Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 18.10.2019.
KULIĆ: GLAVNI ZADACI- NAUČNOISTRAŽIVAČKI RAD I PROMOCIJA
Četvrtak, 10.10.2019. | Princip News
Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić kao prioritete u četvorogodišnjem mandatu najavljuje povećanje kvaliteta nastave i naučnoistraživačkog rada, te promociju ove visokoškolske ustanove i njenih potencijala da bi privukla što veći broj studenata.

"Povećanje kvaliteta nastave prvenstveno se odnosi na drugi i treći ciklus studija, a posebno je važna nastava na doktorskim studijama. Važno je, jer tu školujemo kadar koji će nas zamijeniti i koji će sigurno biti budućnost Republike Srpske. Moramo da budemo obazrivi, jer smatram da nastavu na doktorskim studijama mogu da izvode samo nastavnici sa najboljim referencama", ističe Kulić u intervjuu Srni.

On napominje da neće insistirati da nastavu na doktorskim studijama izvode isključivo nastavnici koji imaju radni odnos na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, već i oni sa univerziteta iz okruženja i Evrope, koji će na najbolji način prenijeti znanje doktorandima.

Kulić kaže da ozbiljno treba raditi i na naučnoistraživačkom radu, te upozorava da je to, možda, "najslabija karika" Univerziteta.

"Određeni broj fakulteta ima uslove da se bavi ozbiljnim naučnoistraživačkim radom. Dobili smo skupu opremu kroz austrijski kredit koji je Vlada Republike Srpske potpisala i moj zadatak je da ubrzo posjetim sve fakultete i vidim na koji način se ona koristi", navodi Kulić.

On ukazuje da Medicinski fakultet u Foči, čiji je donedavno bio dekan, maksimalnim kapacitetom koristi opremu kroz Centar za biomedicinske nauke, a rezultat toga je veliki broj objavljenih radova u međunarodnim časopisima.

Kulić poručuje da je potrebno poboljšati i "vidljivost" Univerziteta, a to je moguće upravo objavljivanjem radova u međunarodnim časopisima i razmjenom nastavnika, saradnika i studenata.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima oko 9.000 studenata, što je, otprilike, prošlogodišnji nivo.

Kulić napominje da se posebna pažnja mora posvetiti fakultetima i studijskim programima koji su od nacionalnog značaja, kao što su srpski jezik i književnost, istorija i Bogoslovski fakultet.

"Zajedno sa dekanima fakulteta i rukovodiocima studijskih programa preduzećemo korake da se poveća interesovanje za upis na ove fakultete i studijske programe. Mislim da i Vlada Srpske, resorno ministarstvo imaju isto mišljenje", kaže Kulić.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, govoreći o studentskom standardu, izražava zahvalnost Vladi Srpske zbog izgradnje modernog doma u Foči za smještaj 350 studenata, kao i u Palama, te ističe da je u ovom trenutku prioritet izgradnja doma u Istočnom Novom Sarajevu.

Kulić navodi za Srnu da se situacija u vezi sa akreditacijom i reakreditacijom studijskih programa nije značajno promijenila, ali ocjenjuje da nema razloga za zabrinutost.

"Problem je u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH i njenom direktoru Enveru Haliloviću, koji neće da upiše naša dva javna univerziteta u registar akreditovanih univerziteta. Optimista sam da će se taj proces pozitivno završiti jer je važno da je naših 12 studijskih programa izvršilo akreditaciju, odnosno Univerzitet reakreditaciju", objašnjava Kulić.

Kulić naglašava da je budžet Univerziteta stabilan, ali bi trebalo da se fakulteti okrenu ka obezbjeđivanju vlastitih sredstava potrebnih za bolje funkcionisanje.

"Saobraćajni fakultet u Doboju, Medicinski u Foči i ekonomski fakulteti imaju solidna vlastita sredstva, ali je potrebno i druge podsticati da rade na tome", kaže Kulić.

On ukazuje da je gorući problem Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta koji je privremeno smješten u prostorije Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Palama.

"Krenuli smo u proceduru da se to riješi, potrebno je napraviti projekat adaptacije Sportsko-poslovnog centra `Peki` u okviru kojeg će biti prostorije ovog fakulteta", navodi Kulić.

On upozorava da bi bilo loše ukoliko bi fakulteti spuštali kriterijume prilikom upisa studenata jer bi i kvalitet nastave opadao, a to ne bi bilo dobro ni za koga.

Kulić želi srećan početak nove akademske godine studentima, nastavnicima, saradnicima, kao i neakademskom osoblju, te očekuje da će biti uspješniji nego što su bili u prethodnoj godini.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DJEVOJKA PORIJEKLOM IZ BIH MEĐU 100 NAJLJEPŠIH ŽENA NA SVIJETU
Australijanka porijeklom iz BiH Ines Bašić svrstana je u 100 najljepših žena Australije, prema magazinu Maxim. Dvadesetdevetogodišnja Ines ...
JOKIĆ 11 POENA U POBJEDI DENVERA
Srpski košarkaš Nikola Jokić sa 11 poena doprinio je pobjedi Denvera nad Portlandom 110:104 u predsezoni NBA lige. Najbolji košarkaš Nagets...
OPTUŽENIMA ZA ŠVERC DROGE PREDLOŽENO 14 GODINA ROBIJE
Državljani Crne Gore, Đ.R. (38), V.S., (23) i T.M. (29) svi rođeni u Pljevljima, sporazumno su priznali su krivicu za neovlašteni promet droga ...
PUDŽDEMON SE PREDAO, ODBIJA IZRUČENJE
Odbjegli bivši katalonski lider Karles Pudždemon predao se belgijskim pravosudnim vlastima, nakon što je Španija izdala novi nalog za njegovo h...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
I.ILIDŽA: NOVA VEĆINA SUOČAVA SE SA OPSTRUKCIJAMA, SMIJENJENI PREDSJEDNIK ODNIO PEČAT
Četvrtak, 17.10.2019.
Republika Srpska
ZA SEDAM DANA U SRPSKOJ DEVET SLUČAJEVA TEŠKE RESPIRATORNE INFEKCIJE
Petak, 18.10.2019.
BIH
BEZ SAGLASNOSTI SRPSKE USVOJEN AKCIONI PLAN
Srijeda, 16.10.2019.