Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 17.01.2021.
DROBNJAK: DOPRINIJETI DUHOVNOM I SOCIJALNOM RAZVOJU MLADIH
Četvrtak, 14.01.2021. | Princip News
Rukovodilac Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski" protonamjesnik Mladen Drobnjak istakao je da je prošla godina, zbog pojave virusa korona, bila specifična i izazovna za rad Centra, koji je osmišljen tako da svim aktivnostima doprinese duhovnom, kulturnom i socijalnom razvoju djece i mladih.
Drobnjak je napomenuo da mnoge aktivnosti nisu realizovane, ali su uz poštovanje epidemioloških mjera nastavili škole ikonopisa i crkvene muzike, rad sa volonterima, a sa radom je počela i škola ruskog jezika.

"Dječiji hor broji oko 20 članova, u školi ruskog jezika je trenutno 10 osnovaca, dok u školi ikonopisa imamo oko 60 konstantnih članova različitog uzrasta. Klub volontera okuplja oko 30 srednjoškolaca i studenata", izjavio je Drobnjak za Srnu.

On je napomenuo da sve aktivnosti vode edukovani i stručni ljudi, što pokazuju i rezultati rada Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski", koji djeluje od 2016. godine sa blagoslovom NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma.

"Od realizovanih aktivnosti želim da izdvojim izložbu radova polaznika škole ikonopisa povodom jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/ koju smo organizovali početkom prošle godine pod nazivom `Prvojerarsi - 800 godina Srpske pravoslavne crkve`, a koji predstavljaju reprodukcije portreta, ikona i fresaka arhiepiskopa, patrijaraha i mitropolita koji su obilježili istoriju naše pomjesne crkve", podsjetio je Drobnjak.

Drobnjak je istakao da su iznenađeni entuzijazmom mladih, koji žele da kroz volonterski rad daju lični doprinos zajednici.

"U periodu kada je, zbog epidemioloških mjera, bilo zabranjeno kretanje starim licima, organizovali smo akciju da im pomognemo u vezi sa kupovinom namirnica, lijekova i plaćanja računa, kojoj su se naši volonteri rado odazvali", naveo je Drobnjak.

On je podsjetio da su i prije epidemije organizovali posjete staračkom domu i bolnici u Istočnom Sarajevu, kao i prikupljanje paketa pomoći za djecu na Kosovu i Metohiji, te su učestvovali u različitim ekološkim akcijama.

Drobnjak je rekao da se Pravoslavni centar finansira isključivo donacijama, a takođe apliciraju na konkurse za projektne aktivnosti.

On je izrazio veliku zahvalnost opštini Istočno Novo Sarajevo, koja im je dodijelila prostorije za rad i koja finansijski pomaže Centar.

Prema Drobnjakovim riječima, zahvalnost duguju i Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara, Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, te Republičkom sekretarijatu za vjere Vlade Srpske, koji su im pomogli u radu.

Drobnjak je istakao da su imali priliku da kroz različite međureligijske projekte uključe veliki broj mladih, s ciljem da kod njih probude svijest o toleranciji i prihvatanju drugog i drugačijeg.

"Organizovane su radionice, studijska putovanja, kao i kampovi i mislim da smo svojim angažmanom uspjeli da damo dobar doprinos na izgradnji pomirenja", smatra Drobnjak.

On je napomenuo da je poruka u ovim prazničnim danima svima da otvore svoja srca, da puste da radost i mir Bogomladenca Hrista izgna iz njih svu tegobu, tugu i strah i ispuni ljubavlju, te da kao bolji ljudi uđu u novu godinu./SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ORDEN ZA BOLNICU "SRBIJA"- PRIZNANJE ZA POŽRTVOVAN RAD
Za požrtvovan rad i doprinos u borbi protiv pandemije kovida 19 među zdravstvenim ustanovama odlikovanim Ordenom zastave Republike Srpske sa sreb...
MARAŠEVA JAKNA PRODATA ZA 8.500 EVRA
Ekipa “Južnog vetra” organizovala je humanitarnu akciju koja je podrazumijevala prodaju jakne koju Miloš Biković nosi u nastavku popularne s...
BOKONJIĆ: KORONA KOD DJECE NAPADA KARDIOVASKULARNI I NERVNI SISTEM (VIDEO)
Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić rekao je za RTRS da virus korona kod određenog broja djece ostavlja posljedice na kardiovaskul...
SLUČAJEVI PARALIZE LICA POSLIJE "FAJZEROVE" VAKCINE
Najmanje 13 Izraelaca doživjelo je paralizu lica pošto su primili "Fajzerovu" vakcinu protiv virusa korona, a slične pojave prijavila je i ameri...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Meridijan banercic
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ĆOSIĆ OD FEBRUARA U FOTELJI GRADONAČELNIKA
Subota, 16.01.2021.
Republika Srpska
SUDAR KAMIONA I AUTA, POVRIJEĐENA DVA LICA OD KOJIH JEDNO MALOLJETNO
Petak, 15.01.2021.
BIH
KOŠARAC: ŠAROVIĆ PRVO NEKA POGLEDA U SVOJE DVORIŠTE
Petak, 15.01.2021.