Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 22.10.2020.
ISTOČNO SARAJEVO: POKAZNA VJEŽBA TERENSKIH EKIPA U SLUČAJU PRIRODNE ILI DRUGE NESREĆE
Subota, 17.10.2020. | Princip News
Terenske ekipe Crvenog krsta Republike Srpske pokazale su danas u Istočnom Sarajevu pripremljenost i osposobljenost svih timova u slučaju prirodne ili druge nesreće i njihova koordinacija na terenu.

Ova pokazna vježba izvedena je povodom 13. oktobra - Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Snježana Kovač rekla je da članovi i volonteri ove humanitarne organizacije, kao i građani moraju biti spremni da u situacijama poput zemljotresa, poplava i drugih prirodnih nesreća pomognu ugroženima s obzirom na to da Srpska nema vojsku koja bi pomogla onima kojima je pomoć potrebna.

"Crveni krst osposobljava svoje višenamjenske terenske jedinice i ekipe koje sačinjavaju članovi i volonteri, za prihvat i zbrinjavanje stanovništva, odnosno s ciljem adekvatnih priprema za krizne situacije u kojima bismo se mogli naći", rekla je Kovačeva novinarima.

Ona je pojasnila da je današnjom vježbom prikazano na koji način se zbrinjava stanovništvo koje je zadesio zemljotres, koji izaziva opštu paniku, nestanak lica pod ruševinama, povrijeđene, ali i poginule ljude.

Kovačeva je rekla da se u takvim situacijama uključuje organizacija crvenog krsta i hitne medicinske pomoći.

"Crveni krst u višenamjenskim terenskim ekipama ima i službu traženja, psiho-socijalnu podršku, kućnu njegu, te prihvatni centar u kom se vrši evidencija lica koje su se zadesile u zemljotresu", dodala je ona.

Tehničar u Hitnoj medicinskoj pomoći Istočno Sarajevo Andrej Kovačević, koji je simulirao kardiopulmonalnu reanimaciju, rekao je da je za građane najbitnije da se započne reanimacija pacijenta, jer se time "kupuje" vrijeme, dok ne dođe ekipa medicinske pomoći koja će mu uz pomoć aparata spasiti život.

"Najbitnije je da se odredi da li je pacijent bez svijesti, a ako jeste potrebno je da što prije započne reanimacija, jer mu to spašava život. Od svega je najbitnije započeti kompresije, odnosno masažu srca da bi se podstaklo da pumpa krv", pojasnio je Kovačević.

U vježbi su učestvovale ekipe Crvenog krsta Istočna Ilidža i Pale, Teritorijalna vatrogasna jedinica Istočno Sarajevo i Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Istočno Sarajevo, koja je povodom 16. oktobra, Međunarodnog dana reanimacije, predstavila i kardiopulmonalnu reanimaciju.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
KONSTITUISANA SKUPŠTINA SRBIJE
Skupština Srbije je izborom predsjednika parlamenta, šest potpredsjednika, generalnog sekretara i formiranjem skupštinskih odbora završila kons...
DODIK: PREDUZETI MJERE PROTIV SVAKOG OPTUŽENOG SLUŽBENIKA
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da se prema svakom službeniku i imenovanom licu u organima BiH moraju preduzeti odre...
PALE: ZAVRŠENA REKONSTRUKCIJA TREBEVIĆKE ULICE
U mjesnoj zajednici Stanica u Palama danas je završena rekonstrukcija Trebevićke ulice u dužini oko 350 metara, za koju je iz opštinkog bud...
TUŽILAŠTVO BIH PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV OSMICE
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH Osmana Mehmedagića /58/ i rukovodioca Odsjek...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Meridijan banercic
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ISTOČNA ILIDŽA: IZ DNEVNOG PAZARA OTUĐILA VIŠE OD 19.000 KM
Srijeda, 21.10.2020.
Republika Srpska
NEŠIĆ SASLUŠAN ZBOG ZLOUPOTREBE POLOŽAJA I NEIZVRŠENJA SUDSKE ODLUKE
Srijeda, 21.10.2020.
BIH
SRPSKI KLUB OPSTAJE I BEZ NEŠIĆA
Srijeda, 21.10.2020.