Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 25.09.2020.
DVA STUDENTA ELEKTROTEHNIČKOG FAKULTETA NAPRAVILA TUNEL ZA DEZINFEKCIJU
Petak, 11.09.2020. | Princip News
Na Elektrotehničkom fakulteu Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je predstavljen tunel za dezinfekciju, koji su osmislili apsolventi ove visokoobrazovne ustanove Luka Ždrale i Bogdan Borovčanin.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Božidar Popović novinarima je rekao da su tunel, koji je mnogo jeftiniji od sličnih na tržištu, Ždrale i Borovčanin samostalno osmislili zahvaljujući sredstvima koja su obezbijedili ovaj fakultet i opština Istočno Novo Sarajevo.

"Znanje koje su naši studenti pokazali je veoma upotrebljivo. Drago mi je da imaju želju i da su inovativni, a posebno što su to znanje stekli tokom školovanja na našem fakultetu. Ova dezinfekciona barijera je mnogo jeftinija nego isti prizvodi na tržištu i Elektrotehnički fakultet je ponosan na studente", naglasio je Popović.

Popović je za podršku za realizaciji ovog, ali i brojnih drugih projekata, zahvalio opštini Istočno Novo Sarajevo i načelniku Ljubiši Ćosiću.

Borovčanin je naglasio da je izrada tunela za dezinfekciju bila savršena prilika da iskoriste znanje koje su stekli tokom studija, ali i da urade nešto korisno za Fakultet i lokalnu zajednicu.

"Tunel koristi senzor za detekciju pokreta, odnosno ulaska. Imamo pumpu koja se koristi za raspršivanje dezifekcionog sredstava, kao i jedan vaj-faj mikrokontroler, sa kojim u budućnosti planiramo da pratimo broj prolazaka, dužinu trajanja i količinu sredstva za dezinfekciju", naveo je Borovčanin.

Navodeći da u zgradi Elektrotehničkog fakulteta dnevno boravi oko 400 ljudi, Ždrale kaže da je sa Borovčaninom došao na ideju da izradom dezinfekcionog tunela pomognu u borbi protiv virusa korona, te da su njihovu inicijativu odmah prepoznali i podržali Fakultet i opština Istočno Novo Sarajevo.

"Mi u ovom tunelu koristimo raspršivanje maglom, što je najbolji način za dezinfikovanje ljudi. U toj magli se nalazi aktivni kiseonik, koji se najbolje pokazao za dezinfeciju ljudi, jer neoštećuje sluznicu, kožu i odjeću. Spremni smo da uložimo svoje znanje i trud kako bi smo ovakve tunele poklonili i drugim institucijama, s ciljem borbe protiv širenja virusa korona", istakao je Ždrale.

On je zahvalio dekanu Popoviću za mentorstvo i podršku, kao i načelniku Ćosiću, koji im je, kako je naveo, obezbijedio gotovo sva potrebna sredstva za realizaciju projekta.

Istakavši značaj ovog projekta, Ćosić je rekao da nije nimalo čudno što je realizovan na Elektrotehničkiom fakultetu jer je riječ o ustanovi sa tradicijom dugom 48 godina, koja je odškolovala brojne visokokvalifikovane kadrove različitih profila.

"Iako mali projekat, tunel za dezinfekciju je dokaz da se na ovoj ustanovi uz teoretska, stiču i praktična znanja. Ovo pokazuje da je domaća pamet najbolja. Momci su napravili tunel i pokazali da u ovom vremenu treba zaštiti zdravlje ljudi i istovremeno pokazali da imaju znanja i sposobnosti da to urade za mnogo manje novca, nego što je tržišna cijena", rekao je Ćosić.

Ćosić je najavio da će ovakvi tuneli biti postavljeni i na ulazima drugih ustanova na području ove opštine, a da će među prvima biti Osnovna škola "Sveti Sava".

"Osim podrške koji smo pružili studentima na izradi tunela za dezinfekciju, mi ćemo ovih dana sa Fakultetom pomoći opremanje jedne multimedijalne sale i time pokazati da ono što ova ustanova radi mi itekako podržavamo. Oni treba da budu naša vodilja u oblasti inovacija i dobrih rješenja i što boljeg stvaranja kadrova koji će dominirati na tržištu Republike Srpske i BiH", poručio je Ćosić./SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
RTS: JEDAN PILOT POGINUO, ZA DRUGIM SE TRAGA (VIDEO)
Jedan pilot je poginuo, a za drugim se traga, u padu aviona "mig-21" danas u rejonu sela Brasina kod Loznice, javio je RTS pozivajući se na nezvan...
U SRPSKOJ JOŠ 72 SLUČAJA VIRUSA KORONA, DVOJE PREMINULO
Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, u Institutu zа јаvn...
PALE: ODUZET AUTOMOBIL VOZAČU JER JE IMAO 4.920 KM NEPLAĆENIH KAZNI
Pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Pale oduzeli su u mjestu Ljubogošta automobil licu čiji su inicijali S.O. jer su utvrdil...
SRUŠIO SE AVION KOD LOZNICE
U okolini Loznice, u ataru sela Vrasina, srušio se vojni avion. Avion je letio iz Donje Borine, prema svjedočenju jednog od mještanina umalo ni...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
"ULIČNI SVIRAČ" SUTRA U SOKOCU ZA POMOĆ VANJI MIRKOVIĆ IZ PALA
Srijeda, 23.09.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ 81 OSOBA ZARAŽENA, JEDAN SMRTNI SLUČAJ
Četvrtak, 24.09.2020.
BIH
PUCNJAVA U SARAJEVU, META PONOVO MUZIČAR
Četvrtak, 24.09.2020.