno stanje u zdravstvu.

"Zdravstvo je nešto što bitno opterećuje stanje javnog duga zbog dugova i ogromnih investicija", istakao je Dodik.

On je konstatovao da će ulaganjem u Klinički centar u Banjaluci i njegovim kapacitiranjem kao vodeće zdravstvene institucije u Srpskoj, te rekonstrukcijom i izgradnjom bolnica u Nevesinju, Bijeljini, Gradišci, Doboju, Zvorniku i Trebinju završava investicioni ciklus u bolničke objekte.

NARODNA SKUPŠTINA ODLUČNA DA VRATI OTETE NADLEŽNOSTI

 Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je Narodna skupština Republike Srpske odlučna da u sklopu svojih ovlaštenja vrati otete nadležnosti od vojske do indirektnih poreza.

Dodik je istakao da bošnjačka politička elita ne želi da prihvati postojanje Republike Srpske, već ga opstruiše, u čemu ima značajnu pomoć međunarodnih predstavnika, koji su činili sve da razvlaste Republiku Srpsku i ojačaju nivo BiH.

"Zato je Narodna skupština Republike Srpske odlučna da u sklopu svojih ovlaštenja vrati otete nadležnosti od vojske do indirektnih poreza", rekao je Dodik i naveo primjer da se iz indirektnih poreza isplaćuju plate za zaposlene u zajedničkim institucijama BiH kojih je 2000. godine bilo tri hiljade, a danas 25.000.

Prema Dodikovim riječima, Bošnjaci se ponašaju u smislu da o onome što su prigrabili i što im je dao visoki predstavnik više nema diskusije, što je stav i lidera SDA Bakira Izetbegovića.

"Ne možemo ostaviti stanje kakvo je", poručio je Dodik, konstatujući da sve nadležosti koje su prenesene na nivo BiH predstavljaju ogroman gubitak za Srpsku.

On je podsjetio da je Republika Srpska jedini nivo vlasti u BiH sa formiranim organima nakon prošlogodišnjih izbora.

"Imamo stabilnu političku i institucionalnu situaciju", rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu na skupu koji je okupio predstavnike društvenog, poslovnog i političkog života tog grada.

Napominjući da je na nivou BiH politička situacija opterećena brojnim problemima, Dodik je konstatovao da život u Srpskoj nije stao zbog toga.

Povodom jučerašnjeg saopštenja Savjeta za implementaciju mira /PIK/ BiH da je BiH priznata 1992. godine, Dodik je rekao da bi najbolje bilo da je Republika Srpska samostalna.

"Nismo je /BiH/ mi priznali nego oni, a oni su shvatili da su pogriješili i zato je došlo do Dejtonskog sporazuma. Dejtonski sporazum je očuvanje njihovog obraza jer su preuranjeno priznali BiH i nisu znali da se izvuku, zato je BiH ostala jedinstvena, bilo bi najbolje da je Republika Srpska samostalna", dodao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska danas ima svoju teritoriju, stanovništvo, institucije i vlast, što su ključni elemente države.

"Vjerujem da će biti više prostora za naše djelovanje nego što je bilo ranije", naveo je Dodik.

Govoreći o poziciji Republike Srpske na regionalnom planu, Dodik je istakao da se Srpska potpuno usmjerila ka Srbiji, sa kojom koordinira i odnos prema NATO.

"Mi ne možemo da prihvatimo članstvo u NATO jer su oni bacali bombe ovdje. Ako ih prihvatimo, mi smo oprali njihovu odgovornost za to", istakao je Dodik i dodao da Republika Srpska, kada je riječ o NATO-u, ne želi granicu na Drini.

On je poručio da Srpskoj ne odgovara da bude svrstana i da želi da izbjegne to, jer bi integracija u NATO značila gubitak političke autonomije.

"Ne želimo ni da izgubimo Rusiju kao partnera", rekao je Dodik i podsjetio da je Rusija prije pet godina u Savjetu bezbjednosti UN stavila veto na prijedlog da se proglasi da su Srbi počinili genocid.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
RADNICI HIDROELEKTRANE NA DRINI PRIKUPILI 30 DOZA KRVI
Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi "Hidroelektrane na Drini" iz Višegrada danas je prikupio 30 doza krvi u akciji koju su organizovali povodom 30 go...
RADMANOVIĆ: DO NOVE GODINE POTVRDA NOVOG SAZIVA SAVJETA MINISTARA
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da bi do Nove godine trebalo da bude p...
POLETIO PRVI ELEKTRIČNI KOMERCIJALNI AVION
Kanađani su isprobali prvi električni komercijalni avion - hidroavion na električni pogon kanadske kompanije "Harbur er" /Harbour Air/. Ovaj ...
AMEL TUKA I LARISA CERIĆ NAJBOLJI SPORTISTI BIH U 2019. GODINI
 Atletičar Amel Tuka i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti BiH za 2019. godinu, odlučio je žiri manifestacije Izbor najboljeg spo...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
AKTIVISTA SDS-a OŠTETIO STAKLENE PORTALE NA KANCELARIJI SDS-a
Četvrtak, 12.12.2019.
Republika Srpska
TREĆI DAN ZAREDOM PRIJAVLJUJU NESTANAK NOVCA SA RAČUNA
Četvrtak, 12.12.2019.
BIH
UPITNO FORMIRANJE SAVJETA MINISTARA: SDA ZATEŽE ZBOG VLADE FBIH
Srijeda, 11.12.2019.