Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 29.02.2020.
DODIK: VRAĆA SE POVJERENJE NARODA U BOLNICU "SRBIJA"
Srijeda, 06.11.2019. | Princip News
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je, nakon posjete Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, izrazio zadovoljstvo što se vraća povjerenje naroda u ovu zdravstvenu ustanovu, napominjući da je finansiranje izgradnje novog objekta ove bolnice išlo na teret budžeta Republike Srpske i da nije opteretilo zdravstveni sektor.

"Drago mi je da se obaveze prema kreditu izvršavaju redovno i da je do sada isplaćena trećina obaveza, ali to je stvar budžeta i time nije opterećena ni ova javna ustanova, niti zdravstveni fond", rekao je Dodik nakon razgovora sa direktorom Bolnice "Srbija" Nebojšom Šešlijom.

Dodik je podsjetio da je ranije stanje u bolnici bilo veoma loše, te dodao da mu je drago što je zajedno sa timom ljudi radio na realizaciji ovog projekta.

"To sve nije bilo lako, nije lako ni danas, ali želim da ohrabrim upravu ove javne zdravstvene ustanove da predano radi na uspostavljanju najoptimalnije moguće organizacije. Isto tako, obaveza države je da zaštiti njihove usluge i poslove tako što ćemo morati da promijenimo naš odnos prema specijalizaciji ljekarskog kadra", istakao je Dodik u izjavi novinarima.

On je kritikovao praksu da država plati 400.000 do 500.000 KM specijalizaciju doktora u inostranstvu, koji se vrati na godinu dana, a nakon toga ode iz zemlje.

"Dakle, oni će morati da se vežu ugovorom da će ostati nakon specijalizacije. Ako hoće da mu država plaća specijalizaciju moraće da ostane tu neko vrijeme, a mi ćemo u okviru institucija Vlade i resornog ministarstva tretirati to pitanje veoma ozbiljno", najavio je Dodik.

On je ukazao i na praksu da, najčešće privatne ordinacije i ustanove, daju uputnice za ustanove u Federaciji BiH /FBiH/, čime se veoma neodgovorno odnose prema zdravstvenom sistemu u Republici Srpskoj.

"Mi smo u ovoj godini platili više od tri miliona KM fondu i bolnicama na prostoru FBiH, a nemamo zabilježen slučaj da su oni nama nešto platili. To nećemo tolerisati", poručio je Dodik.

On je istakao da će se od Vlade, odnosno resornog ministarstva tražiti da se ovaj problem uskoro reguliše i odrede mjesta gdje se mogu poslati pacijenti, jer se zbog dosadašnje prakse enormno troši novac na usluge koje se mogu pružiti u kliničkim centrima u Srpskoj.

"Republika Srpska će u februaru naredne godini dobiti i kardiohirurgiju u Banjaluci i na taj način ćemo znatno smanjiti troškove eksternih liječenja", rekao je Dodik. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (1)
Dobrinja
Srijeda, 06.11.2019.
Zasto se ne placaju doprinosi radnicima bolnice??
Najnovije
ČUVAJTE ZDRAVLJE I DOK VJEŽBATE
Kroz brojna istraživanja otkriveno je kako se mnoge bakterije i virusi donose kući iz teretane, te zbog toga mnogi izbjegavaju odlaske na trening...
U ROGATICI ZA OTKUP OSTAO JOŠ 31 STAN, ROK DO KRAJA JUNA
U opštini Rogatica ostao je da se otkupi 31 stan, a rok za privatizaciju državnih stanova produžen je do kraja juna. Načelnik opštinskog Od...
CVIJANOVIĆ: AKO U NEKIM GLAVAMA IMA PRIČE O RATU, ONDA SU TO SARAJEVSKE
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da situacija u BiH može eskalirati, ali samo u političkom smislu - da bude ...
ELEKTRODISTRIBUCIJA PALE: STANIŠIĆ UMJESTO MRDE
Nadzorni odbor "Elektrodistribucije Pale" na današnjoj sjednici razriješio je dužnosti direktora ovog preduzeća Ljubomira Mrdu, saznaje ATV.  ...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEŠELJ: SRBA U FBiH NEMA, A GRAD ISTOČNO SARAJEVO DRUGIMA NUDI USTUPKE
Četvrtak, 27.02.2020.
Republika Srpska
VUJIČIĆ: ZA PROJEKTE ZAPOŠLJAVANJA VEĆ OBEZBIJEĐENO 10 MILIONA KM
Petak, 28.02.2020.
BIH
UBISTVO SRPSKOG SVATA ORGANIZOVALO VOJNO KRILO SDA!
Četvrtak, 27.02.2020.